Annonce

Annonce

Hvordan påvirker afvisning, nedgørelse og trusler små børn


2. december 2020


Afvisning, nedgørelse og trusler - kaldes også​; psykisk vold. "Psykisk vold er en form for omsorgssvigt, der ikke efterlader synlige spor, og netop derfor kan det være svæt at opspore" - det skriver Center for Børneliv, som har set på, hvad psykisk vold har af konsekvenser for det lille barns mentale og fysiske trivsel.



Psykisk vold



Psykisk vold har siden foråret 2019 været kriminaliseret og sidestilles nu med fysisk vold ifølge dansk lovgivning. 



Psykisk vold kan - som fysisk vold - give vedvarende ar på sjælen, som kan have konsekvenser for barnets udvikling.



Psykisk vold mod børn er, når omsorgspersoner gentagende gange udøver handlinger, som får barnet til at føle sig uelsket, utilstrækkelig og værdiløs.



Psykisk vold er psykologisk forsømmelse. Det udøves ikke nødvendigvis bevidst, men opstår, når voksne ikke formår at forstå og handle på barnets følelsesmæssige behov.



Psykisk vold kan komme til udtryk via sproget, men kan også ses via ikke-sprolige handlinger.



Psykisk vold kan f.eks. være afvisninger, nedgørelse, isolation eller trusler mod barnet. Det er det gentagende mønster, og ikke enkeltstående hændelser, der gør, at der er tale om psykisk vold, som kan være ødelæggende for barnets følelsesmæssige udvikling.



Påvirkning af barnets hjerne



Psykisk vold har mange konsekvenser, og en af dem er alvorlig tilfælde af stress. Stess opstår naturligt, når børn møder udfordringer, men den naturlige type stress forsvinder, når en voksen møder barnets behov, og denne type stress er ikke skadelig. Den stress, som det lille barn oplever ved psykisk vold, og som sker over en længere periode, kaldes toksisk (giftig) stress.



Toksisk stress kan give permanente ændringer i hjernestrukturen og hjernens funktion. Især i de første leveår er barnet særligt følsom overfor påvirkninger, og måden det bliver mødt på af de voksne omkring sig. Udsættes små børn for langvarig stress, kan det forstyrre hjernens udvikling, og det kan resultere i kronisk stress og angst hos barnet. 



Tegn på psykisk vold og psykologisk forsømmelse hos småbørn



0-3 år



Børn i 1 og 2-års alderen, som udsættes for psykisk vold eller psykologisk ...


Annonce

... forsømmelse kan udvise usikker og undgående tilknytning til deres omsorgsgiver. Børn, der ikke bliver mødt i deres behov for nærvær og omsorg, vil ofte tilpasse sig og udvise en mere passiv adfærd, eller de søger væk fra deres omsorgsgiver.



3-6 år



Børn i 3-4 års alderen, der forsømmes i deres følelseslmæssige behov, udviser ofte mere vrede end andre børn. Ved 4-5 års alderen ses hos mange af disse børn en markant forsinkelse i den alderssvarende sproglige udvikling. Der ses også færre sociale intereaktioner med andre børn og en mere forstyrrende og aggressiv adfærd. Det kan være svært for disse børn at skelne mellem forskellige følelsesmæssige udtryk - f.eks. mellem et vredt og et trist ansigt. 



Hvad oplever forældrene



Forældre, der udsætter deres børn for psykisk vold eller forsømmelse, oplever ofte deres spædbørn (0-1 år) som mere irriterende og krævende. De taler sjældnere til deres børn, og de giver dem mindre positiv opmærksomhed - sammenlignet med andre forældre.



Et amerikansk studie har vist, at mødre der udsatte deres små børn (1-3 år) for psykisk vold, oftere fandt fejl ved deres børn. De var mere tilbøjelige til at ignorere børnenes behov for hjælp til at løse opgaver, og nogle af mødrene så endda tilfredse ud, når barnet blev frustreret over ikke at kunne løse en opgave.



Ovenstående er fra artiklen "Afvisning, nedgørelse og trusler - når småbørn udsættes for psykisk vold". Artiklen er del af artikelserien "Omsorgssvigt i den tidlige opvækst", udgivet af Center for Børneliv. 



Center for Børneliv består af et sekretariat og en bestyrelsen. I bestyrelsen sidder forskere med forskellig faglighed samt fagprofessionelle og administratorer, som alle har børns og familiers trivsel som interessefællesskab. Se også centerforboerneliv.dk hvis du vil læse mere :)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Helen har altid et godt råd og det som overrasker mig mest er faktisk hvor go' hun er til at sætte sig ind i min verden og hvordan hun hurtigt fornemmer hvordan hun skal takle mig som person.

Camilla Martin


Annonce