Annonce

Annonce

Lav og høj Arousal - hvad er det?


20. maj 2021


Som forælder kan du nogle gange få at vide, at​ dit barn har en meget høj eller lav arousal, men hvad betyder egentlig det? Hvordan ser du, om dit barn har en høj eller lav arousal? Og hvordan kan du hjælpe dit barn i hverdagen? Det vil min artikel handle om i dag.



Arousal - hvad er det



Arousal er et udtryk for hjernestammens vågenhed eller modtagelighed for sanseindtryk. Arousal er derfor et udtryk for at være "vågen" eller "parat". 



Et barn kan være mere eller mindre "aroused", altså mere eller mindre vågen og opmærksom. Og man kan sige, at arousal dækker over en række bevidsthedstilstande - fra at være bevidstløs eller sovende til at være vågen og aktiv.



Det lille barn får hele tiden en masse sansemæssige oplevelser og stimuli - og barnets hjerne skal være i stand til at kunne sortere i disse, vælge de vigtige til og udelukke de irrelevante indtryk. Hjernens evne til at kunne opfatte og behandle alle de sanseindtryk, som barnet får, afhænger af hjernens arousal. 



Når arousal øges, og når vi er vågne og parate til at reagere på sanseindtryk, så øges vores puls og blodtryk, hvilket gør os ekstra opmærksomme og parate. Når vores arousal er lav, så vil vi være uopmærksomme og virke uoplagte. Både en høj arousal og en lav arousal har dog betydning for vores koncentration og opmærksomhed, og det vil også kunne ses på barnets krop og energiniveau.



Hos de fleste børn ligger arousalniveauet, vågenhedsniveauet, inden for det man kalder for normalområdet. Barnet har ikke problemer med at kunne modtage og regulere de sanseindtryk og forskellige impulser, som barnet får, og barnet er fint i stand til at regulere mellem høj og lav arousal. Men hos nogle børn vil man opleve, at deres arousal enten er for høj eller for lav. De har rigtig svært ved selv at regulere og har behov for hjælp til dette.



Når et barn har en høj arousal



Hvis du får at vide, at dit barn har en høj arousal, så vil du ofte kunne se at:



- Dit barn kan være i konstant bevægelse, det er tydeligt, at dit barn har svært ved at finde ro.



- Dit barns arme og ben kan virke spændt, og barnet har ofte svært ved at slappe af i kroppen, svært ved at putte sig ind til dig.



- Dit barn vil ofte reagere med gråd på forskellige sanseindtryk som berøring, lys eller lyd.



- Dit barn kan virke overstimuleret og søger trods dette stadig stimuli.



- Dit barn kan have svært ved at koncentere sig om ting i hverdagen. Det er som om, at barnet modtager så mange indtryk, at det påvirker barnets evne til at holde fokus.



Når et barn har lav arousal



Hvis du får at vide, at dit barn har lav arousal, vil du ofte kunne se at:



- Dit barn er motorisk meget stille og rolig - kan virke næsten sløv og passiv.



- Dit barn virker meget slap i kroppen, der er ikke ret meget muskeltonus.



- Dit barn kan uden problemer ligge eller sidde stille i længere tid alene.



- Dit barn brokker sig sjældent og virker generelt nem - ...


Annonce

... for nem.



- Dit barn virker uinteresseret i sig selv, dig og omgivelserne.



Træning og regulering af arousal



Når vi oplever, at børn har enten høj eller lav arousal, så kommer vi ofte til at skælde ud eller irettesætte. Er det et barn med høj arousal, så siger vi måske "slap så af!", eller "nu skal du altså falde lidt til ro!". Er det et barn med lav arousal, så siger vi måske "kom nu i gang!", "se så at komme af sted!" eller lignende. Det er ikke befordrende for hverken den ene eller den anden - det er derimod en rigtig god idé, at du hjælper dit barn med at træne og regulere sin arousal.



Du træner gennem leg, og du hjælper dit barn med at kunne regulere sin arousal ved at skifte situationer. Når dit barn kommer i børnehave og i skole, så skal det være i stand til at skifte mellem legene på legepladsen (høj arousal) og kunne sidde stille indenfor, spise sin madpakke, eller kunne koncentrere sig og følge med i, hvad de voksne siger (lav arousal). 



Der findes ergoterapeuter og fysioterapeuter, som har specialiseret sig i at hjælpe børn med både lav og høj arousal. Der er dog også øvelser, som I selv kan lave hjemme.



Lege og aktiviteter der dæmper arousal



Generelt vil lege og aktiviteter som stimulerer følesansen (den taktile sans), muskel-led-sansen, stillings- og bevægelses-sansen (den proprioceptive sans) være gode til at dæmpe arousal.



Det kan f.eks. være:



- Massage. Gerne dybe tryk, faste bevægelser, som ikke er for overfladiske, rolige bevægelser, hvor gentagelser er i fokus.



- Gå en tur - det kan være i skoven, på stranden, i parken, i haven. Kikke på ting, prøve at klatre op, hoppe ned, gå på bakker, dufte til et træ, en blomst osv.



- Bage boller sammen og være med til at ælte dejen, forme boller, lægge dem på bageplade, pensle med æg eller mælk. 



- Lytte til musik, synge sange sammen.



- Lege med fingermaling, male med pensel.



- Sjippe, hoppe, løbe en tur. 



- Knuse, kramme hinanden.



Lege og aktiviteter der øger arousal



Generelt vil lege og aktiviteter, der stimulerer labyrint- og ligevægtssansen (den vestibulære sans), være med til at vække barnets arousal. 



Det kan f.eks. være:



- Gynge, vugge, cykle - bevægelse, hvor der er fart over feltet.



- Slå koldbøtter, vende på hovedet, snurre rundt - forskellige grovmotoriske aktiviteter, hvor kroppen roterer.



- Danse til musik med højt tempo, som appellerer til bevægelse.



- Sanglege, hvor I bruger fagter og synger og bevæger kroppen samtidig.



- Lege med balloner eller bolde i forskellige størrelser.



- Opmærksomhed på dufte. Det kan være duften af friskbagte boller, det kan være duften af blomster eller sæbe.



- Lys og solskin. Lys appellerer til vågenhed og aktivitet. At komme udenfor i det gode vejr.



 



Rigtig god fornøjelse :)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for dit svar. Det var lige hvad jeg havde brug for!

Tak fra Emmas (18 måneder) mor


Annonce