Annonce

Annonce

Basistøj til baby - tjekliste


5. august 2020


Hvor meget tøj, har du egentlig brug for til en lil​le ny baby? Er der noget særligt, som du skal kikke efter, når du skal vælge tøj til en nyfødt? Hvad skal den lille egentlig have på hjem fra hospitalet?



Når I kommer hjem efter fødslen kan det være rigtig rart, at I ikke mangler at købe en masse men i stedet kan blive hjemme og blot nyde at være en lille ny familie, i hvert fald de første dage. Men hvad er rart basisudstyr at have til den lille - bare den første uges tid?



Det får du svar på i min artikel i dag



Hvad har jeg brug for af tøj



Når du skal vurdere, hvor meget og hvilket tøj du har brug for, så skal du se på årstiden. Det vil naturilgt spille ind, hvor varmt eller hvor koldt det er, når den lille kommer til verden. Får du et vinterbarn, vil dit barn have brug for mere tøj og lunere tøj, end hvis du får et sommerbarn.



Tjekliste



4-5 bodystockings til at begynde med, og i takt med, at den lille vokser og du finder ud af behovet, så kan du supplere op. Du har sandsynligvis brug for 8-10 bodystockings ialt.



2 sæt nattøj. Det vil ofte være tynde bomuldsdragter, som den lille sover i om natten. I efterårs- og vintermånederne kan det være godt med natdragter i uld, som hjælper den lille med at regulere sin temperatur.



4-5 sparkedragter. Du kan begynde med at købe 3 stk. og så supplere op, når du kender din babys størrelse og naturligt supplere op i takt med, at den lille vokser.



4 langærmerede bluser. Start med at købe 2 stk og suppler så op, når du kender babys størrelse og behov. Det kan godt være bodystockings med langt ærme.



1-2 varme trøjer. Afhængig af årstiden kan det være trøjer strikket i bomuld, det kan også være trøjer i uld eller fleece. Det afhænger helt af årstiden. 



4 par babysokker. Sokker/strømper vil ofte være lavet i blød bomuld, uld eller frotte til de helt små.



1 hue. Der bruges ofte bomuld til sommerbarnet, og uld til barnet født om vinteren



Hvad skal jeg vælge ud fra



Når du vælger tøj til den lille ny, så bør du vælge bløde materialer, som er behagelige at have på og som barnets hud kan ånde i. Du bør derfor vælge f.eks. bomuld eller uld - ikke kunststof.



En nyfødt måler ofte mellem 50-56 cm - og det er derfor disse tøjstørrelser, som du skal kikke efter. Stor 50 svarer ofte til 0 måneder, str. 56 til 1 måned. Kommer den lille for tidligt, så kan du også få tøj helt ned i størrelse 32, 38, 40 eller 44 cm. 



Du bør ikke vælge tøj, som har snore i halsen - har dine forældre f.eks. gemt nogle af dine gamle undertrøjer eller bluser, kan de godt have snore i halsen, og det anbefales ikke i dag. 



Det skal være let at give dit barn tøjet af og på. Og det gør ikke noget, at tøjet er lidt stort i starten, da den lille vokser hurtigt - en nyfødt skal helst tage mindst 200 gram på om ugen. Det er bedre at tøjet er en anelse for stort end at det er for småt...



Undgå tøj, som skal stryges - du har masser af andre ting at bruge tid på.



Du bør også vælge tøj, som er mærket f.eks. Standard 100 by Økotex® også kaldet ”Tiltro Til Tekstiler”, eller kikke efter GOTS (Global Organic ...


Annonce

... Textile Standard), Svanemærket, eller EU-blomst logoet/EU-Ecolabel. Det er din garanti for at tøjet ikke indeholder skadelige stoffer.



Du bør altid vaske tøjet i uparfumeret svanemærket vaskemiddel, før den lille skal have tøjet på første gang.



Turen hjem fra hospitalet



Det er stort, når den lille skal have tøj på første gang - og det må være en underlig fornemmelse pludselig at få tøj på, når man ellers har ligget inde i livmoderen, nøgen og omgivet af fostervand.. ikke desto mindre, så er det vigtigt, at den lille er klædt godt på, når I forlader hospitalet efter fødslen. 



En ble, en bodystocking, en sparkedragt, hue, en sovedragt, trøje, strømper, vanter, dyne/sovepose, autostol, tæppe i autostolen... det vil dit barn have brug for, når I skal hjem. Naturligvis lidt afhængig af årstiden...



Det absolut nødvendige



Ud over tøj, så er der også visse ting, som I er nødt til at købe, og har brug for helt fra starten.



Pusleplads. Det vil være rigtig godt, at I fra starten har indrettet en god pusleplads. På puslepladsen skal blandt andet være puslepude, håndklæder, vaskefad, vaskeklude, vatrondeller, sæbe, cremer, salve mv. Der er også brug for bleer og bleposer og f.eks. en blespand.



Vugge, seng. Den lille har brug for et sted at sove, og det kan både være i en vugge eller i en seng, det kan også være i en lift, hvis I har en sådan til f.eks. barnevognen. I kan også købe en tremmeseng, og lade barnet sover i den i starten, den kan gøres mindre og mere tryg ved f.eks. at købe en babynest.



Dyne. Den lille har brug for en babydyne, og det vil være praktisk, hvis du har to sæt sengetøj og to lagener, så du kan skifte og også have et ekstra sæt til vask. Den lille har ikke brug for hovedpude.



Barnevogn. Det vil være rigtig dejligt, at I også fra starten har en barnevogn. Det giver mulighed for at I kan trille ture i udenfor i den friske luft, det giver også mulighed for, at I forældre kan handle eller gøre andre ting, imens den lille får en lur.



Autostol. Hvis I har bil og transporterer jeres barn i bil, så er det lovpligtigt med en autostol. 



Ammepude. Det kan være praktisk med en ammepude, også selvom du måske giver flaske. Det er dejligt at have en pude til at støtte både dine arme og den lille. Du kan dog i princippet også sagtens bruge babydynen eller en anden pude.



Babybadekar. Den lille får brug for at komme i bad. Derfor er det også rigtig godt, at I har et babybadekar klar derhjemme.



Stofbleer. Du har brug for masser af stofbleer. De er praktiske, hvis den lille gylper eller du f.eks. har brug for støtte til brystet under amning, eller du blot gerne vil give den lille en klud, der dufter af mor... Du vil på sigt sandsynligvis være glad for at have 10-12 stofbleer.



Et babytæppe. Et tæppe til at svøbe den lille i eller til blot at lune lidt, hvis dynen f.eks. er for varm kan være rigtig dejligt.



Der findes masser af andet babyudstyr, som er dejligt at have, og som du kan have rigtig stor glæde af. Også ting som er nødvendigt at anskaffe sig, men den første lille uges tid skulle I gerne kunne klare jer med ovenstående :)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.

Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder


Annonce