Annonce

Annonce

Afføringsinkontinens - encoprese - hos børn


14. maj 2019


Det skønnes at 2-3% af de mere end 4 årige ha​r problemer med at holde på afføringen. De lider af det, som kaldes afføringsinkontinens eller encoprese. Og det handler min artikel om i dag.



Hvornår er et barn inkontinent?



Hvis dit barn er 5-6 år gammel og har ugentlige episoder med ufrivilling afføring eller vandladning, så er dit barn inkontinent. Det betyder, at dit barn har brug for hjælp til at blive renlig - og det er vigtigt, at I samarbejder omkring det, da barnet skal være motiveret for, at det kan lykkes. 



Hvad skyldes inkontinens?



De fleste forældre er meget bekymrede og tænker meget over, hvad der er grunden til, at barnet laver afføring i bukserne. Nogle forældre tænker, om de mon har gjort noget forkert, man kan være bange for, at det er skilsmisse mellem forældrene, som spiller ind, måske bliver barnet mobbet, måske tænker man, at barnet er doven og gider ikke bruge toilettet.. tankerne kan være mange.



I dag ved vi, at inkontinens hos børn oftest har fysiologiske årsager og sjældent skyldes noget psykisk. De fleste børn som lider af inkontinens har det i øvrigt godt, de trives, leger, fungerer helt normalt og er generelt sunde og kvikke børn - men de har problemer med at styre deres afføring.



Der er dog ingen tvivl om, at hvis barnet ikke får hjælp til at løse problemet med inkontinens, så kan det på sigt give barnet psykiske problemer, og f.eks. problemer med selvværdet. Derfor er det også vigtigt, at man træder til og får udredt barnet, så man så hurtigt som muligt kan sætte igang med behandling.



Afføringsinkontinens



Hos ca. 90% af børn med afføringsinkontinens skyldes dette forstoppelse. Og kun hos ca. 5% af børn med afføringsinkontinens ses der en diagnosticeret sygdom, som er årsag til forstoppelsen.



Hos mange børn starter problemerne med en almindelig let forstoppelse, barnet kan f.eks. have haft en lille rift ved endetarmen, så det gør ondt at presse afføringen ud. Det medfører, at barnet begynder at holde sig, og jo længere tid barnet holder sig, jo mere hård bliver afføringen.



Børn kan med vilje holde afføringen tilbage i flere dage - og på den undertrykkes den naturlige afføringstrang og den normale tømningsrefleks mere og mere - og til sidst opleves trangen mindre og mindre, og refleksen fungerer dårligere og dårligere... Når der igen og igen ophobes afføring i endetarmen, så overstrækkes tarmen, og barnet mærker ikke, at det skal have afføring - før afføringen allerede er i bukserne eller afføringen begynder at lugte.



Der ses flere børn med afføringsproblemer i dag, end man så tidligere. Det gælder både børn med forstoppelsesproblemer og børn med afføringsinkontinens. Det vides ikke helt, hvorfor det er sådan, måske er forklaringen blot, at vi i dag er mere åbne og opmærksomme på problemet.



Forstoppelse



Man kalder det funktionel forstoppelse, eller den onde cirkel, når børn igen og igen holder sig og demed får forstoppelse. Dansk pædiatrisk selskab har følgende ...


Annonce

... definition på funktionel forstoppelse:



- Hvis der er to eller færre end 2 afføringer på toilet pr. uge



- Hvis afføringen er hård og knoldet, eller veksler meget mellem at være hård og tynd



- Hvis det er smertefuldt for barnet at have afføring



- Hvis barnet har mavesmerter, er oppustet, har dårlig appetit, lider af utilpashed eller træthed



Afføringsmidler



Børn med forstoppelse skal behandles med afføringsmidler. De afføringsmidler, som bruges til børn er ikke farlige, og man skal ikke være bange for, at de giver en sløv tarm eller bliver vanedannende.



Behandlig med afføringsmidler skal altid ske i samarbejde med læge. Det er vigtigt, at man overholder den anbefalede dosis, og at man taler med lægen om, hvordan medicinen virker. Afføringsmidler virker nemlig ofte ikke fra dag et, men virker over længere tid, og det er vigtigt, at man bibeholder den aftalte dosis og holder sig til den behandlingsplan, der er lagt.



I begyndelsen af behandlingen vil man nogle gange starte med at give barnet en højere dosis afføringsmiddel. Hvis barnet har været forstoppet igennem længere tid, kan det godt tage flere dage at få tarmen tømt - og først, når man er sikker på at der er "fri passage", sætter man dosis ned. 



Gode toiletvaner



Sammen med afføringsmidler er det vigtigt, at man hjælper barnet til gode toiletvaner. Det er en forudsætning for at komme af med sin afføring på toilettet, at man giver sig tid og skaber den ro, som er nødvendig. 



Det er vigtigt med regelmæssige toilettider. Gerne to gange dagligt, og det vil være rigtig godt, hvis barnet kommer på toilettet 15-30 minutter efter I har spist. Barnet skal helst sidde på toilettet i 10-15 minutter, og I kan evt. sætte et ur til at ringe, når tiden er gået. Tiden kan evt. bruges på, at I læser i en bog sammen - det er blot vigtigt, at barnet huskes på at presse lidt, så evt. afføring kan komme ud.



Det er vigtigt, at barnet sidder godt på toilettet. Barnet skal sidde foroverbøjet, gerne med en skammel, som kan støtte under fødderne, så knæene holdes højere end hoften.



Barnet opfordres til at læne sig fremover og gerne hvile sine albuer på knæene, imens barnet forsøger at spile maven ud og presse. 



Hvis barnet går i børnehave eller i skole, kan det være en god idé at undersøge toiletforholdende. Det er vigtigt, at barnet synes toilettet er rart at bruge. Det kan f.eks. være rart, at døren kan lukkes og låses, ligesom ro omkring toilettet og hygiejnen spiller ind på, hvorvidt barnet har lyst til at sidde der.



Hjælp



Søg hjælp hvis dit barn er inkontinent. Det anbefales, at børn der ikke har styr på deres vandladning eller afføring, når de nærmer sig skolealderen som 5 årige, bliver udredt og behandlet. Start med at kontakte jeres læge og bliv evt. henvist til udredning på en børneinkontinensafdeling. 



Læs mere på inkontinensforeningens hjemmeside her



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for hjælpen - det virker!!

Jeg vil takke dig for din støtte i vores søvnprojektet. Det virker så godt, at vi indimellem synes det er for godt/let til at være sandt. I går havde jeg veninder på besøg og alligevel var det så let som ingenting. Det er en lettelse og putningen er blevet en fornøjelse for alle parter.

Det var lange 5 uger for at få det til at fungere, men det hele værd!

Tusinde tak for din støtte.

Fra to nu langt mindre trætte forældre


Annonce