Annonce

Annonce

Der er et monster under sengen


5. november 2015


MareridtI 3-5 års alderen oplever rigtig mange f​orældre, at deres børn vågner med mareridt om natten. Det er helt normalt for alderen, og det kan nogle gange virke meget voldsomt.Mareridt opstår under REM søvnen (rapid eye movement) og ses ofte hen mod morgenstunden. Når dit barn vågner med mareridt, så vil det græde, kalde på dig, og når du kommer ind til dit barn, så vil det gerne trøstes, holdes om og har brug for din hjælp til at falde til ro og kunne sove videre. Nogle gange vil barnets drøm være så voldsom, at dit barn har brug for at komme ind til dig i soveværelset og sove videre der.Fantasi og overnaturlige væsenerNogle børn vil, når de er omkring 4 år, også begynde at være bange for at lægge sig til at sove. I 4 års alderen begynder børn at udvikle en livlig fantasi. De elsker at klæde sig ud, spille forskellige roller og leger, at de er en anden person. Som et led i denne fantasiudvikling, begynder mange 4 årige også at interessere sig for overnaturlige væsener og for ting, som potentielt kan være farlige. De leger f.eks. politi og røvere, prinsesser og dronninger, hvorved også uhyggelige monstre, spøgelser og andre grumme væsener pludselig bliver en del af barnets hverdag og ofte også en del af natten. Børneværelset skal tjekkes for at være monsterfrit, inden barnet går i seng. Døre og vinduer skal være lukkede, så barnet er sikker på, at der ikke kan komme tyve i løbet af natten osv. Det er helt naturligt og en vigtig del af barnets udvikling. Det handler om, at barnet netop i 4 års alderen udvider sin "komfortzone" og vender blikket udad. I hverdagen kan det ses ved, at barnet begynder at få større fornemmelse for, hvad der sker omkring ham eller hende, og tillige får en større bevidsthed om, hvad der er "rigtigt og forkert", og "hvad der er ondt og ...


Annonce

... godt".Det gode og det ondeDenne nye inddeling i godt og ondt, farligt og ufarligt, kærligt og brutalt er forholdsvis let for barnet at tackle i dagtimerne, hvor der bliver leget med mange slags følelser, men om aftenen, når barnet skal overgive sig til søvnen, er det straks sværere. Barnets følelse af at overgive sig til søvnen vil være forbundet med adskillelse fra forældrene, med mørke og med at være alene. Af samme grund vil børn i denne alder ofte godt kunne protestere over at skulle i seng om aftenen og være kede af det, når de skal sove. Hvad kan du gøre?Fortæl dit barn, at det trygt og roligt kan lægge sig til at sove. Du passer på ham eller hende hele tiden, så der ikke sker barnet noget.Put dit barn kærligt, læs en godnathistorie og brug nogle minutter på at tale med barnet om dagen og alle de gode ting, barnet har oplevet, så der er noget rart at tænke på, inden barnet falder i søvn.Se film og tv med dit barn og hjælp barnet med at forstå, at der er forskel på fantasi og virkelighed.Overvej hvad I taler om, når barnet er til stede. Børn i 3-5 års alderen lytter rigtig meget, men misforstår også meget og kan blive bange for det, de ikke forstår.Fortæl barnet, at døre og vinduer er låst, tjek evt. for monstre under sengen, MEN pas på ikke at forstærke barnets følelse af, at der er noget at være bange for ved at tjekke for meget. Hvis du tager barnet med rundt i huset, viser barnet, at ingen kan komme ind, bekræfter du barnet i, at der kan være farlige mennesker uden for jeres hjem.Du kan læse meget mere om, hvad børn kan være bange for, hvorfor de nogle gange græder, og hvordan du hjælper dem videre i min bog Helens bog om Gråd & TrøstKærlig hilsenHelenAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.

Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!

Venlig Hilsen Mira

P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!


Annoncer

Annonce