Annonce

Annonce

Når forældre og bedsteforældre er uenige


19. august 2020


Der er ingen tvivl om, at bedsteforældre spiller en s​ærlig rolle i børns liv, og at forholdet mellem forskellige generationer er vigtigt. Nogle gange har bedsteforældre dog bestemte meninger om, hvordan børnebørnene skal opdrages - og det kan godt give konflikter i familierne - det viser en undersøgelse fra C.S. Mott Childrens Hospital, Michigan.



En amerikansk undersøgelse kan naturligt ikke direkte overføres til danske forhold, og selvom vores måde at opdrage på kan være meget forskellig, så er der dog stadig visse ting i undersøgelsen, som sagtens kunne være det samme i Danmark, og som vi godt kan tænke ildt over...



Hvor mange oplever konflikter



De fleste forældre (89%) fortæller, at deres barn ser mindst en bedsteforælder ofte eller lejlighedsvis. Blandt disse forældre oplever:



- 6% større uoverensstemmelser



- 37% mindre uenigheder.



15% af forældrene fortæller, at deres uoverensstemmelser har negativ effekt på deres barns forhold til bedsteforældrene.



Hvad handler konflikterne om



- 40% af forældrene siger, at uenighederne skyldes, at bedsteforældrene er for bløde overfor barnet



- 14% siger, at bedsteforældrene er for hårde i deres tilgang til barnet.



- 46% siger, at uenighederne kommer fra begge sider.



De mest almindelige områder, som forældre og bedsteforældre er uenige om:



- Opdragelse (disciplin) (57%)



- Måltider/snacks (44 %)



- TV/skærmtid (36%)



- Forskelsbehandling mellem børnebørn (22%)



- Sengetider (21%)



- Deling af fotos og information på sociale medier (10%)



Hvad sker der, når forældrene påtaler det overfor bedsteforældrene



Fire ud af ti forældre (43%) har bedt bedsteforældrene om at ændre adfærd og har ytret ønske om, at bedsteforældrene følger forældenes valg eller regler.



Forældrene melder i undersøgelsen tilbage at:



- 47 % af bedsteforældrene ændrede adfærd. Ud af disse havde dog kun 4% større uoverensstemmelser generelt.



- 36 % af bedsteforældrene, accepterede forældrenes anmodning, men ændrede ikke adfærd. Ud af disse havde 15% store uenigheder generelt.



- 17% af bedsteforældrene nægtede at ændre adfærd. Ud af disse havde 25% af forældre og bedsteforældre i forvejen store uenigheder.



Hvad betyder det for forholdet de tre generationer imellem



Undersøgelsen viser, at samlet set så begrænser 15% af forældrene mængden af tid, deres barn ser sine bedsteforældre. Jo mere bedsteforældrene ikke accepterer forældrenes valg, jo mindre ses bedsteforældre og børnebørn.



6% af forældrene begrænser mængden af tid bedsteforældre og børnebørn ser hinanden, når det drejer sig om bedsteforældre, der ændrer adfærd.



32% af forældrene begrænser mængden af tid bedsteforældre og børnebørn ser hinanden, der hvor bedsteforældre accepterer, men ikke ændrer adfærd. 



42% af forældrene begrænser den tid, børn og bedsteforlædre har sammen, når bedsteforældre nægter at ændre adfærd.



Generationer og uenigheder



Bedsteforældre og kontakten til bedsteforældre er ret unikt. Det giver mulighed for at dele historier, især familiehistorier, som er vigtige for børn at kende til. Også traditioner, ...


Annonce

... særlige festlige begivenheder fejres ofte med bedsteforældre og bedsteforældre har ofte mulighed for at give børn en til en opmærksomhed. Bedsteforældre kan også være en nyttig ressource for forældre, både når der skal deles oplevelser, men også i forhold til at tilbyde støtte og pasning, hvis forældrene har brug for dette. 



Undersøgelsen viser, at forholdet mellem forældre og bedsteforældre indeholder mange facetter og mange forældre beskrev uoverensstemmelser som milde. Mange har et meget klassisk syn på bedsteforældre, som "nogen der forkæler deres børnebørn". Men mange forældre bemærkede, at der også opstår uenigheder, fordi bedsteforældre også opleves som "for hårde" overfor deres børnebørn. 



Uenighederne kan stamme fra forskelle mellem generationer - f.eks. kan bedsteforældre insistere på, at "den måde vi plejede at gøre tingene på, er den rigtigt måde" - uden hensyntagen til, at man er blevet klogere i dag, har nye retningslinjer, der er kommet ny forskning. En slags "du har da ikke taget skade" - holdning. Det kan f.eks. være uenigheder om, hvorvidt barnet skal sove på ryggen eller lige så godt kan ligge på siden eller maven, eller det kan være uenigheder om, hvorvidt barnet behøver sidder i en autostol, eller om et autosæde virkelig er nødvendigt til et børnehavebarn. Det kan også være diskussioner om, hvornår og hvor børn må bruge mobiltelefoner og andet elektronisk udstyr.



Særligt følsomt er det, når det kommer til deling af billeder og oplysninger på sociale medier. Bedsteforældre overvejer ikke altid privatlivets fred, og informerer ikke om, hvad og hvor de poster forskellige billeder og historier af og om deres børnebørn - og de taler ikke med forældrene - eller med det større barn selv - om det. 



Et andet meget følsomt punkt er, når bedsteforældre foretrækker det ene barnebarn fremfor det andet. Det kan være meget sårende for forældrene, men også meget sårende for børnene, som ikke forstår, hvorfor der gøres forskel, og hvorfor netop de skal behandles anderledes. 



Konklusion



Forældre føler naturligt, at deres forældremyndighed undergraves, når bedsteforældre lader børnebørnene gøre ting, der er i strid med familiereglerne, eller hvis bedsteforældrene er for strænge og forbyder børn at gøre ting, som mor og far synes er helt okay.



I mange tilfælde har forældre forsøgt at få bedsteforældre til at være mere respektfulde og acceptere forældrenes ønsker, valg og regler. Disse anmodninger har meget blandede resultater:



Mens halvdelen af bedsteforældrene foretog en mærkbar ændring i deres adfærd og forsøgte at gøre tingene som forældrene, så modsatte andre bedsteforældre sig direkte. Forældre, der oplevede, at bedsteforældrene fuldstændig nægtede at følge forældrene, var mere tilbøjelige til at sætte grænser for den tid, som bedsteforældre og børn havde sammen.



Bedsteforældre bør bestræbe sig på at forstå og imødekomme forældres anmodninger om at følge deres valg, ellers risikerer de at miste særlig tid med deres børnebørn.



Du kan læse den engelske beskrivelse af undersøgelsen på mottpol.org her 



Helen :)



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for din altid varme og kærlige måde at gribe udfordringerne an på - det er helt rigtig for mig!
Jeg nyder både dine personlige svar til mig, men bestemt også de svar du giver til andre.

Tak,
Mor til pige på 15 måneder


Annonce