Annonce

Annonce

Leger med maden


23. november 2016


Det er helt naturligt, at små børn leger med m​aden, men ikke desto mindre kan det være frustrerende for dig som forælder, når dit barn leger mere med maden, end det spiser. Du ved jo, hvor vigtigt det er, at dit barn indtager mad nok til at vokse og trives. Og når dit barn igen og igen er mere interesseret i at komme maden op i vandglasset eller skubbe det ud over bordkanten, så føler du dig både frustreret og måske lidt magtesløs...



Men der er naturligvis mange grunde til at dit barn leger med maden og også mange måder, hvorpå du kan anerkende dit barns lyst til at lege med maden - og samtidig sikre, at dit barn spiser, når I sidder ved middagsbordet. Og det handler min artikel om i dag.



HVORFOR LEGER BØRN MED MADEN



Dit barn bruger sine sanser



Dit barn bruger naturligt alle sine sanser i opdagelsen af verden, og netop når det kommer til mad og til det at spise, så bliver alle sanser brugt:



Følesansen: Det er f.eks. naturligt spændende at mærke, hvordan grød og mos føles, når man stikker hænderne i det eller fornemme, at kinden eller håret bliver klistret, når man efterfølgende kommer hånden op i ansigtet eller i håret...



Smagssansen: Det er f.eks. spændende at smage, slikke, sutte på mad. Fornemme forskellige smage, noget mad smager surt og salt, andet mad smager sødt eller bittert...



Synssansen: Det er f.eks. spændende at se, hvordan vandet i glasset løber over, når man kommer maden op i glasset, eller se hvordan maden bliver opblødt og flyder ud i vandet...



Lugtesansen: Det er f.eks. spændende at dufte til mad, tage maden op til næsen, fornemme om det er en duft man har lyst til at smage på eller måske hellere vil lægge fra sig igen...



Høresansen: Det er f.eks. spændende at høre, hvordan maden kan lyde - mad kan knase, svuppe, knække... - eller høre det brag det giver, når tallerkenen rammer gulvet...



Dit barn afprøver hypoteser



Ud over at det at spise, mærke og fornemme maden stimulerer alle barnets sanser, så er dit barn naturligt også interessseret i at se, hvordan du reagerer. Barnet bruger dig som et spejl, og dit barn vil, når det skal lære, naturligt afprøve hypoteser. Fuldstændig ligesom forskere gør, når de skal afprøve nye ting og finde ud af, hvordan noget virker. 



Det betyder, at dit barn f.eks. afprøver hyptesen: "Hvis jeg kommer maden op i glasset, så siger mor  nej?" - ja, det gør hun. Og barnet prøver igen. Det samme sker. En ny hypotese opstår: "Hvis jeg kommer maden op i glasset, siger far så også nej?" - Ja det gør han. Og barnet prøver igen og en ny hypotese opstår: "Hvad mon der sker, hvis jeg banker tallerkenen i bordet?... På den måde undersøger dit barn verden - og det forsøger at finde ud af, hvordan det kan påvirke andre, hvordan det f.eks. med sine handlinger kan skabe kommunikation eller kontakt med dig.



HVORFOR SKAL BØRN HAVE LOV TIL AT LEGE MED MADEN



Undersøgelser viser, at det forebygger kræsenhed og spiseproblemer, hvis børn får lov til at spise selv - og dermed får lov til at lege med maden. Når dit barn får lov til at røre ved maden, mærke den imellem fingrene, dufte til den osv. så bliver dit barn naturligt mere tryg ved maden - også ved ny mad, fremmed mad, som barnet ikke har set før. 



Når barnet får lov til selv at spise og prøve sig frem, så er der ikke noget pres og ikke nogen forventning om, at barnet skal spise op, spise noget bestemt, eller spise på en bestemt måde. Det foregår i stedet på barnets præmisser og i barnets eget tempo.



At lege med maden giver derfor en naturlig lyst til at udforske maden og dermed også smage på maden. Barnet er selv aktiv i forbindelse med måltiderne, og det styrker barnets lyst til at spise - ikke bare, når det er lille, men også når det bliver ældre. 



HVAD SÅ, NÅR DU SYNES, DET BLIVER LIDT FOR MEGET



Vær rollemodel for dit barn



I de fleste hjem er der nogle regler for, hvor meget børn kan lege med maden - vi vil gerne anerkende dem, ...


Annonce

... deres lyst til at smage, spise, undersøge - men vi vil også gerne lære dem visse bordmanerer. Og her er der naturligvis også en del ting, som du kan gøre:



- Brug dig selv som et spejl. Spis sammen med dit barn, og lad dit barn se, hvordan du gør. Små børn spejler sig i det de ser - mere end i det du siger. Du er derfor rollemodel for dit barn.



- Tal positivt om maden og sæt ord på, når du spiser "mmm smager godt". I forældre kan sagtens tale om madens smag, kødets mørhed osv. så jeres barn hører, at mad og det at spise er noget, som I sætter pris på. Eller du kan "lege med" ved f.eks. at sige "prøv at høre, hvordan det lyder, når jeg tygger...".



- Sæt også gerne ord på det, som du gerne vil have dit barn til at gøre - f.eks. "ind i munden skat, ind i munden". I stedet for at have fokus på det, som du synes, at dit barn gør forkert. Det er vigtigt ikke at skælde ud.



- Sørg for en hyggelig stemning ved bordet. Det skal være rart at spise og brug også tid ved bordet, så maden og det at spise maden ikke er noget, der skal overståes hurtigst muligt.



Stimuler dit barns sanser - uden for middagsbordet



Anerkend lysten til at lege med mad og vand:



Hvis dit barn f.eks. er fascineret af at komme mad op i vandglasset, så kan du stimulere denne lyst i badekarret. Giv dit barn skåle, bøtter, kander og lad dit barn fylde, hælde ud osv. Køb evt. en vandmølle eller lignende, der med sugekop kan sættes op på flisevæggen og fyldes igen og igen...



Anerkend lysten til at lege med mad i hænderne:



Hvis dit barn fascineres af at mærke maden i hænderne, så tag dit barn med, når du bager boller og lad dit barn sidde med bolledej i hænderne. Lad også dit barn lege med fingermaling eller modellervoks eller lignende, så dit barn får mulighed for at mærke og føle forskellige konsistenser i hænderne.



Anerkend lysten til at lave lyd:



Hvis dit barn synes, det er sjovt at skubbe tallerkenen ud over bordkanten, så den rammer gulvet med et ordentlig brag - eller dit barn synes, det er sjovt igen og igen at banke skeen ned i bordpladen, så kan du anerkende dette uden for middagsbordet ved at give dit barn en tromme, et rasleæg, rytmeklodser, en xylofon eller lignende som dit barn kan lave forskelllige lyde med. 



Jo mere dit barn får stimuleret sine sanser uden for middagsbordet, jo mindre vil det ofte have behov for at lege med maden, når I sidder ved bordet - og jo større sandsynlighed er der for, at der kommer lidt mere mad i maven, end på gulvet og andre steder. 



Sørg for faste spisetider



- Det er også en god idé med nogenlunde faste spisetider og fast dagsrytme. Jo mere fast rytme I har, jo mere påvirkes barnets indre ur - og dermed barnets fornemmelse for sult og mæthed. Hvis I har nogenlunde faste spisetider, så vil dit barn naturligt føle sig mere parat til at spise, når det netop er spisetid - og hvis dit barn er sulten, så spiser det ofte også mere, end det leger.



- Overhør aldrig dit barns sult signaler. Undgå f.eks. at sige "vi skal spise om en halv time, så du må lige vente lidt". Når I sætter jer til bords en halv time efter, er dit barn ikke længere sulten og lysten til at spise særlig meget er forsvundet. Derfor - når dit barn beder om mad, så bør det tilbydes mad.



- Hvis dit barn igen og igen melder sin sult en halv time før spisetid, så skal du måske overveje, om jeres spisetidspunkt skal laves om, eller om dit barn har behov for et ekstra mellemmåltid.



- Sørg derfor også for, at dit barn tilbydes mange små måltider hele dagen igennem, så hvis dit barn ikke spiser så meget til det ene måltid, så spiser det nok lidt mere til det næste.



- Pas på med små ofte usunde snacks imellem måltiderne, der både kan hæve dit barns blodsukker og dermed fjerne appetitten, eller som fylder rigtig meget i maven, uden at give særlig næring, og som derfor tager pladsen fra den egentlige mad.



Håber I kan bruge dette som lidt inspiration - fortsat god appetit til alle :)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Hvor blev jeg glad for, at du også mener, at min moderlige intuition har noget på sig. At få at vide at ens intuition kan være ok, giver selvtillid. Giver troen på, at man godt kan finde ud af at være mor...

TAK, Lene


Annonce