Annonce

Annonce

K-vitamin til nyfødte


10. juni 2020


Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle nyfødte gives k​-vitamin i forbindelse med fødslen. Det betyder i praksis, at dit barn får et stik/injektion med k-vitamin i låret, kort efter at det er blevet født. 



Måske tænker du "hvorfor skal mit barn have k-vitamin. Jeg er sund og rask, mit barn er sund og rask, alt er forløbet normalt", - og derfor handler min artikel i dag om, hvorfor det er vigtigt at give k-vitamin til nyfødte.



Hvad er k-vitamin



K-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der påvirker blodets evne til at kunne koagulere. Det vil sige vores evne til at få blod til at størke og dermed stoppe blødning. Det nyfødte barn har kun meget små mængder k-vitamin i kroppen - og når man vælger at give barnet k-vitamin lige efter fødslen, er det for at forebygge blødninger hos barnet. 



K-vitamin dannes blandt andet i bakteriefloraen i vores mave- tarmsystem, men ved det nyfødte barn er der endnu ikke ret mange tarmbakterier (tarmene har været fyldt med fostervand), og der er ikke tilstrækkeligt med bakterier til at danne nok k-vitamin.



K-vitamin overføres dårligt fra mor til barn under graviditet, og du kan som gravid derfor ikke indtage ekstra k-vitamin og på den måde sikre dit barn ekstra.



Indholdet af k-vitamin i modermælk er meget lavt, og du kan derfor ikke via amning overføre ekstra k-vitamin til dit barn. Heller ikke selvom du spiser en k-vitamin-rig diæt.



Blødningsrisiko hos nyfødte



Nyfødte har som nævnt en øget blødningsrisiko på grund af fysiologisk k-vitamin mangel. Derudover kan visse sygdomme hos barnet og også indtag af medicin hos moderen have betydning for barnets tendens til blødning.



Der findes 3 typer blødningssygdomme hos nyfødte:



- En klassisk form, som ses når barnet er 2-7 dage gammel. Den viser sig som tarmblødning eller blødning fra navlen.



- En form, som ses indenfor de første 24 ...


Annonce

... timer. Dette ses ofte hos børn, som er født af mødre, der har taget medicin, som påvirker k-vitamin metabolismen.



- En sen form, som ofte kun ses hos børn der ammes og især hos børn, som f.eks. har kronisk sygdom i lever og galdeveje. 



Undersøgelser tyder på at 8.6 ud af 100.000 nyfødte udvikler blødning, hvis de mangler k-vitamin. Denne risiko nedsættes til mindre end 0.1 ud af 100.000 nyfødte, hvis man giver en indsprøjtning med k-vitamin lige efter fødslen. Det betyder, at blødningsrisikoen nedsættes mere end 80 gange.



Er der bivirkninger ved k-vitamininjektionen



Børn har fået k-vitamin som injektion i mere end 50 år, og der er ikke alvorlige bivirkninger forbundet med at give k-vitamin til nyfødte. Enkelte børn får dog en allergisk reaktion, og nogle får også en infektion, hvor de er stukket, det er dog meget sjældent.



I en periode har man forsøgt at give k-vitamin som dråber, i stedet for injektion. Det viste sig dog, at dråber i munden på barnet ikke forebygger blødning i samme grad, som injektionen gør det, hvorfor man stoppede med at give dråber, og den dag idag atter giver k-vitamin-injektion.



Det har tidligere været fremme, at injektionen med k-vitamin kunne være årsag til leukæmi og andre kræftformer hos børn. I Danmark har man i en periode på 40 (fra 1945-1984) set på hyppigheden af leukæmi hos børn og sammenholdt dette med forskellige måder at give k-vitamin på: Ingen forebyggelse, K-vitamin til mor og injektion til den nyfødte. Undersøgelsen omfattede mere end 500.000 børn, og man fandt ingen sammenhæng mellem injektion af k-vitamin og leukæmi eller kræft hos børn. Heller ikke i andre internationale studier har man kunne finde en sammenhæng mellem k-vitamin og kræft, og konklusionen er derfor, at k-vitamin ikke øger risikoen for hverken leukæmi eller andre kræftformer. 



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar, det er så dejligt at skrive til dig, du giver altid sådan nogle gode varme råd.

Det er dejligt at kunne skrive til dig, når man er bekymret.

Hilsen
Guldklumpens mor


Annonce