Annonce

Annonce

Sikkerhed i haven, forebyg ulykker - børn


21. juni 2023


Sommeren er over os, og det betyder mulighed for at nyde d​et gode vejr med udeophold,  leg og hygge i haven. Det er dog en god idé at overveje, om haven skal sikkerhedstestes, så ulykker forebygges. 



Der er mange spændende ting, som frister i en have, og i dag får du en liste over nogle af de ting, som du bør være ekstra opmærksom på.



Haveredskaber og værktøj



Sørg for, at diverse haveredskaber og værktøj er uden for barnets rækkevidde. Det kan være grensakse, en rive, hækkeklipperen, græsslåmaskinen eller andre elektriske haveredskaber. Og træk altid stikket ud af kontakten, hvis du går fra f.eks. hækkeklipperen. 



Grill, grillstarter og bålfad



Hold særligt opsyn, når I griller, eller hvis I tænder op i grillstarter eller bålfad. Når maden er lavet færdig, så flyt grillen væk og uden for rækkevidde, indtil grillen er afkølet helt. Vær opmærksom på at selvom grillen er slukket eller bålfadet gået ud, så kan der stadig være masser af varme, og barnet kan stadig brænde sig voldsomt.



Planter og buske kan være giftige



Der findes mange planter, buske og træer, som kan være giftige for børn. Det gælder f.eks. blåregn, guldregn, ægte stormhat, hvide anemoner, azalea, tusindfryd, buskbum. Almindelig havebønne er giftig, når den er rå og ikke kogt. Det kan være en god idé at tjekke op på, hvilke planter og buske I har i haven.



Svampe og bær kan være giftige



De sorte og røde bær på laurbærbuske er giftige. De bær, der kommer på f.eks. Taks, Kristtjørn, Liguster, er giftige. Snebær er giftige. De hyppigst forekommende svampe i haven er ikke alvorligt giftige, men f.eks. karbol-champignon, stinkende solhat og knippe-svovlhat bør I undgå kontakt med. 



Hvepse og bier



Dit barn kan blive stukket af en hveps eller bi. Hvis det sker, så kan du lægge isterninger på stikket og afkøle, da det lindrer smerten. Er dit barn allergisk overfor bistik, er situationen dog mere alvorlig. Vær derfor opmærksom på hvor I opholder jer i forhold til insekter og bier. Står barnevognen under et træ, hvor du kan se insekter flyve rundt, så vil det være en god idé at bruge et insektnet på barnevognen. Er der ingen synlige insekter, så kan insektnet undværes.



Vand i haven



Uanset om det er en kunstig sø, et badebassin eller lignende, så skal du altid være opmærksom. ...


Annonce

... Små børn kan drukne på få centimeter vand. Lad derfor aldrig dit barn være alene i nærheden af vand og sæt evt. et hegn op, så barnet ikke på egen hånd kan komme hen til vandet.



Sandkassen



Sandkassen bør dækkes til med et låg, så I undgår dyreekskrementer. Både katte, hunde og ræve kan besørge i en sandkasse.  Det anbefales at man skifter sandet ud hvert år, netop for at sandet er så rent som muligt. Sandkassen bør ikke være lavet af sveller eller trykimpregneret træ.



Gynger, rutsjebaner, klatrestativer mv.



Børn elsker at kunne gynge, rutsje, klatre - og det er rigtig godt for dem at have disse muligheder. Det styrker deres motoriske udvikling, og det er rigtig sjovt. Men børn falder også, når de gynger, rutsjer og klatrer, derfor er det vigtigt,at de har et godt faldunderlag. Det er også vigtigt at tjekke om gyngeophænget sidder ordentligt fast og måske skal gyngens kæder/tov efterpændes. Det kan være godt, hvis kæder/tov har et stykke plastik omkring sig, der hvor barnet skal holde, da det sikrer, at barnet ikke kan få fingrene i klemme. Tjek også altid at stolperne står sikkert og ikke kan vælte, når barnet gynger, klatrer eller rutsjer.



Havetrampolin



Ved brug af havetrampolin gælder følgende råd:



Hop altid kun en ad gangen og slå ikke saltomortaler



Brug sikkerhedsnet eller grav trampolinen ned



Er dit barn under 6 år, bør du altid være til stede ved trampolinen



Sørg jævnligt for at sikkerhedstjekke trampolinen



Cykel, løbehjul og rulleskøjter



Cykelhjelm bruges altid, når dit barn cykler, løber på løbehjul eller rulleskøjter, men hjelmen tages af, når dit barn løber rundt og leger i haven. Det er også en god idé med knæ-, albue- og håndledsbeskyttere.



Cykelhjelmen skal sidde så den dækker panden og sidde så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. Skift hjelmen ud, hvis den er blevet beskadet og har fået et hårdt stød.



 



I pjecen "Børns sikkerhed" fra Sikkerhedsstyrelsen kan du læse meget mere om, hvordan du forebygger ulykker.



Giftlinjen - Bispebjerg Hospital kan du slå f.eks. svampe og planter op og læse meget mere om forebyggelse, forgiftninger og førstehjælp.



God sommer!



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vigtigheden af tidlig synstest hos Børn: Memira er eksperter

Børn er gode til at kompensere for synsproblemer og kan ofte ikke selv fortælle, hvis noget er galt. Hos Memira er vores øjenlæger eksperter i børns syn og ved, hvor vigtigt et godt syn er for børn i børnehaven, skolen, under uddannelse og i livet generelt. Vi tilbyder kort ventetid på ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte


Annonce