Annonce

Annonce

Jordbærmærker (hæmangiomer) hos babyer


1. juli 2020


Man skønner at ca. hvert 10 spædbarn har et j​ordbærmærke. Nogle børn fødes med jordbærmærker, hos andre dukker det op i løbet af nogle uger. Men hvad er egentlig et jordbærmærke? Hvem får dem? Er der problemer med dem? Vil barnet have det altid? Og hvordan skal de behandles? Det kan du læse om i min artikel i dag.



Hvad er et jordbærmærke (hæmangiom)



Et jordbærmærke eller hæmangiom ses som et rødt mærke, der sidder i og på hudens overflade. Hos ca. 60% sidder mærket i hovedet eller halsområdet, men hos de resterende ca. 40% vil det sidde på andre steder af kroppen.



Det kaldes af mange læger, jordmødre og sundhedsplejersker for et jordbærmærke, fordi det gradvist bliver mere rødt, og det vokser i tykkelse og i bredde. Det ses derfor ofte hævet som en lidt tyk plamage på huden, og kan på den måde minde om et "jordbær". Det er altså det karakteristiske udseende, som giver navnet. 



Der er tale om en godartet tumor, som udgår fra cellerne i de små blokar i huden. Nogle gange kan man se, at huden under jordbærmærket er lidt blålig og virker misfarvet. Det kan virke voldsomt, fordi mærket ofte vokser meget hurtigt - især de første 6 måneder - og det er derfor vigtigt at huske på, at det er godartet.



Hvem får jordbærmærker



Man ved, at piger hyppigere får jordbærmærker end drenge. Hvis 3 piger får et mærke, vil 1 dreng få et mærke.



Man ser også jordbærmærker eller hæmangiomer hyppigere hos børn, der er født for tidligt.



Derudover ses de også hyppigere hos tvillinger og trillinger.



Jordbærmærker er ikke arvelige, men da de er ret almindelige, vil man ofte høre familiemedlemmer fortælle, at de også har haft jordbærmærker, eller kender nogen som har.



Er det problematisk at have et jordbærmærke, hæmangiom 



Som udgangspunkt er det uproblematisk at have et jordbærmærke eller hæmangiom. Og hos de fleste børn sidder mærket placeret på en måde, hvor det ikke giver nogen problemer.



Hos enkelt børn kan jordbærmærket dog sidde sådan placeret, at det giver barnet problemer. Det gælder f.eks. hvis det sidder tæt på øjet, næsen eller munden, så barnet f.eks. har svært ved at se, eller svært ved at trække vejret. 



Det kan også nogle gange sidde placeret på kroppen, så det påvirker de indre organer f.eks. hvis det sidder over hjertet. Jordbærmærker eller hæmangiomer kan godt ligge dybere under huden, end det lige umiddelbart ser ud til, og derfor gøre skade. Er man i tvivl, vil man lave en scanning af barnet/mærket, for at se hvor det præcist ligger, og hvor dybt det går.



Hos nogle børn vil mærket også kunne begynde at bløde. Da mærket sidder hævet over huden og udgår af cellerne fra de små blokar i huden, så kan der let gå hul, og det kan bløde ret meget fra mærket. 



Hvordan vokser et jordbærmærke



Hos de fleste børn starter det som en lille lyserød plet, som gradvist ...


Annonce

... bliver mere og mere rød og vokser i tykkelse og bredde. Fra pletten begynder, og til det udvikler sig til et jordbærmærke, går der ofte ikke ret lang tid.



Hos de fleste børn vokser jordbærmærket især de første 4-6 måneder, hos enkelte børn vokser mærket til 1 års alderen. Herefter stopper væksten, og mærket bliver gradvist lysere og lysere, ligesom det også vil flade ud, ikke længere være så fortykket og komme mere i niveau med huden.



Vil man have jordbærmærker resten af livet



Nej, jordbærmærker eller hæmangiomer forsvinder med tiden. 



Man skønner, at jordbærmærket er forsvundet hos 50%, før barnet når 5 års alderen, 70% ved 7 års alderen, og 90% ved 9 års alderen.



Skal jordbærmærker eller hæmangiomer behandles



De fleste jordbærmærker eller hæmangiomer behøver ikke behandling. Men hvis det sidder placeret på en måde, hvor det kan genere barnet f.eks. sidder placeret tæt ved øjet, næsen, munden eller sidder placeret over hjertet eller andre vigtige indre organer, så vil man behandle jordmærket.



Behandlingen vil ofte være medicinsk, og man giver ofte Propranolol, som er en beta-blokker. Betablokkere er en betegelse for lægemidler, som primært bruges ved hjerte- og kredsløbssygdomme. Det gives som mikstur eller piller, afhængig af barnets alder.



Propranolol har visse bivirkninger som natteuro, lavt blodtryk og puls, og lavt blodsukker. Er barnet under 1 måned, når det starter behandling, skal barnet derfor indlægges. Og er barnet under 3 måneder, vil man lave en ultralydsundersøgelse af hjertet, før man giver barnet medicinen.



Nogle gange vil man også vælge at behandle med andre typer medicin feks. binyrebarkhormon, mild kemoterapi (cellegifte) eller immunterapi (interferon).



Forsvinder jordbærmærket helt efter behandling



Efter behandlnig vil man ofte kunne se, at huden er lidt lysere der, hvor jordbærmærket har været placeret. Huden kan også se rynket ud.



Hvor meget man vil kunne se afhænger dog helt af jordbærmærkets oprindelige størrelse, og hvor det har været placeret. Hvis der er kosmetiske gener, selvom mærket er fjernet, så kan man drøfte mulighederne med sygehusets lægefaglige team.



Hvornår skal jeg kontakte lægen



Hvis dit barn, ved fødslen eller i ugerne efter fødslen, udvikler en lyserød plet, som bilver gradvist mere rød og vokser i størrelse, så er det altid en god idé, at du får jeres læge til at se det og stille diagnosen. Det er vigtigt, at du holder øje med mærket og sammen med lægen finde ud af, hvorvidt det er noget, som man yderligere skal handle på.



Du skal også altid kontakte lægen, hvis jordbærmærket eller hæmangiomet pludselig vokser meget, bløder meget, eller der dannes sår. 



Kontakt også altid lægen, hvis der kommer tegn på infektion. Det kan være, at mærket hæver ekstra meget, virker ekstra rødt eller varmt, eller barnet virker meget generet af det, eller virker til at opleve ubehag på grund af jordbærmærket.



Helen :)



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for altid lange og fyldestgørende svar.

Lone og Claus fra København


Annonce