Annonce

Annonce

Træn dit barns vej til skole


8. august 2018


Her i august kommer tusindvis af børn ud på v​ejene - de går, og de cykler til skole, og de har brug for at lære, hvordan man begår sig sikkert i trafikken. Det kræver træning og erfarning at blive en god og sikker trafikant, og dit barn har brug for din hjælp, når det skal lære at færdes sikkert :)Trafiksikkerhed læres på vejen og ved at bevæge sig rundt i trafikken. Øv skolevejen sammen med dit barn - før skolen åbner efter sommerferien - og øv det mange gange, så barnet føler sig fortrolig med den rute, som barnet skal gå eller cykle. Selvom du kan læse bøger om trafik, og der findes rigtig gode børnebøger udviklet til at hjælpe børn med at færdes i trafikken, så kan det ikke læres uden, at I fysisk bevæger jer rundt :)Svært for børn at færdes i trafikkenDet er svært for børn at færdes i trafikken - det er svært at overskue og forudse, hvordan biler, knallerter, cykler osv opfører sig - det kræver træning og erfaring at kunne aflæse andre trafikanter og selv blive god til at bevæge sig rundt.Trafik kan virke meget voldsomt på børn. Biler, busser, lastbiler, cykler - der er meget larm, mange høje lyde, stor fart osv. som naturligt kan virke voldsomt, når man er et barn.Børn er lavere end voksne, og det betyder, at de ikke har samme overblik over vejen. De kan ikke se hen over en bil. Bilister har også svært ved at se børn, der f.eks. står bag ved en parkeret bil, og det kan give farlige situationer. Børn har svært ved at vurdere andre trafikanters hastighed. Det er svært at vurdere, hvor hurtigt biler og cykler bevæger sig. Det kan også være svært for et barn at vurdere, om en bil er på vej fremad eller om den måske er ved at bakke ud fra en holdeplads.Børn vil naturligt også reagere meget impulsivt. Hvis de ser en kammerat eller lignende på den anden side af vejen, så løber de måske ud på vejen - og glemmer, at de flere gange har fået at vide, at de ikke må løbe ud, uden at se sig for...Færdes alene i trafikkenBørn under 6-7 år bør ikke færdes alene i trafikken, men fra 5-6 års alderen kan du godt begynde at lære dit barn at krydse en vej selv. Hvornår dit barn er parat til selv at gå eller cykle til og fra skole afhænger helt af, hvor I bor, og hvor mange trafikerede veje dit barn skal krydse undervejs.Nogle steder vil ...


Annonce

... barnet kunne komme til og fra skole selv allerede fra 6-7 års alderen, andre steder bør dit barn være 10-12 år, før det bevæger sig ud i trafikken på egen hånd.I følge Rådet for Sikker Trafik, så er det heldigvis få børn, der kommer til skade i trafikken. Det skyldes, at vi forældre er rigtig gode til at passe på vores børn, når de skal ud på vejen. Det er dog en god idé at du som forælder jævnligt taler med dit barn om trafik og trafikregler. Selvom dit barn har bevæget sig rundt i trafikken i længere tid, så kan dit barn godt have tilegnet sig nogle uhensigtsmæssige vaner, som det er vigtigt, at I følger op på.Lære at gå til skoleNår dit barn skal lære skolevejen til fods, så er det vigtigt, at I vælger den sikreste rute. Vælg en rute, hvor barnet skal krydse vejen færrest gange og hvor der er så lidt trafik som muligt.Gå ruten mange gange sammen med dit barn og aftal regler for, hvordan barnet skal gøre de forskellige steder.Gentag de regler, I har øvet tidligere: Stop op ved kantstenen. Se dig for til begge sider. Tjek at bilerne stopper, før du går over vejen - også selvom der er grønt.Læg mobiltelefonen væk, når du går i trafikken (og vær selv et godt eksempel).Lære at cykle til skoleVælg en cykelrute, hvor der er cykelsti og hvor I skal krydse vejen færrest gange.Lad dit barn køre inderst på vejen eller lad dit barn køre foran dig - så du kan holde øje med dit barn hele tiden.Sig til i god tid, før I skal dreje.Lær dit barn at give tegn, når I skal dreje eller stoppe.Stop altid op ogse jer godt for, før I krydser en vej. Husk at dit barn har brug for længere tid til at sætte igang. Vær opmærksom på om I nogle steder bør trække cyklen over vejen og ikke cykle over vejen.Husk cykelhjelmen (og vær selv en god rollemodel). Du kan læse meget mere og finde gode råd og tips til, hvordan du træner skolevejen med dit barn på Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside. De har sammen med TrygFonden og NordeaFonden udarbejdet en række råd og øvelser, som kan hjælpe dig og dit barn til at blive mere sikker i trafikken. Du kan læse mere på sikkertrafik.dk/forældreGod fornøjelse!HelenAnnoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce