Annonce

Annonce

Brystpumpe og udmalkning - tidspunkt kan påvirke babys søvn


23. februar 2022


Flere og flere kvinder malker ud og giver deres barn udmal​ket modermælk på flaske. Ofte har anbefalingen været, at du påfører dato for udmalkning, fryser mælken ned, og så giver dit barn den ældste mælk først. Sådan er det stadig. Men undersøgelser viser, at det også kan være en rigtig god idé at se på tidspunktet for udmalkning.



Sammensætningen af modermælk ændrer sig i løbet af et døgn. Forskere har mistanke om, at mælk der f.eks. er udmalket om morgenen kan bidrage til søvnproblemer og forstyrre barnets døgnrytme, hvis det gives om aftenen - og modsat. Og det er der noget, som tyder på. 



Chrononutrition



Chrononutrition er idéen om, at vi kan forbedre vores søvn og andre daglige rytme ved at justere timiningen af, hvad vi spiser. F.eks. vil visse fødevarer kunne gøre os mere opmærksomme, og andre fødevarer kunne gøre os mere søvnige. Og med hensyn til modermælk, så kan det muligvis gøre begge dele - helt afhængigt af, hvornår på døgnet det er produceret. 



Melatonin



Undersøgelser viser at mælk, der produceres om natten, indeholder en højere koncentration af melatonin. Melatonin er et naturligt hormon, der er med til at påvirke vores døgnrytme og fortælle os, hvorvidt vi skal være vågne, eller om det er tid til at sove. Melatonin fremmes blandt andet af mørke og hæmmes ved dagslys.



En undersøglese fra Tyskland viser, at koncentrationen af melatonin kan være 5 gange højere om natten end dagtime-niveau. Og tilsvarende har forskere fra Kina set store ændringer. De har testet modermælken og sammenlignet melatonin-niveauer kl 15.00, 21.00 og 03.00.



I gennemsnit var melatonin-niveauet kl. 21.00 næsten 3 gange så højt som melatoninniveauet kl. 03.00. Og modermælken udmalket kl. 03.00 havde næsten 10 gange så højt melatonin-niveau, som man så i mælken udmalket kl 15.00. Der er altså ingen tvivl om, at melatonin-niveauet efter mørkets frembrud er betydeligt højere end niveauet om ...


Annonce

... dagen.



Kortisol



Kortisol er også et af de hormoner, som forskerne har kikket på. Kortisol kaldes også vores stress-hormon. Det hjælper os med at føle os opmærksomme, og det er muligt, at babyer kan få et boost af kortisol via modermælken - igen afhængigt af tidspunktet for amning/udmalkning.



Undersøgelserne viser, at morgenniveauet af kortisol er ca. 4 gange højere end niveauet i modermælk produceret om aftenen omkring kl 18.00. Og mængden af kortisol i modermælk er dobbelt så høj i løbet af dagen, sammenlignet med mængden i løbet af natten. 



Forskerne mener derfor, at der er beviser på, at barnet via modermælken hjælpes til at finde en døgnrytme, da mælken om morgenen og i løbet af dagen vil hjælpe barnet til mere vågenhed og opmærksomhed, og mælken aften og nat, vil hjælpe barnet til at sove.



Konklusion



Hvis du malker ud og gerne vil give dit barn den udmalkede mælk på flaske, så er det vigtigt, at du noterer tidspunktet for udmalkningen. Den mælk, som du producerer og malker ud om aftenen - bør gives til dit barn om aftenen. Den mælk, som du producerer og malker ud om morgenen, bør gives som morgenmælk. 



Mælkens forskellige sammensætning døgnet rundt er med til at påvirke dit barns døgnrytme, og det kan ikke udelukkes, at hvis du giver udmalket morgenmælk om aftenen, så vil indholdet af kortisol kunne gøre, at dit barn får sværere ved at finde ro og falde i søvn. Giver du derimod udmalket aftenmælk, så vil melatoninen i mælken hjælpe barnet til at sove bedre og mere sammenhængende.



Malker du ud, og har du f.eks. et barn, som har svært ved at sove en længere middagslur, så kan det også være en fordel at tage noget af den udmalkede aftenmælk, og tilbyde dit barn en flaske af dette midt på dagen - da mængden af melatonin i mælken, så vil kunne hjælpe dit barn med at få en længere middagslur. Hvis du malker ud, kan der altså være nogle fordele ved at medtænke, hvilken udmalket mælk du giver hvornår:)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!

Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D

Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to


Annonce