Annonce

Annonce

Fjern overdækningen fra barnevognen


18. juni 2021


Solen og varmen er endelig kommet ind over landet - simpel​then dejligt! Men jeg ser en del barnevogne i bybilledet, som er dækket til - mange med stofbleer, et par stykker med en slynge, et tæppe, dynen, myggenet og sågar regnslag... selvom solen skinner...



Dæk aldrig barnevognen til



Stofbleer og andet, der hænges op for kalechen for at give skygge, kan være direkte livsfarligt for dit barn, når den lille skal ligge i sin vogn og sove. Du skal være opmærksom på, at alle former for afskærmning af barnevognen forringer luftcirkulationen, uanset om der er tale om en stofble, en speciel solskærm, et insektnet eller andet, du hænger op foran kalechen.



En barnevogn i solen bliver som en bageovn. Temperaturen stiger lynhurtigt. Derfor skal barnevognen altid stilles i skygge, og der skal kunne komme luft og dermed ilt ind til barnet.



Dit barn kan blive sløv og apatisk. Det vil være i risiko for at dehydrere, når det ligger i sin vogn og samtidig mangler ilt. Det kan være livsfarligt!



Stofble eller andre stykker stof



Har dit barn brug for f.eks. en stofble op foran kalechen for at blive afskærmet lidt og dermed finde ro og falde i søvn, så er det vigtigt, at du kun bruger stofbleen kortvarigt. Når barnet sover, så bør du fjerne stofbleen, så der kan komme luft ind til dit barn. 



Slynger, babydynen, tæpper og andre stykker stof kan på samme måde forringe luftcirkulationen og være direkte farlige at hænge op foran kalechen.



Insektnet



Det er praktisk med et insektnet om sommeren, så barnet ikke bliver stukket af myg, bier eller andre insekter. Men et insektnet forringer luftcirkulationen i barnevognen, og det kan hurtigt blive for varmt og for iltfattigt for barnet. Brug derfor kun insektnet, når det er allermest nødvendigt. Har I ingen problemer med insekter, så er der ingen grund til at gøre det til en vane at lade barnet stå og sove under net. 



Regnslag



Da det regner meget i Danmark, er det nødvendigt med et regnslab. Det beskytter barnet mod vandet og giver samtidig barnevognen længere holdbarhed. Men et barn, som sover under et regnslag er udsat for meget høj luftfugtighed.



Derudover er der god grobund for svamp og bakterier, når barnevognen er dækket af et regnslag. Det anbefales derfor, at lade barnet være i barnevognen uden regnslag og så stille barnevognen under et halvtag eller andet læ for regnen.



Er I ude at gå, så brug regnslaget, når det regner meget, men fjern det fra barnevognen, når regnbygen er stoppet.  



Solskærm



En solskærm kan være nødvendig, når I er ...


Annonce

... ude at gå tur. Står barnet og sover i haven, så brug i stedet en parasol eller stil barnevognen under et skyggefuldt træ, så barnet får skygge, men samtidig kan få luft ned. 



Overlærred



Overlærred er ofte slet ikke nødvendigt om sommeren, og når det er varmt. Når du har et overlærred liggende hen over barnet og evt. over barnets dyne, så bliver det naturligt ofte ekstra varmt i barnevognen og netop der, hvor barnet ligger og sover.



Samtidig gør overlærredet også, at barnet har sværere ved at bevæge sig, så barnet kan ikke flytte på sig, men ligger stille og bliver på den måde meget let overophedet. 



Søndagsavisens forsøg i 2016



Søndagsavisen lavede i 2016 et forsøg som - selvom søndagsavisen nu er lukket - er værd at genopfriske, - forsøget viste nemlig at selv barnevogne, der sættes i skyggen, kan blive alt for varme:



Forsøget blevet lavet en dag, hvor temperaturen var 25 grader i solen ved middagstid. Søndagsavisens journalist lagde et termometer i en barnevogn, og temperaturen viste 1-2 grader lavere i barnevognen, end i solen. 



Da journalisten dækkede barnevognens åbning til med en stofble, steg temperaturen til 33 grader i løbet af 15 minutter, selvom barnevognen stod i skyggen.



Da journalisten dækkede barnevognens åbning til med et myggenet, steg temperaturen til 32 grader i løbet af 15 minutter, selvom barnevognen stod i skyggen.



Da journalisten dækkede barnevognens åbning til med et regnslag, steg temperaturen til 34 grader i løbet af 15 minutter, selvom barnevognen stod i skyggen. 



Da journalisten dækkede barnevognen med et overlærred, steg temperaturen til 30 grader i løbet af 15 minutter, og her var åbningen ikke dækket, der var kun overlærred på barnevognen. 



De gode råd



Stil barnevognen utildækket under en parasol eller et skyggefuldt træ, hvis dit barn skal sove udenfor. 



Undgå at bruge overlærred om sommeren.



Er det nødvendigt med en stofble eller lignende, så brug den kortvarigt. Når dit barn sover, så fjern den fra barnevognen.



Brug kun insektnet, hvis der er problemer med insekter og ikke som vane.



Overvej altid hvad du hænger op foran barnevognens kaleche, hvorfor og om det er nødvendigt.



Er jeres barnevogn udstyre med et spjæld, så sørg for at åbne dette, når det er sommer og varmt, så der netop kommer øget luftcirkulation ind i vognen.



God og forhåbentlig varm sommer til jer alle :)



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annonce