Annonce

Annonce

Vælg den rigtige håndcreme


22. april 2020


I øjeblikket skal der vaskes hænder - tit - m​eget tit. Især nu, hvor børnene starter i institutioner og skoler, vil hyppig håndvask være en del af dagens rutiner - og det er rigtig hårdt for dit barns hænder. I medierne ser vi allerede eksempler på børn, hvis hænder tydeligt bærer præg af hyppig håndvask, og der er ingen tvivl om, at det svier og gør rigtig ondt.



Håndvask er vigtigt for at undgå corona-smitte, men det er vigtigt samtidig at passe på dit barns hud. Når dit barn vasker hænder hyppigt, så fjernes hudens naturlige fedtlag, fugtigheden fra huden forsvinder, og huden bliver synligt tør. Hudens naturlige barriere bliver let beskadiget, og ud over at det gør ondt, så er dit barn også i risiko for at udvikle håndeksem. 



Derfor er det vigtigt, at dit barn får smurt sine hænder med creme, som sikrer huden både fedt og fugtighed.



Men hvilken creme skal du vælge?



Der findes rigtig mange forskellige typer creme på markedet, og priserne kan variere voldsomt. Tænk har i oktober 2019 testet 18 forskellige håndcremer, og der ses ingen sammenhæng mellem, hvor meget fugt cremerne tilfører huden, og hvor meget cremerne koster. Den biligst testede creme koster 16 kr og den dyreste 245 kr per 100 ml.



Både dyre og billige håndcremer klarer sig godt i testen, ligesom de også kan klare sig dårligt - uanset, hvor billige eller dyre de er.



Smør dit barns hænder med en fed creme



Astma-Allergi Danmark anbefaler, at du smører dit barns hænder med en fed creme, som beskytter mod udtøring. En fed creme vil hjælpe huden til at opretholde sit fedtniveau, og den vil beskytte barnet mod eksem.



En decideret fedtcreme har ofte et fedtindhold på ca. 70%. Det høje fedtindhold har betydning for hudens evne til at gendannes, hvilket er vigtigt, når huden er meget tør, eller hvis barnet viser tegn på eksem.



Olie, vaseline eller forskellige salver har et fedtindhold på 100% og virker ofte meget fedtet og klistret. Hvis I bruger sådanne produkter vil der lægges en hinde på huden, som forhindrer fordampning. Sådanne produkter kan hovedsageilgt bruges om natten, når barnet sover. 



En creme indeholder ofte 20-30 % fedtstof, hvilket betyder, at den er længere tid om at fordampe, og den har stadig så meget vandindhold, at den er nogenlunde let at smøre ud.



En lotion indeholder ofte 13-15% fedtstof og har et højt indhold af vand. Det betyder, at en lotion tilfører mere fugt til din hud, og samtidig er en lotion let at smøre ud. Med en lotion undgår man ofte den fedtede fornemmelse, som creme vil give.



Brug af håndcreme



Cremer lavet specielt til hænderne har grundlæggende to formål:



1) At tilføre huden ny fugt og



2) At forhindre eksisterende fugt i at fordampe



Samtidig er det vigtigt, at håndcremer trækker forholdsvist hurtigt ind i huden - og ikke efterlader hænderne fedtede og klistrede. Det er irriterende, hvis man skal sidde og vente på at cremen trækker ind, før man kan komme videre med dagens aktiviteter. Samtidig kan det være irriterende at de ting man rør ved tydeligt får "fedtfingre" på grund af cremen.



I følge Tænk, så efterlader de fleste håndcremer dog huden fedtet og de to cremer, som fedter mindst og som er rarest at bruge, indeholder desværre begge uønsket kemi... Faktisk viser Tænks test, at en del af håndcremerne indeholder forskellige skadelige stoffer, som vi helst vil undgå - testen viser blandt andet, at en del af håndcremerne indeholder parfume, og stoffer som er hormon-, allergi- og miljøproblematiske. Visse håndcremer indeholder flere af de forskellige typer af problematiske stoffer.



Varier lidt mellem forskellige produkter



Det kan være en fordel at variere lidt mellem de forskellige produkter. Det kan ...


Annonce

... f.eks. være en fordel, at I smører dit barns hænder ind i en fedtcreme om aftenen, så det kan trække ind i huden i løbet af natten.



Hvis dit barns hænder er tydeligt meget tørre, så smør også meget gerne med en fedtcreme eller fed creme i løbet af dagen efter behov, for på den måde at hjælpe huden til at opretholde et vist fedtniveau og kunne gendannes bedst muligt. 



Da fedtcreme fedter meget og ofte er svært at smøre ud, så kan det være en god idé at dit barn i løbet af dagen, når barnet er i børnehave eller skole, har en lille tube håndcreme med, som barnet selv kan smøre med der. Hvis barnet smører sine hænder i håndcreme efter håndvask, så vil cremen hjælpe med til at holde på fugten i huden. Det er samtidig vigtigt at cremen, som barnet bruger, har en konsistens, som rent faktisk gør det muligt for barnet at smøre den ud.



Det er muligt at finde creme med et fedtindhold på f.eks. 20-40% fedt, som er lettere at smøre ud, som sikrer huden både fedt og fugtighed - og som samtidig er fri for parfume og andre skadelige stoffer. Mit forslag er derfor, at du giver dit barn en sådan creme med og lader barnet smøre sine hænder, når barnet føler behov for det. Og hjemme og om natten kan I så bruge en decideret fedtcreme, der hjælper huden med at genoprette.



Læs indholdsdeklarationen



Varedeklarationen på creme skal angive alle ingredienser, som cremen indeholder. Og ingredienserne skal være rangeret, så det stof, som cremen indeholder mest af, står først på listen. Parfume og farve bør helt undgås.



Vand - betegnes ofte aqua. Jo mere vand cremen indeholder, jo tyndere vil cremen være. Står vand før fedtindhold på indholdsdeklarationen vil cremen indeholde mere vand end fedt.



Fedt - fedtstoffer tilsættes for at beskytte huden og danne en hinde, der nedsætter fordampning fra huden. Samtidig giver fedt fugtighed og blødgør huden, så huden føles glat. I en creme med et højt indhold af fedt, vil der ofte stå vaseline eller petrolatum først eller som nummer to i deklarationen. Fedt kan også være angivet som procent.



Olie kan være mineralske olier som paraffin eller petrolatum, eller det kan være vegetabilske olier som sheasmør, mandelolie eller lignende...



Glycerin eller f.eks. Carbamid er det som kaldes fugtighedsgivere. Hvor fedtstoffer nedsætter fordampning gennem et beskyttende lag, så binder fugtighedsgiver vandet i hudens overflade. Det hjælper derfor huden med at bevare den naturlige fugtbalance.



Det kan anbefales, at bruge cremer med Glycerin på irriteret hud - men det kan ikke anbefales, at bruge creme med carbamid, hvis dit barns hud virker irriteret. Carbamid kan svie og gøre ondt.



Vælg cremer som er fri for parfume og har allergimærkning



Det er vigtigt, at du vælger creme, som er svanemærket, og som bærer allergimærket Den Blå Krans eller det fælles nordiske mærke Asthma Allergy Nordic.



Allergimærkningen tillader blandt andet ikke syntetisk eller naturlig parfume, og der er krav om, at visse naturlige ekstrakter f.eks. Aloe Vera skal være renset for specifikke allergifremkaldende stoffer.



Svanemærket er din garanti for, at cremen opfylder skrappe krav til kemikalier, så den er god for både din sundhed og også for de mennesker, som fremstiller produkterne. Formålet med miljømærkningen er at mindske den samlede miljøbelastning fra produktion til forbrug.



Astma Allergi Danmark har her lavet en liste over fede cremer, som alle bærer allergimærkning



Tænks test af håndcremer kan du se her



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Først tak tak tak for gode, beroligende og jordnære svar man kan forholde sig til. Og for at skubbe i den rigtige retning ;-)

Pia, Malthes mor


Annonce