Annonce

Annonce

Tisser dit barn i sengen?


22. juli 2015


Det er frustrerende for både barn og forældre,​ når sengen nat efter nat gennemvædes, fordi barnet ikke mærker, at det tisser. Nogle forældre bliver irriterede, andre synes det er pinligt, atter andre tager det stille og roligt og vasker sengetøj igen og igen... Også børn reagerer forskelligt - nogle børn bliver kede af det, nogle føler sig forkerte, nogle børn vil ikke sove ude, fordi de er bange for at det skal ske...



Men hvorfor tisser børn i sengen? Hvad handler det egentlig om? Og hvad skal du gøre ved det? Det handler min artikel om i dag.



Sengevædning er opdelt i to grupper



Hvis dit barn aldrig har været konsekvent tør om natten, så kalder man det primær sengevædning.



Har dit barn derimod været tør om natten i mindst 6 måneder, og derefter pludselig begynder at tisse i sengen om natten igen, så kalder man det sekundær sengevædning.



Uanset hvilken type sengevædning der er tale om, så er det næsten altid forårsaget af en fysiologisk umodenhed, som gør, at kommunikationen mellem barnets blære og hjerne ikke fungerer optimalt. Barnet registrerer ikke tissetrang på samme måde, som du som voksen gør.



Hos børn der begynder at tisse i sengen igen efter at have været renlige, kan årsagen dog også skyldes følelsesmæssige problemer - barnet oplever måske drilleri eller mobning, at forældre skal skilles eller lignende, som gør at barnet har det svært. Vær derfor altid opmærksom på barnets hverdag i denne situation.



Vokser fra det med tiden



At der er tale om en fysiologisk umodenhed betyder, at det ofte vil være noget, som dit barn vokser fra med tiden. Op mod 70% af børnene vokser fra deres sengevædning før de er fyldt 7 år.



Derfor vil dit barn ofte også være omkring 6 år før man begynder at overveje, hvorvidt barnet kan have brug for hjælp/behandling.



De fleste børn vil blive renlige om dagen, før de bliver det om natten. Det er derfor naturligt, hvis dit barn har brug for ble om natten i en længere periode, efter det har smidt bleen om dagen.



Hvorfor tisser børn i sengen?



Ingen børn tisser i sengen med vilje, fordi de synes det er sjovt eller fordi de vil irritere deres forældre. Barnet er hverken doven eller uartig. Når dit barn tisser i sengen, så er det fordi det ikke kan holde sig og det kan der være forskellige årsager til:



Arvelige faktorer. Det er arveligt at tisse i sengen. Hvis enten far eller mor har været sengevædere som barn, så er der større sandsynlighed for, at barnet også bliver sengevæder. Hvis både mor og far har været sengevædere er sandsynlighed meget større.



Blærens størrelse. Nogle børn har en urinblære, som ikke kan rumme den mængde urin, som barnet producerer om natten. Derfor "løber blæren over" og barnet tisser i sengen.



Hormonproduktion. Nogle børn producerer ikke nok af det natlige hormon (antidiuretisk hormon ADH), som skal holde urinproduktionen nede om natten. 



Manglende signaler. Når blæren er fuld, så sendes der signaler til hjernen om at det er tid til at gå på toilettet og tisse, så blæren kan blive tømt. Hos nogle børn fungerer disse signaler endnu ikke optimalt, så barnet bliver ikke vækket. 



Dyb søvn. Nogle børn sover så dybt, at de simpelthen ikke mærker, at de skal tisse.



Forstoppelse. Nogle børn har så meget forstoppelse, at det kan forstyrre deres ...


Annonce

... vandladning. Endetarmen er placeret bag blæren og det kan påvirke til en forstyrret blæretømning. Det kan nogle gange give problemer både om dagen og om natten.



Hvordan kan du støtte dit barn?



Det er meget vigtigt, at dit barn ikke føler sig forkert. Ingen kan lide at føle sig forkerte og mange børn vil kunne føle, at de ikke er gode nok, ikke kan det de bør kunne, når de tisser i sengen. Derfor er det vigtigt, at I taler åbent sammen og at du lytter til dit barn og de tanker og følelser, som dit barn har.



Forklar dit barn, at det at holde sig tør om natten er noget man bliver klar til stille og roligt. Fortæl evt. dit barn at det har en "drilleblære", som endnu ikke helt ved, hvordan man fungerer. Det at tale om drilleblæren kan nogle gange være med til at fjerne skylden fra dit barn - det er ikke dit barn, som ikke kan finde ud af det, det er drilleblæren. 



Giv dit barn en ble på, der så vidt muligt kan holde barnets urinproduktion inde. Brug evt. et særligt lagen, som forhindrer at hele sengen bliver våd. Du kan også købe vandtætte natbukser, der kan bruges til børn der tisser i sengen, men som gerne vil kunne sove ude hos bedsteforældre eller en kammerat. Ha' evt en ekstra dyne parat, så I hurtigt og let kan skifte undervejs om natten. Det er vigtigt, at opvågningen bliver så kort og så ukompliceret som muligt - og allerbedst er det, hvis dit barn kan sove igennem selvom det tisser.



Følg dit barn på toilettet før sengetid, så I sikrer jer at barnets blære er blevet tømt før barnet lægger sig til at sove. Hold mængden af væskeindtag lidt nede i løbet af aftenen, men sørg for at dit barn får masser af væske i løbet af dagen. Dit barn skal naturligt have lov til at drikke, hvis det føler sig tørstig - og nægter du barnet væske om aftenen og det er tørstigt, vil det naturligvis blive ked af det og føle sig forkert, føle at det bliver straffet - og det er ikke meningen!



Læs bøger om at tisse i sengen. Læs f.eks. "Magnus tisser i sengen", som er lavet af Huggies og Inkontinensforeningen.



Tal altid med jeres læge, hvis du er i tvivl om dit barns vandladning og hvad I kan forvente - samt hvornår I evt. skal begynde med behandling.



Behandlingsmetoder



For de fleste børn er det tid og tålmodighed, der er den bedste behandling. Men nogle gange kan det være nødvnedigt at hjælpe på anden vis.



Medicinsk behandling. Hvis dit barn ikke producerer nok af det antidiuretiske hormon, kan lægen ordinere medicinsk behandling i form af tabletter, som barnet skal spise. Hos ca. 60% af børnene vil urinproduktionen blive nedsat, når tabletten indtages lige før sengetid.



Træning af blæren. Hvis problemet er, at dit barns blære ikke kan rumme tilstrækkelig mængde urin, så vil man nogle gange anbefale jer at forsøge træning af blæren. Dette kan du f.eks. gøre ved at forlænge perioderne mellem hvert toiletbesøg i løbet af dagen.



Ringeapparat. Der findes forskellige former for alarmer, de fleste af de alarmer, som bruges til børn fungerer ved, at de har en lille føler, som sættes i underbukserne. Når barnet tisser, registrerer alarmen det, og herved afgiver apparatet en lyd eller vibrerer, hvorved barnet vågner. Når barnet tisser, skal alarmen vække barnet, så barnet på sigt kan gå på toilettet og tømme sin blære.



Er du i tvivl, så kontakt altid jeres læge:)



Med ønsket om gode nætter!



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vigtigheden af tidlig synstest hos Børn: Memira er eksperter

Børn er gode til at kompensere for synsproblemer og kan ofte ikke selv fortælle, hvis noget er galt. Hos Memira er vores øjenlæger eksperter i børns syn og ved, hvor vigtigt et godt syn er for børn i børnehaven, skolen, under uddannelse og i livet generelt. Vi tilbyder kort ventetid på ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Som saedvanligt: Tusind tak for dine dejlige raad og brugbare viden! Det er fantastisk at have dig

Mange hilsner
Camilla


Annonce