Annonce

Annonce

Der dør færre børn i Danmark end tidligere, men halvdelen af dødsfaldene sker blandt spædbørn


8. januar 2015


Antallet af dødsfald blandt børn og unge er f​aldet med 25%. Dette er sammenlignet med tal fra 7 år siden. Og det er især blandt drengene, at antallet af dødsfald er mindsket. 



Det viser en ny undersøgelse af PAVI ved Statens Seruminstitut for Folkesundhed. Undersøgelsen viser blandt adet, at der i 2007 døde 471 børn i alderen 0-18 år. I 2011 var antallet falder til 359. Undersøgelsen viser også, at faldet især er sket i Jylland og på Fyn og i mindre grad i Region Sjælland.



Det er især den første leveuge og det første leveår, der er farligst. Halvdelen af alle dødsfald blandt de 0-18 årige sker i denne periode. Samtidig sker en fjeredel af alle dødsfald inden for barnets første uge - den såkaldte perinatalperiode. For større børn skyldes dødsfaldene ulykker.



Det er rigtig dejligt, at antallet af spædbørn er faldet, men det er vigtigt stadig at huske på, at vi stadig skal forebygge vuggedød, og derfor vil jeg i min artikel i dag gennemgå, hvordan man forebygger vuggedød:



Forebyg vuggedød



1. Læg altid spædbarnet til at sove på ryggen.



Det øger risikoen for vuggedød at lade spædbarnet sove på siden eller på maven. Når barnet selv kan vende sig og også gør det i søvne, så må det gerne sove videre på maven.



Hvis du selv er vågen, må dit barn gerne sove maveliggende på din brystkasse. Hvis du sover, bør dit barn ikke ligge på maven hos dig.



2. Mor skal undgå at ryge i graviditeten og barnet må ikke udsættes for tobaksrøg efter fødslen



Børn der udsættes for tobaksrøg både under graviditeten og efter fødslen har en væsentlig større risiko for vuggedød.Undgå derfor at barnet udsættes for rygning.



3. Sørg for at barnet ikke får det for varmt, når ...


Annonce

... det sover



Sørg for at det er mellem 18-20 grader, hvor barnet sovere. Hvis I sover med åbent vindue, så sørg for at barnet ikke ligger i træk.



Mærk dit barn i nakken og på brystkassen for at fornemme om barnets temperatur er passende. Hvis barnet sveder, har barnet det for varmt og skal afklædes og sove med lidt mindre tøj eller en lidt lettere, tyndere dyne.



Klæd altid dit barn af, når I har været ude og barnet skal sove videre indendøre. Det er alt for varmt for barnet at sove med overtøj på, når det sover inde. Er barnet syg, skal det afklædes og kun sove med ganske let tøj og et lagen over sig, så det kan komme af med varmen.



4. Sørg for et sikkert sovested



Det sikreste sted for et spædbarn at sove er i egen seng, men i samme rum som forældrene. 



Madrassen skal være fast og gå helt ud til kanten af sengen. 



Barnet skal sove under en let babydyne, som passer til sengen og som barnet kan sparke af sig.



Brug ikke hovedpude og undå løse tæpper, legetøj og andet i barnets seng.



Lad ikke spædbarnet sove sammen med større søskende, husdyr eller andre.



Vælger I at sove i samme seng, som jeres barn, så skal barnet have ligeså meget plads at sove på, som hvis det lå i sin egen seng. Sengen bør være bred - mindst 140 og gerne 180 cm bred. Jo fysisk større forældre, jo større seng. Briks, sovesofa, vandseng og lignende frarådes. Barnet bør ikke sove mellem forældrene, men bør ligge mellem den ene af forældrene og sin egen seng. Det skal sikres, at barnet ikke kan falde ned mellem de to senge. Barnet skal have sin egen dyne.



Det må være så svært at miste sit barn, uanset hvad årsagen er!



Læs mere om undersøgelsen her.



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Tænk forebyggelse, når du skifter ble – og undgå rød numse

Hudproblemer hos de små er desværre et udtalt problem, men ved at bruge korrekt og forebyggende hudpleje ved hvert bleskift kan du skånsomt, naturligt og nemt undgå, at din baby får rød numse.

Derfor får blebørn nemt røde numser
Hvis din baby har rød numse, er du ikke alene. ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk brevkasse, du giver os forældre nogle kompetente handlemuligheder som vi i vores familie har haft stor gavn af.

Tak fra børnenes mor og far


Annonce