Annonce

Annonce

Tigerspring - de 10 store udviklingsspring din baby tager


17. februar 2021


November 2023: Det er kommet frem, at tigerspring og forsk​ningen bag er utilstrækkelig. Det er de danske udviklingspsykologer Trine Sonne og Toril Sveistrup Jensen, som har gjort opmærksom på, at der ikke er nok forskning bag. Hvis du vil vide mere, kan du blandt andet læse bogen "Fakta og Myter om børns udvikling" eller du kan lytte til "Brinkmanns briks - tigerspring og andre myter" 1. november 2023 på dr.dk.



I 1992 udgav De hollandske forskere Hetty Van de Rijt og Frans Plooij deres bog "Oei, ik groei!" - "Ups, jeg vokser!". Det var banebrydende forskning på det tidspunkt - for deres 25 år lange undersøgelser viste, at når børn græder - så er der en grund. 



De observerede børn og mødre, så på de daglige aktiviteter og samlede rigtig mange informationer - alt sammen i barnets hjemlige omgivelser. Og deres mange undersøgelser viste noget særligt - at alle forældre på et eller andet tidspunkt har børn, som græder, og som har svært ved at stoppe med at græde. Og hvad endnu mere interessant var - at børnene græd på bestemte tidspunkter af deres udvikling. I visse aldersperioder var normale, sunde, raske spædbørn bare meget mere grædende, besværlige, krævende og omklamrende - faktisk kunne Hetty Van de Rijt og Frans Plooij sætte præcise uger på disse aldersperioder. Og gråden skyldtes mentale udviklingsspring. På dansk udkom bogen "Vidunderlige uger", og i dag kalder vi ofte disse aldersperioder, hvor børn udvikler sig rigtig meget både mentalt og fysisk, for tigerspring.



Undersøgelserne har senere fået kritik for at sætte så præcise uger på barnets udvikling. Børn er forskellige, og derfor udvikler de sig også forskelligt - og deres udviklingsspring kan således også ligge på forskellige tidspunkter. Generelt oplever man dog, at uanset hvornår barnet gennemgår et stort udviklingsspring, så vil man som forældre ofte opleve, at barnet i den periode ændrer humør og ofte søger mere tryghed og nærhed.



1. Tigerspring - cirka 5 uger (1.1 måned). Verden er et bombardement af sanser.



Barnet begynder i denne alder at kunne se længere, og den lille begynder nu at kunne se farver. Barnet bliver naturilgt fasineret af lys, mørke, kontraster. 



Barnet begynder også at kunne skelne forskellige lyde, og det har en medfødt interesse for stemmer, især for forældrenes stemmer, som det kender fra tiden i livmoderen. Generelt virker "livmoderlyd" genkendeligt og dermed beroligende.



Duften af mælk er beroligende og dejlig. Skarpe dufte som f.eks. parfume kan få barnet til at vende hovedet væk.



Smagen af mælk er sød og dejlig. Mælk indeholder laktose (mælkesukker), som barnet naturligt kan smage og nyder smagen af.



Barnet fornemmer din berøring, dine kærtegn. Barnet fornemmer også kulde og varme, men det har naturligt svært ved selv at regulere sin kropstemperatur. Hud mod hud kontakt er vigtig for det lille spædbarn.



2. Tigerspring - cirka 8 uger (1.83 måneder). Verden består af forskellige mønstre.



Barnet begynder i denne alder at kunne se og fornemme forskellige mønstre og former. Det er ikke kun synet, som udvikles, men også fornemmelsen af sin egen krop. Dit barn begynder f.eks. at få øje på sine hænder og fingre, og kan blive meget fascineret at dine hænders bevægelser. 



Barnet vil ofte også begynde at kikke efter sollysets bevægelser og skygger på væggen. Står dit barn i barnevognen under et stort træ, vil barnet kikke efter bladendes bevægelser i vinden. Dit barn kan også pludselig få øje på en knap på din skjorte eller blive optaget af en halskæde eller andet, som du har på.



Denne forandring, denne nye fokuserede opmærksomhed på mønstre og former er helt naturlig og vigtig, men det kan godt virke overvældende og gøre dit barn ekstra forvirret. Det er utrygt, når verden pludselig igen bliver større - og det gør, at dit barn græder mere, er mere urolig, søger ekstra tryghed, fysisk nærhed og kontakt. 



3. Tigerspring - cirka 12 uger (2.75 måneder). Fra spædbarn til baby



Dit barns evne til at bruge sine hænder, arme og ben bliver bedre og bedre. Barnet kan nu f.eks. skubbe eller sparke mere bevidst, og ofte er det netop barnets motoriske evner, som du oplever som første tegn på, at der er ved at ske nogle ændringer. 



Dit barn bgynder også at få en helt anden fornemmelse af rum og omgivelser. Dit barn skelner nu mere og mere mellem, om I er hjemme eller ude, ligesom dit barn også kan reagere på at blive holdt af en fremmede - som f.eks. bedsteforældre. Det er mest trygt at observere verden fra mors eller fars favn. 



Barnets øgede opmærksomhed gør også, at barnet nu begynder at fornemme overgange i omgivelserne - det kan være, at du rejser dig og går væk, eller at du kommer ind i et rum og dit barn er opmærksom på det, drejer sit hoved og kikker efter dig. Barnet er på den måde nu mere og mere i stand til at overskue et rum og følge mennesker der nærmer sig eller fjerner sig. Hvilket naturligt giver ekstra gråd og behov for at blive hodt tæt.



4. Tigerspring - cirka 19 uger (4.36 måneder). Bevidsthed om legetøj og sprog



Nu begynder dit barn at forstå, at det kan række ud efter et stykke legetøj f.eks. en rangle, tage det i hånden, ryste det og komme det i munden. Det lyder måske enkelt, men det er det ikke - det er en krævende neurologisk proces og netop tegn på, at barnet begynder at kunne mere og mere.



Motorisk er dit barn også stærkere nu, det ligger flot på maven, og det holder hovedet selv og drejer sit hoved bevidst. Barnet begynder ofte også at trille omkring og når du holder barnet på dit skød, så støtter det bevidst på fødderne, øver styrke i sine ben.



Også sproget udvikles mere og mere i denne periode. Barnets pludren bliver mere bevidst og langt mere nyanceret end tidligere. Flere lyde kommer til, barnet kan hvine og barnet pludre ofte med lyde, som består af både vokaler og konsonanter f.eks. "agryy eller ryy". Barnet bliver mere og mere bevidst om, at det via sine pludrelyde kan få en bestemt reaktion fra mor og far.



Det er spændende for barnet pludselig at kunne flere ting selv. Det er vildt pludselig at kunne trille eller at kunne tage fat om en rangle og ryste den bevidst flere gange for at frembringe en lyd. Dejligt, men igen skræmmende og derfor kan det give ekstra gråd, uro og behov for nærhed. 



5. Tigerspring - cirka 26 uger (5.97 måneder). Verden hænger sammen



Dit barn begynder at gøre ting mere og mere bevidst. Dets fornemmelse af, at bestemte ting udløser andre ting spirer - kroppens og armenes bevægelser bliver mere og mere koordinerede og barnet bruger sin erfaring til f.eks. at trille omkring, tage fat i legetøj osv.



Barnet øver sig igen og igen og får sig lagt i stillinger, som det ikke mestrer at komme væk fra,  og her har dit barn brug for din hjælp til at blive lagt rigtigt igen.



Barnet begynder nu også at kunne forstå afstanden mellem to ting - det kan være afstanden til legetøj, som ligger væk fra barnet, og som man ikke kan få fat i. Det kan også være afstanden til mor eller far, pludselig forsvinder du ud af rummet - hvilket kan være voldsomt skræmmende, for hvor går du hen og hvornår kommer du tilbage...



Barnet begynder nu også at registrer at der er forbindelse mellem mennesker, ting, lyde - verden hænger sammen. Så når man hører lyden af nøglen i døren og døren går op, så betyder det, at far er hjemme. Når mor taber en ting på gulvet og hviner, så kan det betyde, at mor bliver forskrækket. Hurtige bevægelser, udbrud, lyde - det reagerer dit barn nu på. Nogle børn bliver forskrækket og begynder at græde, andre børn reagerer med latter. De synes det er rigtig sjovt, når du laver en bestemt og uvant bevægelse.



6. Tigerspring - cirka 37 uger (8.5 måneder). Verden er inddelt i kategorier



Nu begynder dit barn at undersøge verden mere metodisk. Små ting tages op, ofte med 3-fingre, så de holdes med tommel-, pege- og langefinger, de vendes, drejes og undersøges opmærksomt.



Barnet begynder også at forstå, at der er f.eks. forskel på legetøj og mad - at havregrøden kan man spise, men bolden er til at lege med. Barnet vil også kunne genkende flere forskellige fødevare og dermed kategorisere mad, som værende mad, ligesom legetøj kategoriseres som legetøj. 



Sproget udvikler sig rigtig meget nu. De ...


Annonce

... barn forstår langt mere af det du siger, end du måske tror. Og så begynder dit barn at bruge bestemte pludre lyde for at vise sine behov. Dit barn kan f.eks. begynde at sige "mmm mam-mam" eller "ma-ma" som udtryk for, at være sulten eller at maden smager godt.



Barnet vil i denne alder opleve større afstand til andre mennesker og det vil samtidig ofte øve sig i at bevæge sig mere ud i verden på egen hånd. Det giver et ekstra behov for nærhed, og derfor vil dit barn ofte virke ekstra klynkende og tryghedssøgende. Verden skal helst opleves fra din favn og går du fra dit barn - f.eks. blot ud i køkkenet eller på toilettet, kan han eller hun blive frygtelig ked af det. 



7. Tigerspring - cirka 46 uger (10.57 måneder). Rækkefølgernes verden



Dit barn er nu tydeligt langt mere bevidst end tidligere, og dermed også mere bevidst om, at det via bestemte handlinger kan få bestemte reaktioner.



Det gælder både i forhold til legetøj - hvor barnet vil elske at bygge, samle, putte i, tage ud - for igen og igen at finde ud af, hvordan ting skal sættes sammen for at passe sammen. Leger barnet med byggebægre, så vil barnet ikke bare prøve at sætte bægrene sammen, men vil nu inden - kikke på hvert bæger, observere bægrets form og størrelse og på den måde forsøge at undersøge, hvordan det passer sammen, før de sættes sammen.



Og så gælder det også i forhold til dig, hvor dit barn naturligt unersøger, hvad han eller hun kan gøre, for at få en reaktion fra dig. Det kan f.eks. være, at dit barn kravler hen til ting, som du igen og igen siger, at barnet ikke må røre ved, måske trækker dit barn skuffen ud og kan igen og igen tømme køkkenskuffen. Det kan også være at lukke munden for skeen, dreje hovedet og skubbe maden væk, når du forsøger at hjælpe med at spise. 



Barnet begynder også sprogligt at bruge rækkefølger - f.eks. kan barnet og du pege på et billede af en hund i en bog og herefter siges lyden, "vov" - eller modsat - barnet kan sige lyden "vov" og derefter pege på billedet af hunden. En spirende bevidsthed om at hund og vov hænger sammen, og man kan kommunikere dette med mor og far. 



8. Tigerspring - cirka 55 uger (12.64 måneder). Fra baby til tumling



Når barnet fylder et år, så begynder det at at kunne lidt flere ting selv og viser gradvist forståelse for, at ting kan gøres forskelligt. Når klodserne skal samles, behøver det ikke nødvendigvis at blive gjort i samme rækkefølge, når vi sætter os til bordet for at spise, så kan rækkefølger her også skifte - så nogle gange får man et glas vand først, andre gange serveres maden på tallerkenen først, men det er stadig "at spise". 



Barnet kan også begynde at gøre forskellige ting, fordi det på den måde forsøger at kommunikere. Barnet henter f.eks. en jakke, fordi det gerne vil udenfor, tager fjernbetjeningen og gør tegn til at fjernsynet skal tændes, eller barnet tager kosten ud af skabet og forsøger på den måde at vise, at det gerne vil feje. Da barnet endnu ikke med ord kan forklare sig, så bliver børn i denne situation ofte misforstået - og så kommer der anfald af frustration.



Barnet får nu flere og flere færdigheder og øver sig hver dag i at blive bedre til motoriske ting - spise selv, tage sit tøj af, bygge med klodser, lege med mors og fars telefon - og lade som om, at man taler i telefonen.



Barnet er en lille forsker. Alt skal undersøges - vendes, drejes, skubbes, trækkes, åbnes, lukkes, sættes sammen, hives fra hinanden. Barnet bruger også lang tid på at iagttage - hvordan gør de andre - og så forsøger barnet at gøre det samme.



Sproget udvikler sig nu, de første rigtige ord kommer ofte på dette tidspunkt og barnet begynder nu også at pege på ting, for at få mor eller far til at sætte ord på. Barnet lytter og efterligner de ord, som forældre siger.



Barnet begynder også at rejse sig og tager måske de første skridt ud i verden på egen hånd. Det hele kan virke meget voldsomt og skræmmende og derfor søger børn naturligt ekstra tryghed her.



9. Tigerspring - cirka 64 uger (14.71 måneder). Stærkere egen vilje



Dit barn begynder at tænke anderledes nu. Det er i stand til at tilpasse sig mere og begynder at kunne forholde sig til situationer på en ny måde - barnet begynder at kunne tænke frem i tiden og begynder så småt også at kunne overveje konsekvensen af sine handlinger - forstået på den måde, at barnet bliver mere og mere bevidst om, at det ved bestemte handlinger kan få bestemte reaktioner fra mor eller far.



Barnet bliver ofte også i stand til at lege lidt mere for sig selv. Og det vil rigtig gerne selv. Det kan være meget frustrerende, hvis mor og far tager over og gør ting for en. Interesssen for legetøj kan godt dale i denne periode, det er ofte mere interessant at være med i det familien foretager sig. Det er rigtig dejligt at være med i haven, vande blomster med en vandkande, eller det kan være dejligt at være med til at tømme opvaskemaskine eller tørre støv af.



Barnet har stadig brug for at mor og far er i nærheden, det er trygt og dejligt at kunne se sine forældre, selvom man leger og udforsker på egen hånd. Barnet begynder at få en lille smule forståelse for at mor og far ikke er forsvundet, selvom de ikke kan ses - de kan være i rummet ved siden af, og man kan gå derind, søge dem, eller man kan "kalde"...



Barnet vil i denne alder ofte eksperimentere lidt med "ja" og "nej" og kan også begynde at virke bevidst drillende overfor mor og far. Barnet begynder at kunne lade som om, at det gør noget, som det nu godt ved, at det ikke må. Regler og rutiner afprøves - der protesteres voldsomt, når du stopper en leg, eller når du siger, at det er tid til at få skiftet en ble eller få børstet tænder.



I denne periode opstår ofte også en (for voksne) irrationel frygt. Pludselig vil dit barn ikke i bad, og virker helt skrækslagen for vandet. Det kan også være noget legetøj, som barnet bevidst går i en stor bue udenom.



10. Tigerspring - cirka 75 uger (17.24 måneder). Jeg er min egen opdagelsesrejsende



Dit barn bliver nu mere og mere bevdist om, at det er sin egen person. Det er en spirende bevidsthed om at vi er forskellige og ser forskellige ud - og at vi ikke altid vil det samme. Alt sammen med til at gøre, at barnet nu virker mindre egocentrisk.



Den øgede opmærksomhed på andre og forskellen på "mig" og "andre" gør, at barnet nu f.eks. begynder at vise omsorg for andre. Det kan være at trøste, hvis du virker ked af det, eller at putte dukken eller bamsen i sengen med en dyne på. 



Barnet kan nu også skelne mellem sig selv, som menneske, og dyr. Og alle levende væsener bliver meget spændende - det er alt fra myrer og bænkebiddere til hunde og katte. Barnet skal stadig lære at omgås forskellige væsner f.eks. lære, at man ikke skal trække dyr i halen.



Barnet kender også sin egen familie fra andre familier. Og dit barn kan begynde at fornemme, at der er forskellige regler alt efter, hvor man befinder sig. Der gælder forskellige regler hjemme og hos bedsteforældre, og der gælder andre regler, når man opholder sig i det offentlige rum. Barnet er gradvist igang med at finde ud af alle de systemer, verden består af. Både i den nære familie, i samfundet, i vores kultur.



Lysten til at udforske verden er stor, - så stor, at det nogle gange kan virke skræmmende. Det gør, at barnet ofte vil have svært ved at falde i søvn og ofte også sove meget uroligt, drømmene kan blive ekstra voldsomme, og barnet kan begynde at vågne med gråd om natten.



Den nye store verden giver mange nye muligheder og mange nye udfordringer - en masse, som barnet nu kan gå på opdagelse i - og der er ingen tvivil om, at dit barn nu rigtigt er på opdagelsesrejse. Det begynder nu også stille og roligt at gå op for barnet, at det har en vilje og dermed selv kan vælge, hvad det vil, og hvad det ikke vil. Det er dog svært at mærke, når andre vil noget andet end man selv vil, og det gør, at børn i denne alder godt kan få flere anfald af fortvivlelse. 



Du kan læse mere i bogen "Vidunderlige uger", og hvis du vil vide mere om, hvordan dit barn kommunikerer, sanser og oplever sin verden imellem disse perioder - nærmere betegnet fra få timer gammel til 3 år - så kan du med fordel læse min bog "Helens bog om dit barns udvikling".



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce