Annonce

Annonce

Store Lusedag er 31. januar


30. januar 2019


Den 31. januar kaldes "Store Lusedag". I snart 2​0 år er danske familier blevet opfordret til at bruge denne dag til at lusetjekke og kæmme deres børn - og det er stadig en rigtig god idé at gøre det.



Hvis alle børnefamilier lusetjekker deres børn og sætter en behandling igang, hvis det er nødvendigt, så undgår vi at lusene bliver ved med at hoppe fra hoved til hoved, og det ville være rigtig dejligt at slippe for de små kryb!



Hvem får lus?



Alle kan få lus - både børn og voksne - og derfor skal hele familien tjekkes, hvis I finder lus. Lus har ikke noget med renlighed og hårvask at gøre - de hopper fra hoved til hoved og derved smittes man med lus. 



Lus er ligeglade med hårfarve og hårlængde. Håret skal være kortere end 0.5 cm, for at lusene ikke vil være i det. Og lus kan være i både rødt, brunt, lyst, sort hår...



Det er især børn i 3-10 års alderen som får lus, og det skyldes, at børn i denne alder ofte sider tæt, og den tætte kontakt giver netop lusene mulighed for at hoppe fra et hoved til et andet. 



Symptomer på lus



Nogle får ingen symptomer og kan derfor godt have levende lus i håret, uden at mærke noget til det - og dermed være smittekilde...



En del oplever dog, at det begynder at klø. Kløen skyldes, at man reagerer på lusenes spyt, og mange oplever især, at det klør bag ørerne og i nakken.



Den vigtige kæmning



Lus behandles ved at kæmme håret, og det skal kæmmes igen og igen, mange gange. Du kæmmer dit barn med en speciel tættekam, som købes til formålet. Sammen med kæmning kan du vælge at bruge et lusemiddel. 



Sådan kæmmer du - trin for trin guide



Du skal bruge følgende ting, for at I kan gå igang: Tættekam, Balsam, Hårbørste, Køkkenrulle/Toiletpapir, Håndklæde.



1. Vask dit barns hår med shampoo som du plejer - og kom godt med balsam i håret. Lad balsamen blive siddende i håret, imens du kæmmer. Lusene har sværere ved at bevæge sig rundt, når de klistrer fast i balsamen, og det gør også håret lettere at rede ud. Det kan være nødvendigt at vaske håret igen efter endt kæmning, for at få al balsam vasket ud.



2. Sæt dit barn på en stol foran dig, så dit barn sidder behageligt, og du selv har en god arbejdsstilling. Det kan godt tage lang tid at kæmme - især hvis dit barn har langt hår :) Sæt evt. barnet foran et spejl, så barnet kan ...


Annonce

... følge med i, hvad der sker. Lad også gerne dit barn sidde med en smarphone tablet eller ligennde imens - så går tiden med det. Det er vigtigt, at kæmning opleves som noget positivt.



3. Læg et håndklæde på dit barns skuldre og start med at rede håret igennem med en hårbørste, så der ikke er nogen filtre i håret. Er håret filtret, vil det gøre ondt at redde med tættekamme. 



4. Hold tættekammen tæt ved hovedbunden, sørg for at kammen vender rigtigt. 



Træk tættekammen igennem en hårtot - fra hovedbund og ud til hårspids -  i et langt stræk. 



Sørg for at komme igennem alt håret. Hvis dit barn har lagt hår, også langt pandehår, så start med pandehåret, red igennem og sæt den hårtot, som du har redt igennem, op med et lille hårspænde eller hårnål, tag en ny hårtot, red igennem fra hovedbund til hårspids, og sæt hårtotten op, så du kan få fat i næste hårtot, som ligger under og få den redt grundigt igennem.



Vær særlig opmærksom på håret bag ørerne og i nakken. 



Hver gang du har redt en hårtot igennem, tørres kammen af i et stykke køkkenrulle eller toiletpapir. Tjek om der er lus - og lad gerne dit barn være med til at tjekke og tælle... der kan være mange - fra få stykker til flere hundrede afhængig af, hvor længe dit barn har haft lus.



Så længe du finder levende lus, skal dit barn kæmmes - finder du ikke levende lus efter en grundig kæmning, har dit barn ikke lus. Har du fundet lus, så skal du kæmme igen om 4 dage.



5. Kæm i alt 4 gange.



Hvis du finder lus, skal du kæmme i alt 4 gange: 2 gange ugentligt i 2 uger på dag 0, 4, 8 og 12. Hvis du bruger en tættekam, der ikke er tæt nok til at kunne fjerne nyklækkede lusenymfer på 1 mm, skal du kæmme hyppigere!



Du vil højst sandsynligt finde små lusenymfer, når du kæmmer - også selvom du følger anbefalingerne. 



Finder du store voksne lus, når du kæmmer, så har du enten ikke kæmmet grundigt nok, eller også er dit barn blevet smittet med nye lus. Det betyder, at dit barn må være sammen med børn som også har lus, og at børnene derfor smitter hinanden. Informer derfor altid institution og skole om, at I har fundet lus, så alle forældre kan tjekke deres børn for lus og kæmme børnene (og sig selv).



Kæm altid en ekstra gang, hvor du ikke finder lus.



God kæmning og god store lusedag til alle!



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for denne form for brevkasse - den er helt fantastisk for en 1. gangs mor som mig, som altid er bekymret for om jeg nu gør tingene godt nok:-) Så et tak herfra.

Helle, mor til dreng på 1 år


Annonce