Annonce

Annonce

Stukket af en bi eller hveps


31. juli 2019


Forleden blev min datter stukkket af en hveps, og på​ loftet fandt jeg efterfølgende et flot stort hvepsebo, som vi måtte have hjælp til at fjerne.. det fik mig på tanken om at lave en artikel, der handler om bi- og hvepsestik. For hvordan skal du egentlig forholde dig, hvis dit barn bliver stukket?



Bier er som udgangspunkt fredelige insekter. De flyver rundt og stikker ofte kun, hvis de bliver klemt. Hvepse er dog langt mere aggressive og især sidst på sommeren. Både bier og hvepse stikker for at forsvare sig og ikke for f.eks. at suge blod, som man ser hos f.eks. myg.



Almindelige symptomer



Det gør rigtig ondt at blive stukket af en bi eller hveps, så derfor vil dit barn ofte græde højt, og du vil ikke være i tvivl om, at det her gør rigtig ondt. Det er langt mere voldsomt end f.eks. at få et myggestik.



Dit barn vil hæve der, hvor det er blevet stukket. Der vil komme en rød smertefuld bule, og ofte vil du kunne se et lille hul, der hvor broden er gået ind. Hvis dit barn er blevet stukket af en hveps, vil der ikke være nogen brod - du skal derfor være opmærksom på, at hvepsen kan stikke flere gange. Hvis dit barn er stukket af en bi, så vil brodden ofte sidde tilbage, og det er vigtigt at få denne fjernet. 



Symptomer, der kræver hurtig lægehjælp



Nogle mennesker er allergiske overfor bi- og hvepsestik og det kan være livstruende. Derfor skal du holde ekstra godt øje med dit barn, hvis det er blevet stukket. Reaktionen vil ofte komme inden for få minutter. Har dit barn ingen allergiske symptomer efter ca. 1/2 time, så er det sandsynligvis ikke allergisk.



Symptomer kan f.eks. være tiltagende hævelse, der hvor barnet er blevet stukket og evt. udslæt. Barnet kan få nældefeber over det meste af kroppen, feber og generelt virke træt og påvirket.



Barnet kan få hovedpine, klage over svimmelhed, kvalme og ondt i brystet.



Barnet kan få ...


Annonce

... svært ved at trække vejret og kan klare over at luftrøret eller brystkassen "snører sig sammen". 



Får dit barn nogle af disse symptomer, skal I søge læge straks. Har I mistanke om, at jeres barn er allergisk overfor bier og hvepse, vil det være godt at drøfte og undersøge dette i samarbejde med lægen. Hvis dit barn er allergisk, skal I have noget medicin liggende parat, som er nødvendigt at give dit barn, hvis dit barn bliver stukket igen.



Hvad kan I selv gøre ved bi- og hvepsestik



Er dit barn stukket af en bi, så skal brodden fjernes. Den kan trækkes ud med en pincet, eller med en tægetang, og du kan også prøve at skrabe den af med f.eks. et creditkort. Tryk ikke brodden ud, da det kan presse giften yderligere ind i huden, men prøv i stedet at "skrabe" den væk.



Sug giften ud med en giftsuger, hvis du har en sådan liggende. De kan købes på apoteket. Giftsugeren ligner en sprøjte, den placeres over stikket og så trækker man i stemplet for at suge giften ud.



Et gammelt husmoderråd er at lægge en fugtig sukkerknald på bistikket, da det våde sukker hjælper med at trække giften ud.



Køl stikket ned. Det kan du gøre med en isterning eller måske har I en køleplade, kølepose eller lignende liggende i fryseren, som kan lægges på - gerne med et viskestykke eller lignende imellem. En pose frosne ærter kan også altid bruges :)



Kom evt. kløestillende creme eller spray på, eller måske har I noget lokalbedøvende creme eller salve, som kan bruges. Nogle gange kan det også være en idé at give dit barn 1/2 antihistamintablet, som kan dæmpe kløen (dette dog afhængig af dit barns alder).



Afhængig af dit barns alder, kan det også have behov for noget smertestillende.



Med ønsket om en stik-fri sensommer :)



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Tænk forebyggelse, når du skifter ble – og undgå rød numse

Hudproblemer hos de små er desværre et udtalt problem, men ved at bruge korrekt og forebyggende hudpleje ved hvert bleskift kan du skånsomt, naturligt og nemt undgå, at din baby får rød numse.

Derfor får blebørn nemt røde numser
Hvis din baby har rød numse, er du ikke alene. ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.

Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.

Tak fordi du har skrevet den!

Hilsen de glade forældre


Annonce