Annonce

Annonce

Flaskeproblemer


28. oktober 2015


Det er ikke altid uden problemer at tilbyde barnet flaske,​ og problemerne kan være alt fra, at dit barn afviser flasken til, at dit barn ikke drikker mælk nok eller måske drikker for meget mælk. Hvis du giver flaske, fordi du har problemer med amningen, så er det naturligt ekstra frustrerende, når dit barn heller ikke vil tage flasken - og her kan det være godt at kunne hente råd, hjælp og vejledning.



Vil ikke acceptere flasken



Hvis dit barn slet ikke vil acceptere flasken, så er der to ting, du som udgangspunkt kan overveje:



1. Dit barn kan ikke lide smagen af modermælkserstatning



2. Dit barn kan ikke finde ud af at sutte på flaskesutten



Du kan med fordel prøve med en anden type erstatning. De forskellige erstatninger smager meget forskelligt, og derfor kan det være et forsøg værd at prøve med et andet produkt, en anden type.



På samme måde kan du prøve med en anden type flaskesut. Hvis du har forsøgt med en silikonesut, kan du i stedet prøve med en sut i naturgummi - eller modsat. Prøv også med forskellige typer flaskesutter - flade, runde, lange, korte, brede, smalle, lidt hårde, mere elastiske osv. Der er mange muligheder.



Spiser for lidt



Nogle børn spiser for lidt og når ikke op på det udregnede behov. Hvis dit barn ikke spiser den mængde erstatning, som du umiddelbart mener, at dit barn har behov for, vil det være en god idé, at du drøfter det med jeres læge. Tal med lægen om, hvad det minimumsindtag skal være. 



Du kan også forsøge med en anden type flaskesut, en flaskesut beregnet til et lidt ældre barn eller en flaskesut beregnet til f.eks. vælling. Så vil mælken ofte løbe lidt hurtigere, og du kan derfor være heldig, at dit barn får lidt mere mælk, hver gang den lille spiser.



Derudover skal du altid se på, hvordan dit barn trives. Hvis dit barn tager fint på, vokser og generelt virker til at trives og udvikle sig i god retning, er det sandsynligvis helt okay, at dit barn ikke altid har så stor en appetit. Nogle børn optager næringen fra erstatningen rigtig godt og vokser og trives derfor rigtig fint, selvom de ikke spiser deres udregnede behov.



Spiser for meget



Nogle børn har tendens til at overspise, når de får flaske. Nogle børn spiser meget store flaske, andre børn har brug for en ekstra flaske i løbet af døgnet, for at trives og være tilfreds. Hvis dit arn spiser meget mere end sit udregnede behov, vil det være godt, at du drøfter det med lægen. Tal med lægen om, hvor meget mere end det udregnede behov, dit barn må drikke.



Prøv også at lægge mærke til, om det er et reelt behov for mælk, eller om der måske snarere er tale om et suttebehov. Det kan nogle gange hjælpe, at du afslutter et flaskemåltid med at tilbyde dit barn en sut i stedet for at overfylde flasken.



Dit barn kan også have behov for ekstra væske, hvis det er meget varmt. Nogle gange kan det være en idé, at du derfor tilbyder barnet lidt vand i stedet for at tilbyde barnet mælk.



Spiser kun i søvne



Nogle børn har svært ved at tage imod flasken og svært ved at koncenterere sig om at spise. Barnet bliver forstyrret af din øjenkontakt, din berøring, af ting omkring jer, far eller større søskende i rummet osv. Og nogle gange kommer man derfor indi en rytme, hvor barnet begynder at spise mere i søvne end i vågen tilstand. Det bekymrer ofte mange ofrældre, men min holdning er, at det vigtigste må være, at dit barn spiser og dermed får den mængde mælk, som barnet har behov for.



I takt med at dit barn ...


Annonce

... bliver gammel nok til at spise skemad, vil barnet naturligt lære at spise i vågen tilstand og vil forbinde måltidet med at sidde i sin høje stol, få mad ved bordet, drikke af en kop osv. Ofte ændrer barnets rytme sig og dermed også barnets behov for mælk. dit barn vil ofte stadig have brug for en flaske, når det er sovetid, og ofte vil du netop i takt med, at dit barn bliver ældre, kunne tilbyde barnet flasken, som en fast del af putteritualet, hvorefter dit barn så vil falde i søvn.



Protesterer men tager så alligevel imod og drikker



Nogle børn har rigtig svært ved at fornemme mæthed og sult. De kan vågne med et skrig, fordi de er sultne og samtidig har de rigtig svært ved at mærke, når mælken er der. Det kan være rigtig svært at give barnet mælk. Når du giver flasken, vil barnet måske ikke spise, men nøder du den lille lidt, tager han eller hun pludselig imod og sluger så 150 ml unden problemer. Dit barn stritter imod, fordi barnet har rigtig svært ved at fornemme sin sult.



Det kan nogle gange hjælpe, at du forsøger at finde en fast rutine omkring det at give flaske, så du via genkendelighed forbereder dit barn på, at det er spisetid. Hvis dit barn altid vågner og virker sulten, kan du også forsøge at have flasken parat, så du så hurtigt som muligt kan tilbyde dit barn mælk. Andre gange vil det hjælpe, at du giver dit barn tæt fysisk kontakt, holder dit barn ind til dig, giver dit barn hud mod hud kontakt, og når dit barn er faldet til ro, tilbyder du flasken.



Hvis dit barn græder, er det svært at tage imod flasken, fordi barnet tunge presses op mod ganen. Nogle børn har derfor glæde af at få dryppet lidt modermælkserstatning ind i munden, så de kan smage, at mælken rent faktisk er der, hvorved de så tager fat og begynder at suttte.



Vil kun have flaske af mor (eller far)



Nogle gange foretrækker barnet at få mælk af den ene forældre fremfor at den anden og til en vis grad skal det være i orden - hvis barnet blev ammet, ville det også kun være mor, som gav mælk. Det er dog altid rart, hvis I kan hjælpe hinanden, og derfor kan det være godt, at I begge indgår i flaskemåltidet.



Hvis dit barn ikke vil have flaske af dig, så prøv at lave andre ting med dit barn. Du kan skifte dit barn, gøre dit barn klar til at få flasken, du kan pludre, lege, tilbyde skemad, sidde med dit barn, kærtegne, berolige, hjælpe barnet med at bøvse efter måltidet osv. Jo mere du generelt er sammen med dit barn, jo større sandsynlighed er der for, at dit barn også gerne vil have mælken af dig.



Nogle gange kan det hjælpe at bruge en putteklud, som dufter af den foretrukne forældre. Den af jer som barnet føler sig mest tryg ved kan sov emed kluden om natten, så den dufte af enten mor eller far. Og kluden bruges så fast sammen med flasken, og når barnet sover.



Hvis jeres barn afviser flaske, når bedsteforældre eller andre forsøger sig, skal I acceptere dette. Det er som udgangspunkt helt okay, at det kun er mor og far, der giver flaske. Skal jeres barn passes af bedsteforældrene en dag, er det naturligvis godt, hvis barnet ivl tage imod en flaske. Nogle gange lykkes det, fordi mor og far ikke er der. Andre gange lykkes det ikke, og her vil det være rigtig godt, at I så ikke er længere væn, end at I kan tilkaldes og kan komme hjem, hvis det er nødvendigt.



Du kan læse om mange flere flaskeproblemer og forslag til, hvordan du løser dem, i min bog "Helens bog om Amning & Flaske".



Rigtig meget held og lykke fortsat!



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Tænk forebyggelse, når du skifter ble – og undgå rød numse

Hudproblemer hos de små er desværre et udtalt problem, men ved at bruge korrekt og forebyggende hudpleje ved hvert bleskift kan du skånsomt, naturligt og nemt undgå, at din baby får rød numse.

Derfor får blebørn nemt røde numser
Hvis din baby har rød numse, er du ikke alene. ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for din altid rigtigt gode brevkasse, med masser af nyttige råd og gode, personlige og vedkommende svar.

Jeg glæder mig altid til at modtage svar fra dig.

Sebastians mor


Annonce