Annonce

Annonce

Få dit barn til at spise flere grøntsager


31. august 2016


Det anbefales, at børn mellem 4-10 år spiser m​ellem 300-600 gram frugt og grønt dagligt - men kun hvert 3. barn når op på dette indtag, og generelt er det svært for børnefamilier at få nok frugt og især grønt ind i hverdagen.



Derfor får du her mine 10 gode råd til, hvordan du kan få dit barn til at spise flere grøntsager.



1) Tag børnene med i køkkenet



Der er mange fordele ved at lade børn være med i køkkenet. Det kræver naturligvis omtanke, for der er skarpe knive, varme kogeplader m.m., så køkkenet kan godt være et farligt sted. Men jo mere du inddrager dit barn i madlavningen, jo mere lyst får dit barn til at smage og spise mad.



Alle sanser stimuleres i køkkenet, når I laver mad sammen:



Dit barn ser maden, ser hvordan den ser ud både uden på og inden i, hvordan maden ser ud, når den er rå og når den er tilberedt.



Dit barn kan smage undervejs - og hvis dit barn har spist lidt af grøntsagerne under tilberedningen, så behøver du ikke være så frustreret, hvis dit barn ikke spiser så mange grøntsager ved middagsbordet.



Dit barn kan dufte til forskellige madvarer og dufte, når maden tilberedes. Det er med til at gøre dit barn sulten og parat til at spise.



Dit barn kan røre ved maden, fornemme forskellige fødevares konsistens og fornemme forskel på grøntsager - om de er rå eller de er kogt.



Dit barn kan høre maden. Løg der svitses på panden eller ærtebælgen der klikker. Lyd kan også ændre sig i takt med at man tygger og bearbejder maden i munden.



Lad dit barn hjælpe til:



Lær dit barn de grundlæggende regler om hygiejene - at hænderne f.eks. skal vaskes godt med sæbe og vand før I begynder på madlavningen.



Lad dit barn være med til at vaske, skrælle, skære, dele og rive forskellige grøntsager.



Sørg altid for at dit barn har køkkenredskaber, som passer til en barnehånd og som ikke er for skarpe og for farlige for barnet at bruge.



Lad dit barn være med til at finde madvarerne frem og tælle f.eks. antallet af gulerødder, som I skal bruge. 



Lad dit barn være med til at veje ingredienser af, komme i skåle, dække bord.



2) Skær grøntsager ud i mundrette stykker



Det tager lang tid og kræver en del tyggearbejde at gnave sig igennem en hel gulerod. Og for børn er der derfor svært at spise grøntsager, hvis tyggearbejdet er for hårdt og for langsommeligt. 



Det er derfor en rigtig god idé at skære grøntsager ud i mundrette stykker. Det skal være let for dit barn at tage en grøntsagshaps og tygge sig igennem den - så får barnet naturligt ofte lyst til at spise en hapser mere.



3) Brug dip til grøntsagsstænger



Det er ret hyggeligt at spise, når man samtidig kan sidde og dyppe i lidt dip. Og mange børn kan rigtig godt lide, hvis der er en form for dip eller dressing sammen med grøntsagsstængerne.



Du kan med fordel bruge grøntsager som dip, så dit barn på den måde får lidt mere variation. Du kan f.eks. lave dip af ærter, linser, broccoli, gulerod, tomat, peberfrugt...



4) Stil grøntsagerne frem på bordet 



Børn har brug for mange måltider i løbet af dagen - 3 hovedmåltider og derudover 2-3 mellemmåltider. Når du gerne vil sikre dit barn et ekstra indtag af grøntsager, så er det godt at medtænke grøntsager som en del af mellemmåltiderne. 



Stil grøntsagerne frem på bordet. Når de står tilgængeligt, så er det lettere at gå hen og tage en grøntsagshaps og gå ...


Annonce

... tilbage og fortsætte sin leg. Mange børn mærker ikke, at de er sultne eller overhører deres sultsignaler fordi de er optaget af leg - står grøntsagerne fremme, udskåret i mundrette stykker og serveret med lidt dip, så er der stor sandsynlighed for at de bliver spist.



5) Brug grøntsager som pålæg på brød



Grøntsager kan med fordel medtænkes som pålæg. Det kan være en grøntsagsmos, som du bruger som smørbart pålæg på brød. 



Du kan også lave humus eller forskellige former for sandwich-spread, der kan kommes på brød, bruges i sandwich eller måske i et pitabrød.



Kogte grøntsager som f.eks. kartofler kan også bruges på rugbrød, evt. serveret med lidt mayonnaise og agurk...



6) Brug grøntsager i brød



Hjemmebagt brød er ofte et hit, og det kan være værd at medtænke grøntsager i hjemmebag. Du kan bruge mange forskellige grøntsager i boller og brød. 



Du kan bruge f.eks. kartofler, gulerødder, squash, græskar, rødbeder, spinat, kål. Grøntsagerne kan koges, og du kan tilsætte dem som mos. Du kan også vælge at rive grøntsager og komme dem revet ned i dejen.



7) Brug grøntsager i madlavningen



Medtænk grøntsager i madlavningen både til frokost og til aften. Det kan være en god idé at bruge Y-tallerkenen som målestok. Forestil dig et Y, når du kommer mad på din tallerken:



1/5 skal være kød, fisk, fjerkræ, æg, ost og sovs



2/5 skal være brød, kartofler, ris eller pasta



2/5 skal være grøntsager - gerne to forskellige slags og/eller frugt.



Vær opmærksom på at kartofler her hører under kategorien brød, ris og pasta. Ud over kartofler, vil det være godt med to slags grøntsager.



Laver I gryderetter, så brug dobbelt så mange grøntsager, som I bruger kød eller fisk.



Laver du kartoffelmos så tilsæt gulerod, broccoli, eller forskellige rodfrugter til kartoffelmosen.



8) Brug drys på salaten



Når I laver en skål salat, så medtænk forskellige former for drys. Ud over at der i salaten kan være agurker, tomater, majs, peberfrugt, bønnespirer og lignende, så kan der også drysses med forskellige nødder, kerner, friske frugtstykker. Nogle børn vil også sætte pris på lidt rosiner, tørrede bær eller måske et drys kokosmel en gang imellem. 



9) Lav grøntsagschips



Vi kender alle sammen kartoffelchips - den salte og crispy smag er noget de fleste godt kan lide - også selvom vi skal spare på saltindtaget... Men faktisk kan du lave grøntsagschips selv, og du kan lave dem af mange forskelllige grøntsager, ikke kun kartofler.



Prøv f.eks. at lave grøntsagschips af rødbeder, pastinakker, grønkål, rodselleri, persillerod, jordskokker, gulerødder..



10) Drik dine grøntsager



Grøntsager udnyttes bedst, når de spises, og det anbefales, at du lader dit barn spise frugt og grønt. Men en gang imellem kan en grøntsagsjuice eller grøntsagssmoothie bruges som supplement, og du kan i princippet bruge alle slags grøntsager og frugter.



Det du skal være opmærksom på er, at dit barn ikke bør drikke en juice eller smoothie over længere tid, da syren i frugt og grønt sammen med frugtsukkeret kan give tandskader. Derfor er det vigtigt, at juice og smothies gives som en drik, og at dit barn ikke går og nipper af glasset hele tiden.



Derudover kan det anbefales at du tilsætter A38, fordi det kan neutralisere syren lidt.



Med ønsket om god appetit!



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Tænk forebyggelse, når du skifter ble – og undgå rød numse

Hudproblemer hos de små er desværre et udtalt problem, men ved at bruge korrekt og forebyggende hudpleje ved hvert bleskift kan du skånsomt, naturligt og nemt undgå, at din baby får rød numse.

Derfor får blebørn nemt røde numser
Hvis din baby har rød numse, er du ikke alene. ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for dine mange professionelle og anvendelige svar. De har været os til rigtig stor gavn og hjulpet til at stå på egne ben.

Tak for denne brevkasse, som er fantastisk

Hilsen Theas mor og far


Annonce