Annonce

Annonce

Op til 44 procent forbedring af småbørns sprog gennem 20 ugers leg


6. marts 2019


I følge et nyt forskningsprojekt, så kan b&os​lash;rns sproglige evner, talforståelse og empati styrkes med op til 44 procent i løbet af 20 ugers leg med ord. Det skriver dr.dk den 4. marts. 2019.



Forskningsprojektet fra TrygFondens Børneforskningscenter på Aarhus Universitet er lavet sammen med 252 vuggestuer og legestuegrupper fra 13 kommuner. Resultatet viser, at børnene har udviklet sig mere end sammenligningsgruppen - både inden for sprog og matematisk forståelse. Og stort set alle børn har flyttet sig lige meget. 



I gennem 20 uger har det pædagogiske personale i vuggestuerne og dagplejere arbejdet med fem forskellige temaer og en række strategier. Der har været fokus på leg og læring - og ikke "skolificering". De voksne har haft så mange samtaler som muligt om emner, som interesserer og engagerer børnene, og brugt nogle helt konkrete strategier, som bringer børnene aktivt på banen. Det er netop vigtigt for barnets sproglige udvikling, at barnet selv bruger sproget, og det ikke kun er den voksne som taler. 



Man har indtil videre kun målt på korttidseffekterne ved projektet og ved derfor ikke om indsatsen også styrker børnenes generelle evne ...


Annonce

... til at lære. ette vil man kunne følge op på via senere undersøgelser. 



En af de metoder, der er brugt kaldes "vi lærer nye ord". Systematisk forklares, relateres, gentages, skabes kendskab og eksemplificeres, hvorved barnets evne til at lære nye ord øges.



Et eksempel, hvor barnet skal lære ordet "Sandal":



Relater til kendte ord, få barnet til at vise kendskab.



Du ved godt, hvad sko betyder, ikk´? En sandal er en slags sko, man bruger, når det er varmt. Se tæerne kan stikke ud. Det er en åben sko. Kan du finde andre sandaler her i garderoben?



Gentag mange gange



Hvor er det en flot sandal du har på. Se sandalen er blå. Hov, tæerne stikker ud af sandalen.



Brug ord fra samme kategori



Sandaler er en slags sko. Det er støvler også. Dem tager vi på, når det er koldt. 



Giv eksempler og modeksempler



Klip-klapper er også sandaler, men det er strømper ikke, selvom de også sidder på fødderne.



-------------



Vigtig og interessant forskning :)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.

1000, 1000 tak!

Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊

De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.


Annonce