Annonce

Annonce

10 gode råd, når du køber børnetøj


24. september 2014


Kan der være ftalater i tøj eller er det kun i​ legetøj? Hvad betyder det, at børnetøj er mærket med Blomsten? Skal jeg vaske mit barns nyindkøbte tøj, før jeg giver mit barn tøjet på? Hvorfor må der ikke være snor i mit barns hætte?



Miljøstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen lancerer nu en ny hjemmeside, som skal give information og gode råd om reglerne for tøj til børn. Min artikel i dag handler derfor om Miljøstyrelsens og Sikkerhedsstyrelsens råd til forældre.



Ftalater til børn under 3 år



Ftalater er et blødgørende stof, som anvendes i f.eks. plastmateriale for at få et blødt materiale. Man kan blandt andet finde ftalater i regntøj og i PVC-tryk på børnetøj. Nogle gange føles trykket trykt på stoffet med forhøjede konturer, men det kan også være et tyndt lag, der minder om maling på tøjet.



I Danmark er der særregler for ftalater i småbørnsartikler til børn i alderen 0-3 år. Småbørnsartikler er f.eks. ting, som barnet putter i munden eller på anden måde er i tæt kontakt med. Det kan f.eks. være ammepuder, bæreseler, narresutter og badeudstyr. 



Forbuddet mod ftalater i småbørnsartikler til børn i 0-3 års alderen er et dansk forbud, og det gælder derfor ikke generelt i EU. Du skal derfor være særligt opmærksom, hvis du køber tøj, legetøj eller andet til dit barn fra udlandet.



Kvælningsfare



Tøj til børn op til 7 år (højde 134 cm) må ikke have bindebånd eller snore i hoved- og halsområdet. 



Tøj til børn mellem 7-14 år, må ikke have bindebånd i hoved- og halsområdet, der er længere end 75mm eller snore med frithængende ender. Snore i hoved- og halsområdet må ikke være elastiske -  undtagen skulderstropper og halsstropper ("halter neck").



Børnetøj må ikke have bindebånd eller snore med frithængende ender, der er længere end 140mm i bryst- og taljeeområdet.



Halsstropper ("halter neck") i børnetøj må ikke have frithængende ender i hoved- og halsområdet.



Børnetøj med bælter og snore, der er beregnet til at blive bundet foran, må ikke have løse ender, der er længere end 360 mm, målt når de ikke er bundet og fra det punkt, hvor de skal bindes.



Andre bindebånd eller snore i børnetøj må ikke hænge længere end end til ærmets eller tøjets kant. Bindebånd og funktionelle snore og dekorative snore ved den nederste kant af lange bukser, skal være helt på indersiden af bukserne.



10 gåde råd, når du ...


Annonce

... køber børnetøj:



1) Vask altid tøjet, før du giver dit barn tøjet på. På den måde får du fjernet evt. kemikalier fra tøjet. Nyt tøj kan indeholde kemiske stoffer fra både produktion og efterbehandling. Tøjet kan f.eks. være behandlet med midler, der forhindrer at det krymper eller krøller. Tøjet kan også indeholde overskydende farvestoffer. Når du vasker tøjet, vasker du en stor del af restkemikalierne ud, og du undgår derved, at udsætte dit barn for stofferne.



2) Vælg børnetøj der er mærket med "Svanen", "Blomsten" eller "ØKO-Tex". Det er din garanti for, at tøjet ikke indeholder kemikalier, der kan skade dit barns sundhed. Miljømærkerne forbyder blandt andet de farligste ftalater i børnetøj. Samtidig garanterer mærkerne, at produkterne er blandt de mindst miljøbelastende af deres slags, at kvaliteten og funktionen er ligeså god, som for andre produkter, og at der er taget hensyn til sundheden.



3) Lugt til tøjet, før du køber det. Hvis tøjet lugter af kemikalier, skal du ikke købe det. Din næse er god til at vurdere, om der er kemikalier i tøj eller ej.



4) Køb ikke tøj, der indeholder bakteriedræbende midler. Bakteriedræbende midler er stoffer, der blandt andet bruges i tøj, hvor man vil forhindre, at tøjet kommer til at lugte af sved. Det bruges f.eks. i visse strømper og i sportstøj.



5) Hvis I har haft tøj sendt til rens, så sørg for at lufte godt ud, når I bringer tøjet hjem. Tag tøjet ud af posen og lad det lufte af, før du hænger tøjet ind i skabet.



6) Undgå tøj med plasttryk af PVC. Det kan være tryk på f.eks. T-shirts. Hvis du er i tvivl om der er brugt PVC, så spørg i forretningen.



7) Smid ikke børnetøj ud. Giv det til andre, der kan have glæde af det, aflever det f.eks. i genbrugscontainere eller i genbrugsbutikker.



8) Vær opmærksom på børnetøj, der kan indeholde lange snore. Det kan udgøre en fare for dit barn, hvis barnet hænger fast. En snor i f.eks. en hætte, kan hænge fast i et legeredskab eller blive viklet ind i et cykelhjul.



9) Vær opmærksom på knapper, snorestrammere, spænder, perler og lignende. Tjek at smådele sidder rigtigt fast og ikke er i stykker. Hvis smådele falder af tøjet, kan barnet blive kvalt i dem.



10) Vask børnetøj med omhu. Vælg kompakte vaskepulvere, undgå skyllemiddel, fyld vaskemaskinen op og spring forvasken over. Vask kulørt tøj ved 40 eller 30 grader og vask hvidt tøj ved 60 grader.



Læs mere på www.børnetekstilregler.dk



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil lige sige mange tak for dit gode og præcise svar på mit spørgsmål om "Afbrudt søvn efter dagplejestart". Jeg fik lige præcis den vejledning, jeg manglede. Så tusind tak og fortsat god dag.

Kærlig hilsen
Victors stolte mor.


Annonce