Annonce

Annonce

4 ud af 10 børn bliver solskoldede


25. juni 2019


4 ud af 10 børn bliver solskoldet i sommerferien. D​et viser en ny undersøgelse lavet af Kræftens Bekæmpelse - og børn bliver solskoldet både på ferie i Danmark og sydpå. Det er problematisk, at tallet er så højt, for soldskoldninger er ekstra farlige for børn.



Børn og unge er særligt udsatte



Hos børn og unge er celledelingen i overhudens pigmentceller størst, fordi barnet vokser, og det vil sige, at hudens overflade vokser. Uv-stråling har derfor lettere ved at påvirke cellernes arvemateriale, og jo tidligere børn udsættes for skadelige uv-stråler fra solen, jo længere tid har skaderne mulighed for at udvikle sig til modermærkekræft senere i livet. 



Voksne skal også undgå solskoldninger. Uv-stråling fra den naturlige sol og solarier er skyld i 90% af alle tilfælde af hud- og modermærkekræft, og jo mere man udsættes for uv-stråling gennem livet, jo større er ens risiko.



Skygge, solhat og solcreme



De fleste forældre kender godt de tre råd om skygge, solhat og solcreme, men det er vigtigt at bruge de tre råd i kombination. Det ene kan ikke udelukke det andet. 



Det er også vigtigt at huske på, at man godt kan blive ramt af solens uv-stråler, selvom man opholder sig i skyggen f.eks. under en parasol eller et solsejl. Solens stråler kan reflekteres af vand, beton og sand og derfor ramme dig og dit barn, selvom I ikke opholder jer direkte i solen. 



Husk også på, at der altid skal smøres med solcreme igen, når barnet har været i vandet eller er blevet tørret med et håndklæde. Og at børn også skal smøres med solcreme, selvom de f.eks. har solfaktor tøj på. Alle steder med bar hud skal altid smøres ind.



Skygge: Skab skygge ved at medbringe parasoller og solskærme, når I tager til f.eks. stranden, sæt parasoller, solsejl og lignende op i haven, så er der skygge til leg og hygge. Find et stort træ og placer jer under det.



Solhat: En solhat med bred skygge og som også dækker i nakken er bedst. En kasket dur ikke, da den ikke beskytter ører, nakke og hals tilstrækkeligt.



Løstsiddende og tætvævet tøj af bomuld beskytter bedst. Jo tættere ...


Annonce

... vævning, jo mindre uv-stråling kan slippe igennem. Jo løsere tøj sidder, jo bedre beskytter det.



Vådt tøj giver ofte dårligere beskyttelse end tørt tøj.



Bomuldstøj, der har været vasket nogle gange giver ofte bedre beskyttelse end nyt tøj. Bomuldsfibrene krymper lidt under vask, hvilket lukker mange af de små åbninger i stoffet, så uv-strålerne har sværere ved at trænge igennem.



Solbriller kan give god beskyttelse, bedst er briller med EPF (solbeskyttelsesfaktor) 10.



Solcreme: Tommelfingerreglen er 1 håndfuld solcreme til 1 krop. Det anbefales, at du smøre dig selv og dit barn ind to gange med ca. 20 minutters mellemrum, før I går ud i solen. Det er med til at sikre, at der ikke er nogen "helligdage". Både større børn og voksne har brug for hjælp til at blive smurt ind f.eks. på ryggen, hvor man ikke selv kan nå.



Vælg altid vandfast solcreme. Vælg mindst faktor 15 i Danmark og mindst faktor 30 i udlandet. Jo tættere på ækvator, jo højere faktor. Vælg solcreme som er bredspektret og derfor virker mod både uva- og uvb-stråling. Køb solcremen i Danmark, det sikrer, at den ikke indeholder stoffet 4-MBC.



Førstehjælp ved solskoldning



Hvis skaden er sket, så er der følgende råd mod solskoldning:



- Hold dig væk fra solen, indtil din hud ikke længere er rød, øm og huden ikke længere skaller



- Drik rigeligt med væske - hovedsageligt vand, men det er også okay at drikke lidt saft, juice eller sodavand



- Køl det skoldede område med lunkent vand (ca. 25 grader) i en halv til hel time for at lindre smerten. Hold hele tiden øje med dit barn, som let kan blive afkølet.



- Smør jævnlig med fugtighedscreme



- Hvis huden er så forbrændt, at den er mørkerød, anbefales det, at I søger læge



- Børn som er blevet forbrændte skal altid ses af en læge. 



 



Du kan læse mere om Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Sokampagne 2019 "Help a Small Dane" her



Rigtig god sommer - helst uden for mange solskoldninger :)



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.

Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.

Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce