Annonce

Annonce

Den første skemad


19. september 2003

Hvis barnet trives med amning er der ingen grund til at begyn​de på skemad før barnet er ca. 6 mdr. gammelt. Nogle børn behøver dog skemad tidligere, dog er det anbefalede tidspunkt ikke før barnet er blevet 4 måneder. Et barn der begynder at vågner hyppigere om natten og virker mere sultent trods hyppigere amning eller virker mere sultent trods øgning af mælkemængde, hvis man giver flaske, kan tilbydes skemad. Ofte viser barnet også sin interesse ved at følge med, når andre familiemedlemmer spiser. Barnet vil vise at det er parat ved at læne sig frem og åbne munden for skeen.
 
Et barn som begynder på skemad i 4-5 mdr.´s alderen vil opleve at overgangsperioden varer 4 måske 5 måneder, hvor et barn som først begynder med skemad når det er ca. 6 mdr. gammelt vil opleve en overgangsperiode som varer ca. 3 mdr.
 
For at lette overgangen fra modermælk eller modermælkserstatning bør den første skemad være en tynd grød uden klumper. Efterhånden som barnet vænner sig til skeen og den nye smag kan grøden gøres fastere, mere tyk. De første måltider er mere smagsprøver end måltider og det er hensigtsmæssigt at fortsætte med samme slags mad i en periode inden der tilbydes en ny smag. I begyndelsen kan barnet have svært ved at få maden ind i munden og finde ud af at synke, så når maden kommer ud igen betyder det ikke at barnet ikke kan lide det, men at det er en uvant situation, som kræver tilvænning.
 
Hvis barnet drejer hovedet væk eller kniber munden sammen, skal man ikke forsøge at presse barnet, da det er barnet måde at sige nej tak. Det er uden betydning hvad tid på dagen man tilbyder den første skemad. Det der er vigtigt er at barnet er udhvilet og ikke er alt for sultent, når man forsøger. Det kan derfor være en god idé at amme lidt eller give lidt på flaske før man forsøger, men også efterfølgende. Når barnet er kommet godt i gang med skemad, vil det i løbet af en måneds tid være hensigtsmæssigt at give 2 til tre måltider i løbet af en dag. Det er en individuel vurdering og det afhænger af, hvor meget barnet spiser og hvor gammelt barnet er.
 
Derudover får barnet modermælk eller modermælkserstatning, som hidtil. Sammen med skemaden kan barnet tilbydes lidt vand eller modermælkserstatning af en kop. Der er ingen grund til at give børn der fortsat ammes modermælkserstatning.
 
Hvad skal barnet have at spise?
 
Grød lavet af rismel, majsmel eller boghvedemel giver en meget findelt, blød og cremet konsistens og er velegnet som den første skemad. Grød lavet af hirseflager og boghvedeflager er ligeledes godt, da det har en fin mild smag, men konsistensen er her mere ”fnugget”. Du kan vælge at give dit barn industrielt fremstillede grødprodukter i overgangsfasen, men du kan også lave grøden selv. 
 
Grøntsagsmos kan laves af mange slags grøntsager. Kartofler har en mild smag og en fin konsistens, hvilket også gælder gulerødder. Brocholi og blomkål er også gode til den første skemad. Hvis du ønsker mere smag i grøntsagsmosen kan du bruge forskellige rodfrugter. Du skal være opmærksom på at selleri, fennikel, spinat og rødbede indeholder meget nitrat og derfor ikke må gives til børn under 6 månder. Efter 6 månders alderen kan børn have stor nydelse af at få disse smagfulde grøntsager, men de bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen og får barnet meget en dag, bør der gå 14 dage imellem at disse ting serveres. I begyndelsen behøver barnet ikke store variationer af grøntsager, det kan vente til barnet bliver ældre og spiser større portioner.
 
Frugt der anbefales til den første skemad er modne æbler, pærer, bananer og ferskner. Du kan også bruge melon og forskellige bær i små mængder. Frugt kan gives både frisk eller kogt. Det vigtigste er, at det serveres som mos og at barnet kan lide det. Frosne frugter kan også anvendes. Frugt kan med fordel gives på grød og kan også ...


Annonce

... bruges som en afslutning (dessert) efter et grøntsagsmåltid. Man kan også give frugt som et selvstændigt måltid, men på grund af den søde smag kan børn ofte vældig godt lide frugtmos og man risikerer derfor at de så vil foretrække frugtmos fremfor grød og grøntsagsmos. I takt med at barnet bliver ældre, kan man også sagtens give frisk frugt og bær, som ikke er moset.

 
Fedtstof i maden til barnet er 1 år
 
Der bør som hovedregel altid tilsættes en teskefuld fedtstof til den hjemmelavede grød og grøntsagsmos. Det er normalt ikke nødvendig at tilsætte fedtstof til de industrielt fremstillede produkter, hvor energiindholdet bør være højt nok. Læs dog altid på indholdsdeklarationen. Hvis du selv laver grød og mos og laver dette på modermælkserstatning, så behøver du heller ikke at tilsætte ekstra fedtstof.
 
Barnet har brug for energi til at vokse. Fedstof kan være en teskefuld smør, plantemargarine eller olie pr. portion. Det kan være en fordel at skifte mellem de forskellige fedtstoffer, så barnet får både smør og olie.
 
Mælk i den første skemad
 
Er barnet mellem 4 – 5 mdr., når det begynder på skemad tilberedes maden på vand og udmalket modermælk eller modermælkserstatning. Er barnet mellem 5-6 mdr., når det begynder på skemad, kan maden tilberedes med vand og sødmælk, modermælk eller modermælkserstatning. Hvis du vælger at bruge sødmælk, bør det ikke være mere end ½ dl. i en portion, da barnet ellers kan få for meget protein og problemer med sine jerndepoter.
 
Hvordan laver jeg grød?
 
Når du selv laver grød kan du gå ud fra følgende:
1. Tag altid ca. den dobbelte mængde væske i forhold til mel eller flager. F.eks. 1 dl. rismel og to dl. vand
2. Pisk det sammen i en lille gryde, bring i kog, skru ned og lad småkoge et par minutter, sluk.
3. Kom herefter ½ dl mælk i sammen med fedtstoffet.
4. Server grøden ved spisetemperatur.
Hvis du synes at grøden bliver for tyk kan du altid gøre den tyndere ved at tilsætte ekstra vand eller bruge lidt mindre mel og flager. Især i begyndelsen er det ofte en fordel at grøden er tynd som en cremet suppe. Vær opmærksom på altid at piske i grød, da det nemt brænder på.
 
Hvordan laver jeg frugtmos?
 
Når du selv vil lave frugtmos kan du gå ud fra følgende:
1. Til en mængde frugt på ca. 100g bruges mellem ½ og 1 dl kogende vand. Hvis det er frisk frugt bruges mere vand end hvis det f.eks. er frosne bær, du vælger.
2. Frugten skæres i stykker og kommes i en gryde og det kogende vand hældes over.
3. Frugtmos småkoger under piskning i 5-10 minutter
4. Der kan evt. tilsættes 1 tsk. sukker.
Frugtmos er færdig, når frugten er blød og kan moses med en gaffel. Det kan ofte være en fordel at bruge en stavblender, så mosen bliver mere lind og blød. Du kan også lave frugtmos uden kogning. Her kan du tage en moden frugt f.eks. pære eller melon og forsigtigt skrabe frugtkødet med en gaffel eller ske. Mosen kan herefter røres direkte i den færdige grød.
 
Hvordan laver jeg grøntsagsmos?
 
Til grøntsagsmos kan du bruge stort set alle slags grøntsager og generelt kan du gå ud fra følgende:
1. Grøntsager skæres ud i små stykker og dækkes med vand. En portion svarer til 100-150g grøntsager og 1½-2 dl vand.
2. Grøntsager koger i ca. 15 min. til de er godt møre og let kan moses.
3. Grøntsagsvandet hældes fra og gemmes, da du kan fortynde mosen lidt med vandet senere.
4. Kom fedtstof i og ca. ½ dl mælk
5. Pisk godt. Ved kartoffelmos er det en fordel at bruge almindeligt piskeris og ikke en stavblender, da det gør mosen klæbrig, hvor imod til piskning af andre grøntsager er stavblenderen god.


Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Zleepii Kombipakke

værdi kr.2.398,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.

Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.


Annonce