Annonce

Annonce

Genbrug eller ej?


2. april 2020


I øjeblikket kan det være en god idé a​t få sorteret i nogle af de gamle ting - legetøj, børnetøj, dyner osv. som barnet ikke længere bruger.. Det er fornuftigt at genbruge. Du sparer penge, og du er også med til at skåne miljøet. Men hvad kan du egentlig gemme og genbruge, og hvad bør du smide ud? Det handler min artikel om i dag :)



Tøj



Ja, det meste tøj kan genbruges. Og hvis du ikke selv vil bruge det, så lad andre få glæde af det. Du kan sælge brugt børnetøj, og du kan også give det væk til genbrugsforretninger, som kan sælge det videre, og hvor pengene går til et godt formål. Også tøj, som er meget slidt, plettet eller ødelagt kan genbruges - det kan omdannes til råmaterialer, som bruges til f.eks. klude, filttæpper, støjdæmpning i vaskemaskiner og lignende.



Sko



Både ja og nej. Skoene må på ingen måde være slidte, og det er især vigtigt at tjekke sålen inde i skoen. 



- Sko bør ikke genbruges:



- Hvis sålen i skoen har en synlig fold, der hvor barnets fod bøjer, når barnet går



- Hvis sålen inde i skoen har taget facon af, og der er aftryk af barnets fod og tæer



- Hvis sålen inde i skoen ser skæv og slidt ud



- Hvis skoene udefra ser skæve og slidte ud



- Hvis hælkappen ikke er fast, men virker løs



Sko skal passe til det enkelte barns fødder - børn og søskende er forskellige og det er deres fødder også. Sko bør derfor ikke gå i arv, hvis de ikke sidder optimalt. 



Gummistøvler kan ofte godt gå i arv, da det er begrænset, hvor meget hvert barn bruger disse.



Dyner og puder



Ja, hvis de kan vaskes ved 60 grader og ikke lugter dårligt.



Der er dog en grænse for, hvor gamle dyner og puder bør være. Hvis bedsteforældrene har gemt din babydyne, så er det ofte ikke nogen god idé at genbruge denne nu. Det er også altid godt at vide, hvor dyner og puder kommer fra - og at de f.eks. ikke kommer fra et hjem med tobaksrøg.



Sengetøj og lagner



Ja, hvis det kan vaskes ved 60 grader og ikke lugter dårligt. Det er også her vigtigt at vide, hvor sengetøjet kommer fra, og at det f.eks. ikke er fra et hjem med tobaksrøg.



Puslepude



Både ja og nej. Det afhænger helt af, hvilket materiale puden er lavet af.



Hvis puslepuden er lavet af stof og har været "tisset igennem flere gange", så ville jeg ikke lade den gå i arv, men købe en ny til det nye barn. Kan puden derimod vaskes ved 60 grader, eller kan betrækket skiftes, så kan man ofte godt genbruge.



Badekar



Ja, hvis badekaret er rent, helt og uden synlige sorte pletter eller lignende, som er tegn på skimmelsvamp, så kan babybadekaret godt genbruges.



Vaskefad



Ja, hvis det er rent og helt, uden synlige sorte pletter, som tegn på skimmelsvamp eller lignende, så kan det godt genbruges.



Blespand



Ja, hvis den er rengjort grundigt, fremstår som ny og ikke lugter dårligt, så kan den godt genbruges.



Sut og sutteflasker



Nej og til dels. Narresutter og flaskesutter bliver slidte, gamle og mørnede - og de skal udskiftes jævnligt og bør ikke gå i arv fra barn til barn.



Sutteflasker i plast, og hvor man kan se, at billeder eller skala-inddeling er slidt i vask, bør ikke gå i arv fra barn til barn. 



Glasflasker, som er hele og klare i glasset og som har tydelig skala-inddeling kan godt gå i arv.



Tremmeseng



Ja og nej. Hvis sengen opfylder de nuværende sikkerhedskrav, så kan den ...


Annonce

... sagtens genbruges, men hvis sikerhedskravene ikke er i orden, så kan den ikke genbruges. 



En tremmeseng skal opfylde følgende krav:



- Afstanden mellem tremmerne skal være mellem 4.5 og 6 cm.



- Siderne skal være mindst 60 cm høje, når sengebunden er i laveste position og 30 cm. når sengebunden er i øverste position.



- Er der lameller i bunden, bør afstanden mellem disse ikke være mere end max 6 cm.



- Imellem bunden og siderne/gavnlene, må der max være 2.5 cm.



- Er der andre åbninger f.eks. skruehuller og lignende, så skal de være enten under 0.7 cm eller mellem 1.2-2.5 cm.



- Derudover skal du altid sikre dig, at der ikke er skruer eller andre smådele, som dit barn kan pille af, sluge eller komme til skade med.



Madras



Nej, det anbefales ikke at genbruge madrasser, fordi de kan være fyldt med støvmider og andet, som kan udvikle allergi hos barnet.



Hvis du har en madras fra f.eks. en babylift, som stort set ikke er brugt, og hvis den kan vaskes i maskine ved 60 grader, så kan du ofte godt genbruge denne. 



Høj stol



Ja og nej. Ja, hvis den opfylder nuværende sikkerhedskrav, og nej, hvis sikkerhedskravene ikke er i orden.



Nanna Ditzels høje stol fra 1955 er et godt eksempel. Den er meget efterspurgt, men produktionen blev stoppet i 2002, fordi den ikke opfylder nutidens sikkerhedskrav.



Autostol



Ja, autostole kan normalt godt genbruges. Det kan være en fordel, hvis stolen har et aftageligt betræk, som kan vaskes. Derudover skal du sikre dig, at stolen ikke har været involveret i en ulykke eller på nogen måde er beskadiget. 



Se også altid efter, at autostolen er godkende og dermed lovlig. Det såkaldte ECE-mærke fortæller, at stolen lever op til EU-kravene. En stol mæket med ECE-44-03 og ECE-44-04 er lovlige, men en stol mærket med ECE-44-02 er ikke. Det betyder, at når du kikker på en stol, så skal den have et E-mærke og talrækken under dette mærke skal start med 03 eller 04 og ikke 02.



Cykelhjelm



Helst ikke. Cykelhjelme og børns hoveder er forskellige, og det er vigtigt, at dit barn har en hjelm på, som passer til dit barns hovedfacon. Dertil kommer, at du ikke altid kan se, om en cykelhjelm har været udsat for stød og slag - og hjelmen er derfor ikke nødvendigvis så sikker, som du tror. 



Materialerne i en cykelhjelm bliver også slidt, og derfor anbefales det, at en cykelhjelm skiftes hvert 5. år. 



Legetøj



Ja og nej. Det afhænger af, hvilken type legetøj, der er tale om, hvad det er lavet af, og hvor gammelt det er. 



Hvis legetøjet kan vaskes grundigt i f.eks. vaskemaskine eller opvaskemaskine, og det i øvrigt er helt og uden løse dele, så kan det ofte godt genbruges. Men legetøj produceret før 2007 kan f.eks. indeholde Ftalater, som kan være hormonforstyrrende. Ftalater bruges f.eks. til at gøre plastik (PVC) blødt. Også legetøj købt uden for EU kan indeholde f.eks. Ftalater.



Har dine forældre gemt en babydukke fra du var barn, er det derfor en god idé at overveje, om dit barn bør lege med den, eller om den skal smides ud... Følg din kommunes retningslinjer for, hvordan du skiller dig af med PVC-affald.



Andre ting...



Barnevogn, klapvogn, puslebord, vugge, kravlegård osv. kan normalt sagtens gå i arv fra barn til barn.



De forskellige dele skal naturligt rengøres, så du er sikker på, at der ikke er støv, skimmelsvamp, dyrehår eller lignende, som kan være medvirkende årsag til, at den lille ny får f.eks. allergi.



Alle ting og indersiden af en barnevogn kan vaskes med et almindeligt miljøvenligt vaskemiddel.



God oprydning og god brug af genbrug :)



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Tænk forebyggelse, når du skifter ble – og undgå rød numse

Hudproblemer hos de små er desværre et udtalt problem, men ved at bruge korrekt og forebyggende hudpleje ved hvert bleskift kan du skånsomt, naturligt og nemt undgå, at din baby får rød numse.

Derfor får blebørn nemt røde numser
Hvis din baby har rød numse, er du ikke alene. ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Allerførst vil jeg gerne sige dig tusind tak for dine hurtige og uddybende svar, og fordi du tog mine bekymringer alvorligt. Det var lige, hvad jeg havde brug for.

Mor til Agnethe 5 måneder


Annonce