Annonce

Annonce

Hue til baby - hvornår og hvorfor, hvorfor ikke


10. maj 2023


Hvorfor anbefales det, at baby har hue på hovedet




Det har mere eller mindre altid været kotume, at man gav nyfødte børn en hue på lige efter fødslen. Forskning viser også, at det kan være særligt vigtigt at holde hovedet varmt hos nyfødte - især hos de for tidligt fødte børn og børn født med lav fødselsvægt. 



De spæde og små børn har svært ved at regulere deres temperaturer, og det lille barn afgiver en del varme fra hovedet på grund af hovedets størrelse. Nyfødte har ofte et stort hoved i forhold til deres kropsstørrelse. Samtidig opretholder nyfødte deres kropstemperatur ved at ligge i en bøjet position, der vil reducere mængden af overfladeareal på huden, og dermed være med til at holde på varmen fra selve kroppen.



Nyere forskning viser dog, at når der er tale om børn, som er født til tiden, og som er sunde og raske, så er det en god idé ikke per automatik at give barnet hue på. 



Hvornår skal baby ikke have hue på



- Det lille barn behøver ikke hue på, når det ligger hos dig. Små børn har behov for hud-mod-hud-kontakt, og det opnås bedst uden hue.



- Når det lille barn ligger hud-mod-hud hos dig, så vil du og din kropsvarme naturligt være med til at regulere dit barns temperatur. Hvis dit barn har det for varmt, så vil du sænke din kropstemperatur, hvis din baby er for kold, så vil din temperatur stige.



- Det lille barn afgiver også dufte, som er vigtige for tilknytningen mellem dig og dit barn. Når du sidder med din baby hos dig, så kan du naturligt dufte din baby - og din baby kan dufte dig. Det sætter gang i en masse processer, blandt andet udskilles der oxytocin, også kaldet kærlighedshormonet.  



- Lige efter fødslen hjælper duften af baby også med at fortælle din krop, at den lille er født, og at det derfor er tid til, at livmoderen trækker sig sammen, og moderkagen kan udstødes. 



- Baby har ikke brug for hue, når I er indenfor. Det gælder både, når I pludrer, hygger, leger - eller når baby sover indenfor. De fleste har en rumtemperatur på omkring 18-20 grader, måske endda mere, og her vil du heller ikke selv tage hue på. 



- Der er heller ikke brug for hue, når den lille har det varmt. Det lille barn må ikke fryse, men det må heller ikke få det for varmt. Alt for mange lag tøj, alt for mange tæpper kan være direkte farligt for små børn. Overophedning er en af årsagerne til vuggedød. Et barn, som har det for varmt, og som måske sveder i nakken, skal derfor afklædes - og huen skal fjernes, så barnet kan komme af med varmen. 



Hvornår skal baby have hue på



Det illle barn skal altid have hue ...


Annonce

... på, når det er koldt. Huen kan med fordel være i uld eller i en uldblanding, da uld hjælper barnet med at regulere temperaturen. Uld kan køle, hvis det er varmt og lune, hvis det er koldt. 



Hue bruges ofte i månederne fra september til april. En kold augustdag eller majdag kan dog også give behov for en hue, når I opholder jer ude, eller når baby skal sove til middag udenfor. Det kommer helt an på temperaturen og vejrforholdene.



Det illle barn skal også altid have hue på, hvis I er ude i direkte sol. Det kan være en tynd hue, en kyse, en sommerhat... noget som beskytter det lille barns hoved mod solen. Her vil man ofte anbefale bomuld eller lignende tyndt stof. Stof med indbygget solbeskyttelse kan også være en god idé - og huen bør dække hele hovedet, også skygge for øjne, ører og nakke. Generelt er anbefalingen, at små børn ikke er ude i direkte sol.



Hvornår kan baby blive kold



Der er visse situationer, hvor små børn ofte lettere bliver kolde, og hvor de har brug for, at du derfor er ekstra opmærksom på deres temperatur.



Små børn mister ofte varme ved:



- At blive lagt på en kold overflade - f.eks. et koldt puslebord. Derfor er det godt, hvis der f.eks. ligger et håndklæde på puslepuden, hvis man ikke afklæder barnet fuldstændig under skiftning, og hvis rumtemperaturen ikke er for kold.



- Hvis de er våde - f.eks. efter et bad. Derfor er det vigtigt, at man sørger for at have et lunt håndklæde parat, som barnet kan svøbes i, når badet er overstået, ligesom også rumtemperaturen er vigtig her.



- Hvis baby ligger i nærheden af vinduer, eller måske tæt på en kold væg eller på et koldt gulv. Det er vigtigt, at den lille ikke udsættes for træk, og det er derfor vigtigt, at man lægger baby på et tæppe, ligesom man skal sikre sig, at det ikke trækker gennem åbne døre og lignende.



- Hvis baby er udenfor - når den lille f.eks. sover i barnevogn, eller hvis du bærer barnet i bæresele, går rundt med barnet på din arm eller lignende. Babys påklædning skal passe til klima, vejr og vind. 



Hvorfor er det problematisk, hvis baby fryser



Det er ikke rart at fryse - hverken for børn eller voksne. Og hvis det lille barn fryser, så vil det ikke føle sig tilpas, det vil ikke have det godt.



Det lille barn græder ofte ikke, hvis det fryser, og derfor er du nødt til at holde ekstra øje med barnets temperatur. Du kan ikke regne med, at barnet græder, fordi de har brug for mere tøj eller måske en hue.



Hvis det lille barn fryser, så vil det bruge en stor del af sin energi på at holde sig varm, og det bør i stedet bruges sin energi på f.eks. at spise sin mælk og vokse tilstrækkeligt. 



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst så tusind tak for din fantastiske brevkasse. Jeg har fulgt den på sidelinjen i et par måneder og er meget imponerede over dine gode råd og vejledninger

Mor til Sille 7 måneder


Annonce