Annonce

Annonce

Flyve med børn


23. juni 2016


Sommerferien står for døren, og det betyder f​or mange, at det er tid til at flyve til varmere destinationer. Der er styr på kufferten, badetøjet og solcemen er pakket ned og forventningsglæde er stor - men forinden ligger der så flyveturen... Og vi kender det alle sammen - børn der græder, sidder og sparker til sædet og irriterer passageren, der sidder foran... og det vil vi for alt i verden undgå, men hvordan gør du det?



Hvordan sikrer du en god flyvetur for både dig, dit barn og de øvrige passagerer? Det handler min artikel om i dag.



God tid i lufthavnen



Mød ind i god tid. Jo mere stresset du er, jo mere stresset bliver dit barn. Sørg derfor for at være der i god tid og udnyt tiden - for der sker mange spændende ting i en lufthavn. I kan kikke på de forskellige fly, I kan spise lidt god mad, I kan finde et legeområde specielt indrettet til børn og børnefamilier.



Vågen og aktiv før flyvetur



Hvis det er muligt, så lad dit barn være vågen, lege og bruge sig selv både motorisk og verbalt, når I er i lufthavnen. Jo mere aktiv dit barn er, før I skal flyve, jo lettere vil dit barn kunne sidde stille i flyet - og måske vil dit barn falde i søvn, når I flyver. 



Barnets egen rygsæk



Det er en god idé, hvis dit barn kan have sin egen lille rygsæk eller trolley (så lille, at barnet selv kan transportere den). Når du skal finde egnede ting til flyveturen, så skal du vælge ting, som ikke kan falde ned og trille rundt i kabinen - en æske med perler er f.eks. en dårlig idé. Det samme gælder legetøj, som larmer - det vil sige legetøj, der rasler eller legetøj, der spiller musik eller lignende - det vil forstyrre de øvrige passagerer.



I rygsækken kan f.eks. være:



Puslespil (med forholdsvis store brikker eller et knoppuslespil) - naturligvis afhængigt af dit barns alder og om dit barn synes det er sjovt eller det er sjovere at kaste brikkerne så langt væk som muligt:)



Små bøger. Gerne bøger, som I kan tale om, hvor I skal lede efter ting på siderne - en slags "Find Holger", men naturligvis så det passer til dit barns alder og udvikling.



Små opgavebøger, hvor man skal tegne streger mellem de ting der passer sammen - f.eks. mellem hund og kødben - kan også være en idé. 



Bøger med klistermærker - et ark med klistermærker, der skal sættes ind i en bog. Det kan tage lidt tid, og det kan være noget spændende og nyt.



Magnetiske tavler. Tegnetavler har den fordel, at I kan tegne sammen, du kan fortælle historier undervejs, og I kan viske ud og tegne igen og igen - uden at der falder noget på gulvet.



Magnetiske træklodser eller en tavle med magnetiske brikker, som kan laves til forskellige figurer og billeder.



Påklædningsdukker med aftagelige tøj-klistermærker, der kan sættes på igen og igen og kombineres på et utal af måder.



Små hånd- og fingerdukker. Du kan fortælle historie med dukkerne.



En blok, en malebog, farver, tusser og lignende - alt efter dit barns alder.



Ipad eller lignende - dit barn kan se film eller spille spil - husk at indstille flytilstand og sluk for lyden eller giv dit barn høretelefoner, så andre passagerer ikke bliver generet. 



Læg gerne lidt små overraskelser i rygsækken - lidt, som dit barn ikke har set før. Nyhedens interesse er ofte stor :)



Mors eller fars rygsæk



Ud over valuta, pas, rejsepapirer osv. så er der nogle ting, som er gode at have med, når du skal rejse med dit barn:



En madpakke - det er ikke altid, at børn bryder sig om den sandwich med skinke, ost og ruccolasalat, som du kan købe i lufthavnen. Søg for at dit barn har en madpakke med, så du er sikker på, at dit barn får noget ordentligt at spise - mætte børn er ofte roligere børn.



Frisk skårne grøntsagsstænger kan også være en idé. Lidt tørret frugt, figenstænger, friske frugtbåde, bær og lignende kan mange børn også godt lide. Hold igen med slik og alt for søde sager. Brug forskellige små lette bokse til opbevaring eller tætte poser, som kan smides ud, når maden er spist.



Skiftetøj. Uheld sker - dit barn spilder måske sin brikjuice. Det kan også være, at dit barn bliver luftsyg og kaster op... Det er vigtigt, at I kan skifte tøj undervejs, hvis der sker uheld - og uden at det bliver et problem. En ekstra trøje er også godt - det kan godt blive koldt i flyet. Undgå derfor også bare tæer, og giv dit barn et par strømper på. Så kan dit barn også tage skoene af.



Hjemmefra er det godt med tøj, der ikke strammer om maven. Vælg blødt og behageligt tøj, som dit barn kan bevæge sig i. Mange børn klager over, at de får ondt i maven og sidder der så en stram knap eller elastik om maven, så bliver det naturligt ikke bedre...



Vådservietter kan være praktiske. De kan bruges til fedtede fingre undervejs, når I går fra at spise, til at lege, til at få skifte ble...



Bleer - dit barn har brug for at blive skiftet undervejs. Tag hellere en ...


Annonce

... ekstra ble med, end en for lidt. Dit barn skal føle sig tør og veltilpas under hele turen. 



Barnets eget tæppe eller dyne. Selvom I ofte kan få udleveret et tæppe i flyet, så vil mange mindre børn være glade for at have deres eget tæppe med. Det giver tryghed, og barnet vil måske sove lidt bedre. Det samme gælder, hvis dit barn har en bamse, putteklud, slaskedukke eller lignende. Medring det i flyet - og sørg for ikke at glemme den på vejen!



Trykudligne ørerne under flyturen



Små børn kan ikke trykudligne, som vi voksne kan. De kan derfor få ondt i ørerne, når I letter og især, når I skal lande. 



Det vil ofte hjælpe, hvis du kan give dit barn noget at drikke. Hvis der er tale om et helt lille barn, kan du amme eller tilbyde en flaske. Til de lidt større børn vil det være fint med en brikjuice eller lignende. Når barnet synker, så lettes trykket i øret. 



Du kan også give dit barn lidt rosiner eller måske lidt frugt, som barnet skal tygge sig lidt igennem. En lille pose med vingummi kan også være et hit... men igen, hold lidt igen med for meget slik - lidt slik er dog bedre end gråd fordi man har ondt i ørerne :)



Du kan også købe ørepropper, som skulle kunne trykudligne. De kan anvendes til børn fra 1-10 år og føres ind i øregangen, før flyet letter. Når flyet er i luften, kan de tages ud, og så kan de sættes ind i øret igen ca. en time før landing. Effekten aftager efter brug, så det anbefales, at et par ørepropper bruges til en returrejse og herefter kasseres. De anbefales ikke, hvis man har svære lidelser i mellemøret.



Nogle børn har glæde af "Otovent". Det er et lille næserør og en ballon. Røret med ballonen sættes op til næseboret og barnet skal så puste ballonen op med det ene næsebor imens der holdes for det andet. Derved udlignes det undertryk, der er opstået i mellemøret. De fleste børn kan bruge Otovent fra 3 års alderen. 



Mad og væske om bord



På de fleste flyrejser vil du hjemmefra (i god tid) kunne bestille en speciel børnemenu. Det kan være en god idé - og ofte vil dit barn få serveret maden, før I voksne spiser. Det giver dig mulighed for at hjælpe dit barn, og samtidig vil dit barn være mere rolig og måske parat til at sove lidt, når du så får serveret din mad.



Flymad synes de fleste børn er sjovt. Den lille bakke og maden serveret i små rum, noget pakket ind osv. Det er naturligt spændende.



I må gerne medbringe mad - men I må ikke medbringe drikkevarer gennem security. Modermælkserstatning til de mindste børn kan I godt medbringe. Ellers skal I sørge for at købe drikkevarer i lufthavnen eller om bord på flyet. Luften i kabinen kan godt gøre dit barn ekstra tørstig, og det er vigtigt, at dit barn drikker nok.



Eget sæde eller hos mor eller far



Er dit barn under 2 år vil det som udgangspunkt skulle sidde på dit skød, når I flyver. Barnet vil få en sele om maven, som spændes fast til din sele. 



Nogle gange kan du godt mod betaling bestille et ekstra sæde ved siden af dig. Dette skal undersøges i god tid.



Skal I rejse til Asien eller USA og er jeres barn under 6-9 måneder (alderen varierer efter hvilket flyselskab, I skal flyve med), så vil I nogle gange kunne bestille en babylift eller vugge, hvor jeres barn kan ligge og sove. Det er begrænset, hvor mange lifte, der er på et fly. Derfor skal dette bestilles i god tid.



Når I rejser med et lille barn, kan det nogle gange være en idé med en slynge. Diti barn kan ligge og sove hos dig, og du har lidt mere styr på, hvor dit barn ligger og kan bedre bære dit barn, ens hvis blot barnet ligger i din favn. Modsat - rejser I både mor og far sammen, kan det også være dejligt, at I skiftes til at holde barnet og lader barnet sove hos jer hver især.



Børn over 2 år, får normalt deres eget sæde - og de skal sidde på sædet og være spændt fast, når flyet letter og lander - fuldstændig ligesom vi voksne skal.



Hvis dit barn græder eller er urolig



Hvis dit barn bliver ked af det, så tag dit barn op. Gå lidt rundt med det, når I har mulighed for det. Det lille barn bliver ofte beroliget af at være i din favn. Det lidt større barn vil ofte få stillet sin nysgerrighed lidt, og der vil være mere ro bagefter.



Undgå at stresse for meget over, hvad medpassagerer tænker. Tag dig af dit barn, trøst og berolige dit barn så godt du kan. De fleste medpassagerer vil vise forståelse, hvis de kan se, at du som forælder tager dig af dit barn.



Hjælp dit barn med at sidde stille på sædet. Det er naturligt til stor irritation for den passager, der sidder bag ved dit barn, hvis barnet hopper rundt på sædet - og passagerens mad og drikke hopper med. Igen gælder at medpassagerer naturligt ofte vil vise mere forståelse, hvis de oplever, at du gerne vil lære dit barn "flyve-reglerne" og ikke bare virker ligeglad.



Med ønsket om en rigtig god ferie - og en rigtig god flyvetur :)



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Rigtig lækker brevkasse og hjemmeside du har!

Bettina, mor til 7 uger gammel pige


Annonce