Annonce

Annonce

Værd at vide om Parabener


31. oktober 2004

Flere forældre bekymrer sig i stigende grad om brugen af para​bener. Det er ofte fremme i nyhederne at bl.a. creme, vaskeservietter og nu også jerndråber til børn indeholder parabener, og at dette kan være skadeligt. Derfor denne artikel om parabener.

Hvad er parabener?

Parabener er et konserveringsmiddel og hører til blandt de hyppigst anvendte konserveringsmidler. De bruges i en lang række fødevarer, i medicinske produkter og i kosmetik. Parabeners funktion er at dræbe et stort antal bakterier, gær- og mugsvampe og således sikre holdbarheden af produktet.Der findes følgende typer af parabener og ofte bruges flere slags parabener i samme produkt for at konservere så effektivt som muligt.

- Methylparaben
- Ethylparaben
- Propylparaben
- Isopropylparaben
- Sodium Methylparaben
- Butylparaben
- Isobutylparaben

Hvorfor er der problemer med parabener?

Nogle parabener har vist sig at være hormonforstyrrende, det vil sige at man mistænker flere parabener for at kunne reducere sædkvalitet, kunne medføre kræft og give ændret kønsudvikling hos mennesker. Man mener også at nogen parabener kan virke som allergener, dvs. at brugen af parabenholdige produkter kan medvirke til allergiske reaktioner.

Parabener og børn

Børn har lettere ved at optage visse stoffer i kroppen, da de har en anden adfærd og aktivitetsniveau end voksne. Et foster og et spædbarn har et mere følsomt nervesystem, immunforsvar og forplantningssystem og tåler derfor ikke de samme mængder som voksne. ...


Annonce

... Ved indtagelse af parabener, må man også medregne at børn i forhold til deres kropsvægt spiser og drikker mere end voksne. Det er derfor vigtigt at man overfor børn vælger produkter uden parabener, eller dvs. produkter som ikke indeholder den type parabener, som man allerede nu ved, kan være skadelige.

Skadelige parabener

På grund af forældres nervøsitet omkring parabener har jeg kontaktet sundhedsstyrelsen, især mhp. at få afklaret hvordan man som forældre skal forholde sig til Parabener i jerndråber. Sundhedsstyrelsen oplyser at der er to typer af parabener, som kan være skadelige:

- Butylparaben
- Isobutylparaben

Disse to typer af parabener skal man undgå. Der findes to typer for jerndråber på markedet. Den ene hedder Glycifer og denne skulle ifølge sundhedsstyrelsen ikke indeholde de skadelige parabener. Den anden type kaldes kort og godt ’jerndråber’ og laves af firmaet Medic team. Dette produkt indeholder parabenerne Methylparaben og Propylparaben, som heller ikke er skadelige og firmaet arbejder i øjeblikket på at lave produktet, så det slet ikke indeholder parabener overhovedet.

Det skal understreges at det fortsat er vigtigt at give børn mellem 6 mdr. og 1 år jerndråber, hvis de ikke får min. 400ml jernberiget erstatning dagligt. Ved valg af creme, vaskeservietter mv. er det altid en god idé at tjekke indholdsdeklarationen og bevidst vælge de produkter fra som indeholder Butylparaben.

Tilføjelse april 2005: Medic Team oplyser at der nu er mulighed for at købe jerndråber helt uden parabener.


Annoncer

Sponsorerede artikler

Vigtigheden af tidlig synstest hos Børn: Memira er eksperter

Børn er gode til at kompensere for synsproblemer og kan ofte ikke selv fortælle, hvis noget er galt. Hos Memira er vores øjenlæger eksperter i børns syn og ved, hvor vigtigt et godt syn er for børn i børnehaven, skolen, under uddannelse og i livet generelt. Vi tilbyder kort ventetid på ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Mange tak for dine mange meget gode og brugbare råd. Jeg er glad for at man kan skrive til dig. Ingen som jeg har mødt har så mange gode konkrete råd som du har og samtidig kan man altid mærke at det er med et stort hjerte. Tak! Persi


Annonce