Annonce

Annonce

Skånekost til børn


12. november 2015


Mange børn får på et tidspunkt en mave-​tarm-infektion, hvor mavens naturlige tarmflora er slået midlertidigt i stykker, og hvor maven har brug for tid til at finde balancen igen. Her kan lægen nogle gange ordinere "skånekost".Men hvad er egentlig skånekost? Hvad kan du give dit barn at spise, og hvad bør du ikke tilbyde dit barn? - Det handler min artikel om i dag.Skånekost- Modermælk og modermælkserstatning. Hvis dit barn ammes eller får modermælkserstatning, vil det være rigtig godt, at du fortsætter med dette. - Det kan være en god idé at bruge kogt vand til blanding af modermælkserstatning.- Grød lavet af forskellige milde former for gryn og flager. Det kan f.eks. være risgrød eller en mild havregrød. Det kan være en fordel at lave grøden med vand fremfor mælk i den periode, hvor barnet tilbydes skånekost. Grød har den fordel, at det kan virke behageligt mættende og give maven lidt at arbejde med, uden at den bliver "provokeret". Undgå meget fiberholdig grød som flerkornsgrød, øllebrød og mysligrød.- Brug meget gerne revet æble som topping på en grød. Det er et gammelt husmoderråd mod "løs mave". - Brug meget gerne banan som topping på en grød eller som et lille mellemmåltid. - Giv dit barn mælkeprodukter somTykmælk, A38, Cultura, syrnet sødmælksyoghurt med Acidophilus. Mælkesyrerne kan have en god effekt på maven. Brug gerne revet æble eller banan sammen med et surmælksprodukt.- Lyst brød som f.eks. toastbrød. Det kan være "blødt" brød eller du kan vælge at riste det lidt. Giv også dit barn en kiks eller f.eks. en ...


Annonce

... tvebak at sidde med.- Kogte ris eller lidt godt kogt pasta kan være mildt for maven - og er noget, som mange børn godt kan lide.- Kog grøntsager fremfor at stege dem eller servere råkost. Det kan være lidt kogte gulerødder, kartofler, blomkål eller andre lignende milde grøntsager.- Lyst kød som kylling og kalkun er også en god idé. Det lyse kød er ofte mere skånsomt for maven end f.eks. oksekød. Kog kødet fremfor at stege det.- Lys og mild fisk som f.eks. rødspætte eller torsk kan være en mulighed. Også her bør fisk koges fremfor at blive stegt, for at være mest skånsomt for maven. Torskerogn kan også være en idé. - Undgå fedtholdig mad eller mad (eller drikke) med et højt sukkerindhold. - Kog drikkevandet. Du kan koge vandet og stille det klar i køleskabet i en kande, så det kan drikkes koldt. Hvis dit barn kaster op, skal du dog være opmærksom på, at det nogle gange kan være lettere for barnet at holde vand ved stuetemperatur i sig. - Lidt mild, koffeinfri te kan også gives til børn.- Lidt fortyndet æblejuice må barnet også gerne få.- Nogle gange kan lægen også anbefale, at barnet får en kur med flydende mælkesyrebakterier eller som tyggetabletter. Det kan købes på apoteket og gives som en kur i en kortere periode. Du bør naturligvis altid følge lægens ordinationer. Håber dette giver lidt inspiration til, hvad I kan tilbyde jeres barn at spise, når maven har behov for skånekost. Læs meget mere i min bog Helens bog om børn og sygdom.Rigtig god bedring!Kærlig hilsenHelenAnnoncer

Sponsorerede artikler

Guide: Undgå uønsket kemi i dit barns mad

De gode råd er mange, og som forældre kan det være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. Derfor har Fødevarestyrelsen samlet de vigtigste anbefalinger til at undgå uønsket kemi, så du hurtigt kan få et overblik over hvilke fødevarer, du bør være opmærksom på.

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce