Annonce

Annonce

Børn, spillevaner og ludomani


6. april 2016


I mandags bragte flere aviser en nyhed om, at foræld​re var bekymrede for deres børns spillevaner. Center for Ludomani kunne fortælle, at de modtager flere henvendelser fra forældre, og at de har svært ved at hjælpe forældrene videre, ofte henvises forældre til kommunens pædagogisk, psykologiske rådgivning (PPR).



Men hvornår skal du reagere på dit barns spilleadfærd? Hvad er det, du skal holde øje med? Det handler min artikel om i dag.



Hvorfor børn spiller



Børn spiller i dag på iPad, tv og computer, - der downloades apps på telefoner og markedet for spil er stort. Det er en helt naturlig del af børns hverdag og mange børn nyder at koble fra foran en skærm. Det hjælper dem med at "lande" derhjemme efter en lang dag i institution.



Spil bruges også som underholdning, når man er til familiefødselsdage og lignende, der varer i mange timer. Hvor man førhen i tiden havde en malebog, tusser og farveblyanter med til familiefesten, så børnene kunne underholde sig med dette, så består underholdningen i dag ofte af en skærm med et spil.



Spillet eller skærmen bruges som babysitter. Barnet holder sig ofte i ro, når det spiller eller ser en film, og det frigiver tid til forældrene, som kan lave noget andet og praktisk imens.



Det er sjovt for barnet at spille. Spillene er ofte bygget op omkring en historie eller ting, der f.eks. skal samles eller på anden måde udføres. Der belønnes med forskellige effekter, barnet kan stige til forskellige levels osv. På samme måde, som forældre kan blive grebet af at spille på f.eks. deres smartphone, så kan børn også blive grebet af spillenes verden.



Børn kan hjælpe hinanden, når de spiller. Storesøster eller storebror kan f.eks. hjælpe den yngre lillesøster eller lillebror med at løse en særligt svær bane, så spillet kan komme videre.



Børn kan hygge sig sammen omkring et spil eller en film. De ser det samme, kan kommentere og komme med gode råd og dermed hjælpe hinanden med spil undervejs.



Spil er for børn både underholdning og leg. En iPad, en smartphone og lignende kan medbringes, og der kan spilles og underholdes hvor som helst og når som helst.



Hvad du som forælder skal være opmærksom på



Der er mange ting, som du kan være opmærksom på, når dit barn spiller eller sidder og underholder sig med en skærm. Især følgende kan være en overvejelse værd:



1) Hvordan har dit barn det med at spille? Fungerer det godt, eller er det ved at tage overhånd - har I dagligt konflikter, når der f.eks. skal slukkes for skærmen?



2) Er det dit eller dit barns behov, at barnet sidder med en skærm? Hvis I dagligt bruger skærmen som babysitter, fordi du skal lave noget praktisk, så kan det være en god idé at overveje, om I evt. kan lave nogle af disse ting sammen, i stedet for at være hver for sig.



3) Det man gør meget, bliver man god til. Hvis dit barn spiller violin flere timer dagligt, så bliver dit barn rigtig dygtig til at spille violin. Det samme gælder, hvis dit barn tegner, spiller fodbold - eller spiller på en iPad. Jo mere dit barn spiller, jo dygtigere bliver det til det. Og det er helt okay, at dit barn er god til at spille - men dit barn skal være god til rigtig mange ting - ikke kun "skærmteknik".



4) Når dit barn spiller, hvad går det så glip af? Problemet med skærm-underholdning er ikke så meget skærmen i sig selv, men derimod hvad dit barn kunne lave af andre ting. Dit barn har brug for at udvikle sig både motorisk, mentalt og socialt - det kræver samvær med andre, leg med andre, fysisk aktivitet og dermed brug af kroppen.



Hvornår skærmvanerne fylder for meget



Det kan være svært at vurdere, hvornår  noget er passende, og hvornår det bliver for meget. Det kan også være meget individuelt fra barn til barn. Men du kan prøve at ...


Annonce

... lægge mærke til følgende:



Hvis du afbryder eller forstyrrer dit barn, når det spiller - bliver dit barn så irritabel og vred, eller kan dit barn godt løsrive sig?



Fylder det at spille meget for dit barn? Er det noget af det første dit barn efterspørger om morgenen, når det vågner, om eftermiddagen, når I kommer hjem, før barnet skal i seng om aftenen osv.? 



Taler dit barn meget om det at spille? Når dit barn ikke spiller, har du så en fornemmelse af, at barnet stadig tænker på spillet, gerne vil tale om det, fortælle dig igen og igen, hvad det har opnået af point osv.? Naturligvis må du interessere dit for dit barn spil - men kan dit barn slippe det?



Påvirker dit barns spillevaner barnets lyst til at lege med andre børn? Foretrækker dit barn at sætte sig med en skærm, fremfor at I kontakter en legekammerat og laver legeaftaler?



Påvirker dit barns spillevaner dit barns lyst til at lave ting med dig? Foretrækker dit barn at sætte sig med en skærm, fremfor at I laver noget hyggeligt sammen. Det kunne være at spille et brætspil i stedet, danse frit på gulvet til musik, gå på legepladsen eller måske bage boller...



Sover dit barn for lidt eller sover dit barn meget dårligt? Dårlig søvn kan også hænge sammen med for stor spilleaktivitet.



Prøver dit barn at skjule lysten til og behovet for at spille? Oplever du, at dit barn lyver eller på anden måde snyder sig til at spille.



Hvad du kan gøre



Som forælder er du barnets rollemodel. Det betyder, at hvis du selv sidder foran computeren, selv ofte tjekket e-mails eller spiller på din smartphone, så spejler dit barn sig i dette. Jo mere du kan vise dit barn, at det er okay at lægge skærmen fra sig, jo bedre er det.



Find balancen mellem at bruge skærme i hverdagen og også prioritere tid til andre ting. Forbud og at  sætte timer på skærmen osv. er ofte ikke en god idé. Målet er ikke at slukke for spillene og skærmen, men at der er tid og mulighed for både at spille og også lege, bruge kroppen, være sammen med sin familie, venner osv.



Inviter dit barn til andre former for aktivitet, som I kan lave sammen. Det er vigtigt, at dit barn har et alternativ til skærmen - og det skal naturligvis være noget, som dit barn synes er sjovt og hyggeligt.



Hjælp dit barn med at finde fritidsaktiviteter, som kan støtte dit barn både motorisk, mentalt og socialt. Det kan alt efter dit barns alder være alt lige fra gymnastik, musik og bevægelse, svømning, spejder osv. Og støt op omkring aktiviteten. 



Bryd vanen - det er ofte lettere sagt end gjort. Især fordi det jo er let, når barnet spiller for sig selv. Men hvis dit barn vænnes til at spil kan afbrydes og erstattes andre sjove ting, så vil det blive mere naturligt for dit barn at stoppe med at spille og følge en ny idé.



Vær opmærksom på hvilke spil, dit barn spiller og hvilke film og småklip, dit barn ser. Det er helt naturligt, at dit barn nogle gange nyder at se eller spille uden din indblanding. Men det er godt, hvis du har lidt idé om, hvad dit barn bruger skærmen til. Selv små børn finder hurtigt ud af at komme på internettet, og her er du ikke herre over, hvad dit barn egentlig ser.



Vælg spil, der passer til dit barns alder og udvikling. Vælg gerne spil, der er testet og anbefalet. Vær opmærksom på at du kan få spil, som hjælper dit barn med at være kreativ, lærer dit barn at dele, stimulerer barnets hånd-øje-kooridination, styrker barnets empati osv. 



Vær opmærksom på spil, som kræver, at dit barn tilkøber ekstra point og bruger penge på at spille og udvide sit spil. Ludomani er afhængighed af pengespil.



Tal med jeres læge, hvis I oplever, at barnets spillevaner har taget overhånd, og barnets trivsel og udvikling er påvirket af spil og skærmforbrug. 



Fortsat held og lykke!



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak igen for dine svar, jeg bliver så meget klogere :-).

Du rammer så præcist!

Glad påske til dig :o)

Mor til pige på 2 måneder


Annonce