Annonce

Annonce

Moderkagebiopsi - moderkageprøve


16. september 2020


En moderkagebiopsi eller moderkageprøve tilbydes gr​avide, hvor man mistænker, at der er en risiko for, at det ufødte barn vil have en kromosomafvigelse. Det kan f.eks. være:



- Nakkefoldsscanningen har vist, at risikoen for Downs syndrom er større end 1 ud af 300.



- Familiehistorie der gør, at der er øget risiko for, at barnet har en alvorlig arvelig sygdom.



- Misdannelse, der opdages under utralydsscanning.



En moderkageprøve kaldes også chorion villus sampling (CVS), og den kan tages fra graviditetsuge 10+0 og frem til fødslen. De fleste moderkageprøver foretages som opfølgning på 1. trimester-risikovurdering (12 ugers scanning).



Forberedelse



Det er en god idé, hvis du kan tisse af før prøven.



Hvis du har en navlepiercing, så skal den fjernes før prøven.



Moderkageprøven foregår ambulant, så du kommer ind, får prøven taget og går hjem igen. Det kræver ikke særlig forberedelse, men mentalt skal du indstille dig på, at det skal ske. Du kan normalt godt have en partner eller anden voksen med dig. Børn kan ikke være med.



Selve prøven



Først scannes du på maven, for at man kan se, hvor moderkagen ligger placeret. Derefter afvaskes huden med et descinficerende middel.



Selve moderkageprøven tages med en tynd nål, som stikkes gennem maveskindet. Man tager små bitte stykker af væv ud af moderkagen, og det betyder, at "nålen vil køre frem og tilbage et par gange". Du vil kunne mærke et stik gennem maveskindet. Nogle kvinder oplever det som at få taget en blodprøve, andre oplever det værre. Mange kvinder oplever ikke selve stikket så slemt, men synes "tanken om selve indgrebet", er det værste.



Der skannes hele tiden, imens ...


Annonce

... prøven tages, så man holder øje med, hvor man stikker, og hvor det lille barn ligger. Der er ofte 2 personer til stede, både en læge og en sygeplejerske eller sonograf. 



Det hele tager ca. 30 minutter, herefter skal du vente 15-30 minutter, før du må tage hjem.



Efter prøven



Det anbefales, at du tager det med ro i et døgn efter moderkageprøven. Efter et døgn kan du genoptage dine vanlige aktiviteter. 



Nogle kvinder oplever at få ubehag i form af tyngdefornemmelse eller menstruationslignende smerter. Disse aftager ofte i løbet af det første døgn. Opstår der sivende fostervand, blødning eller vedvarende stærke smerter skal du kontakte fødestedet, din egen læge eller vagtlægen (1813) - det er lidt forskelligt alt efter, hvor i landet du bor.



Risiko for at abortere



Der er mindre end 0.5 % risiko for at abortere efter en moderkageprøve. Undersøgelser tyder på, at risikoen for at abortere er højere, hvis fosteret har en kromosomafvigelse, end hvis fosteret ikke har en kromosomafvigelse.



Svar på prøven



Hvornår og hvordan du får svar kan variere lidt fra sygehus til sygehus. Ofte får du svar indenfor ca. 10 hverdage, og svaret vil komme i din e-boks. Du kan dog også blive ringet op af en læge. 



Prøven kan give følgende resultater:



- Prøven er normal (langt de fleste)



- Kromosomafvigelse, som er årsag til sygdom hos fosteret (få procent)



- Kromosomafvigelse med ukendt betydning (ca. 1 %)



- Kromosomafvigelse med anden betydning (ca. 0.5 %)



Ved en moderkageprøve vil man kende barnets køn. Hvis du ønsker at få barnets køn oplyst, har du defor mulighed for at få dette.



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dine svar. Hvor er du bare dygtig. Tak for dine gode råd. Alle mine spekulationer er nu væk.. Vil prøve de ting du siger. Tak :)

Kærlig hilsen
Katrina, mor til dreng på 9 måneder


Annonce