Annonce

Annonce

Tilberedning af modermælkserstatning - 10 spørgsmål og svar


6. januar 2022


Forleden fik jeg et spørgsmål om, hvorvidt ma​n kan fryse modermælkserstatningspulver for at forlænge holdbarheden - og dette spørgsmål fik mig til at skrive denne artikel, som vil svare på 10 af de spørgsmål, som jeg ofte modtager omkring modermælkserstatning og tilberedning.



1. Kan man fryse modermælkserstatningspulver, så det kan holde sig længere?



Nej, det anbefales som udgangspunkt ikke, at man fryser pulveret ned. Det giver risiko for, at pulveret bliver forurenet med bakterier (kontaminering), og derudover kan pulveret ændre massefylde, så en skefuld vil indeholde mere pulver efter frysning, og doseringen derfor ikke længere vil være korrekt. 



2. Kan man fryse drikkeklar modermælkserstatning?



Nej. Drikkeklar modermælkserstatning kan ikke fryses. Til gengæld kan det holde sig længe, fordi det er varme behandlet (UHT-behandlet) og det behøver ikke stå på køl, men kan opbevares i et almindeligt køkkenskab eller lignende. 



3. Må man bruge vand direkte fra hanen?



Ja. Vand tappes fra den kolde hane - og du bør lade 200 ml løbe ud først. Det koges og nedkøles jf. pakken med modermælkserstatningspulver - og først derefter tilsættes pulver.



Har I privat vandboring kan der gælde andre regler. 



4. Hvor længe skal man koge vandet?



Du skal bruge kogt vand i de første 4 måneder - og også herefter, hvis blandingen ikke bruges med det samme, og/eller hvis du laver flasker til flere måltider.



5. Må jeg bruge kogende vand fra en Quooker?



Ja, i en kogende vandhane opbevares vandet i en trykbeholder, hvor det holdes på en temperatur på 110 grader. Det dræber og inaktiverer potentielt skadelige mikroorganismer. 



Du må dog ikke bruge den kogende hane, hvis den er tilsluttet den varme hane i et almindeligt blandingsbatteri. Vand fra den varme hane vil ikke nå op på 110 grader og kan derfor indeholde potentielt skadelige bakterier. 



6. Hvorfor skal vandet nedkøles til ca. 40 grader, før ...


Annonce

... man iblander pulveret?



Det er vigtigt at nedkøle vandet til ca. 40 grader, hvis modermælkserstatningen indeholder mælkesyrebakterier. Er tempeaturen højere, vil det ødelægge mælkesyrebakterierne, så I ikke opnår virkningen af disse.



Det er også vigtigt, at mælken har kropstemperatur, når du serverer den for dit barn. 



7. Må jeg tilbrede flere flasker af gangen?



Ikke i de første 2 måneder, heller ikke selvom om dit barn er født til tiden. Og ikke hvis dit barn er født præmaturt, er født med lav fødselsvægt eller født med en immundefekt. Til disse børn anbefales det, at man kun fremstiller en flaske af gangen, så længe barnet udelukkende får modermælkserstatning. 



8. Må jeg opvarme en flaske i mikrobølgeovn?



Ja. Flasken skal være beregnet til mikrobølgeovn, og mælken opvarmes i flasken uden låg eller påsat sut. Flasken skal efter opvarmning vendes nogle gange, så varmen fordeles, men behøver ikke blive rystet voldsomt. Det er vigtigt at tjekke mælkens temperatur på undersiden af sit håndled og sikre sig, at den har kropstemperatur før servering. 



9. Hvordan medbringer jeg mælk på tur?



Det anbefales at medbringe flasker med kogt vand, og først tilsætte pulveret umiddelbart før dit barn skal spise.



Du kan også med fordel bruge modermælkserstatning på brik, det vil sige UHT-behandlet modermælkserstatning. Det kan drikkes ved stuetemperatur. Du kan opbevare brikken under dynen hos barnet eller tæt på din egen krop, så mælken har kropstemperatur.



10. Hvor hurtigt skal mit barn drikke sin flaske?



Det anbefales, at modermælkserstatning, der én gang er opvarmet, drikkes inden for en time, og du må ikke genopvarme mælken flere gange. 



Du kan læse meget mere om modermælkserstatning og flaskegivning i min bog "Helens bog om Amning & Flaske".



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit hurtige svar - jeg ser altid tingene fra en anden vinkel når jeg læser dine svar - en vinkel som man ikke altid selv kan se tingene fra, når det er kørt lidt i hårdknude.

Glæder mig altid til at høre fra dig

Mange hilsner
Lillepigens mor


Annonce