Annonce

Annonce

Skift til vintertid - og børn


26. oktober 2016


I weekenden skal vi sætte uret én time tilbag​e - klokken 03 bliver til klokken 02. Vintertiden starter og det betyder, at du får en time ekstra - du kan sove en time længere! Skønt...



Men hvordan er det lige med børn og skift til vintertid. Det handler min artikel om i dag.



Når uret skal stilles en time tilbage



Nogle børn reagerer ikke på, at vi stiller uret en time tilbage. De sover, leger, spiser, er vågne og aktive præcis som de plejer at være - de har ingen problemer med at skifte. For andre børn er det dog sværere, og det kræver lidt ekstra hjælp og tålmodighed fra forældrenes side.



Ligesom voksne kan være A eller B mennesker, så kan børn også have en rytme, hvor de enten står meget tidligt op, eller går sent i seng. Hos børn kalder vi det ugler og lærker.



Ugler (B): De kan ikke lide at stå op, de elsker aftener. Aftenen er den bedste tid på dagen. Her er de mest årvågne, aktive, effektive - de leger rigtig godt, de udfordrer sig selv, de lærer, de undersøger, - der er gang i dem om aftenen.



Lærkerne (A): De falder ofte let i søvn om aftenen, og de er trætte sidst på dagen. De har svært ved at koncentrere sig om aftenen og det er rigtig dejligt at komme i seng. Men om morgenen er de friske. Morgenen er deeres bedste tid på dagen - de vågner, de er udhvilede, de elsker at komme op og starte dagen, og de vågner ofte kl. 05.



Det er svært for lærkerne at skifte til vintertid



Når man skifter til vintertid, og hvor urene skal sættes en time tilbage, så vil disse børn ofte reagere forskelligt. Uglerne vil ofte trives rigtig godt med at kunne sove en time ekstra om morgenen og vil derfor nyde at blive vækket lidt senere. Nogle af dem plejer måske at blive vækket, hvilket kan være med stort besvær, men nu vil de kunne vågne af sig selv og have de rigtig godt. Derfor vil de ofte komme hurtigt ind i en hverdag og rytme, som de plejer at have.



Lærkerne, der i forvejen vågner meget tidligt, kan derimod have sværere ved at skifte rytme. Og der er naturligvis en risiko for, at disse børn pludselig vågner kl 04 i stedet for kl 05.



Hvad kan du gøre for at hjælpe din lærke med at skifte til vintertid



Når du har en lille lærke, vil det være en rigtig god idé, hvis du allerede aftenen inden tilbyder dit barn en godnatgrød. På den måde kan du sikre dig, at dit barn ikke vågner tidligt, fordi det er sulten.



Derudover vil det være en rigtig god idé, hvis I kan starte dagen til normal tid. Og det kan naturligvis godt være svært, hvis dit barn vågner 1 time før vækkeuret ringer. 



Det kan være en god idé at forsøger at holde dit barn i sengen, lader dit barn komme ind til mor og far, kæle, putte og hygge lidt, så du på den måde trækker tiden, før I står op.



Det vil ofte være en hjælp, hvis du kan flytte dit ...


Annonce

... barns tider med 15 minutter af gangen. Det er altså en god idé, hvis du kan ændre på barnets rytme med ca. 15 minutter - uanset om det er tidspunkter for søvn, aktivitet eller indtag af mad. På den måde kan du ændre barnets indre ur stille og roligt, og uden at dit barn bliver for frustreret og ked af det. Så hvis dit barn er sulten kl 06, fordi det plejer at få morgenmad kl 07 (og uret nu viser kl 6 i stedet for kl 7), så kan det være en god idé at give morgenmaden kl 06.15, dagen efter så 06.30, så 06.45 og så klokken 07, som er det tidspunkt, hvor barnet normalt spiser sin morgenmad.



Et barn kan godt vente 15 minutter med at blive puttet eller vente 15 minutter på at få mad, når det drejer sig om at få ændret rytme. Det er bedre for dit barn, at du ændrer lidt af gangen, end at du pludselig kræver, at dit barn skal kunne holde sig en time, fordi det skal passe med klokken. Små skridt over 3-4 dage kan ændre til en velfungerende rytme, som både barn og forældre kan leve med.



Nogle gange kan det være en god idé at indføre et bad inden middagsluren. Det kan gøre, at dit barns vågenperiode mellem f.eks. formiddagslur og middagslur bliver lidt længere, og samtidig vil dit barn ofte sove en god lur, hvis barnet puttes godt en time efter bad. På den måde kan du ofte skubbe til middagsluren, så den ligger senere og rytmen flyttes naturligt - eftermiddagen bliver ikke for lang for dit barn, og dit barns overskud bliver naturligt større.



Om aftenen vil du ofte også kunne putte dit barn en lille smule senere, så barnets rytme stille og roligt kommer til at passe med den tid og den hverdag, I normalt har haft. Det hele forskubbes lidt. Du skal stadig flytte med 15 minutter af gangen, så hvis dit barn plejer at blive puttet kl. 20, men allerede er træt og parat kl 19 (fordi uret er sat en time tilbage), så kan du putte kl 19.15, derefter 19.30, så 19.45, og til sidst kl 20, som er det tidspunkt, hvor dit barn normalt sover, og det tidspunkt, der passer til barnets rytme.



Hvornår skal vi begynde at ændre på barnets puttetid?



Nogle forældre vælger at ændre lidt på barnets puttetidspunkter og rytme allerede 3-4 dage før vi ved at vi ved at vintertiden træder ind. Andre venter og ser hvordan barnet reagere. Hvis barnet ikke har problemer med rytmen og at tiden er sat en time tilbage, så er der ingen grund til at ændre noget. Hvis barnet reagerer voldsomt på skiftet, så kan man godt ændre i dagene efter. Hvis du tidligere har oplevet, at dit barn har reageret voldsomt på vintertid/sommertid, så kan det være en god idé at forsøge at ændre lidt på rytmen et par dage, før du stiller på uret.



Der er således ingen helt faste regler, og som forælder må du forsøge at tilpasse døgnet, så det passer så godt til jer alle som muligt - og skal du ændre noget, bør du gøre det med korte intervaller af ca. 15 minutter af gangen.



Rigtig meget held og lykke med det :)



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tack før alla svar jag får från dig, tycker det är helt fantastiskt att du verkar komma ihåg vad man skriver i tidigare frågor =).

Tack før svar
Karolina, mor til tvillinger


Annonce