Annonce

Annonce

Eftermiddagssnacks til store og små


27. august 2014


Mange børn er naturligt sultne sidst på efter​middagen. Det gælder børnehavebørnene, som har løbet rundt og leget hele dagen og måske ikke føler, at de næsten har haft tid til at spise. Og det gælder især også skolebørnene, som i kraft af den nye skolereform har fået noget længere dage - og derfor er nødt til at have et ekstra mellemmåltid med i skoletasken.



Mellemmåltider er vigtige. De har betydning for vores appetitregulering, de kan være med til at sikre et stabilt blodsukker, og så sikrer de dit barn ekstra energi.



Visse fødevarer har svært ved at holde sig, hvis de skal transporteres. Hjemme har I derfor mulighed for at give nogle andre fødevarer, end hvis jeres barn skal have maden med.



I dag giver jeg dig forslag til mellemmåltier, som kan være gode derhjemme om eftermiddagen, men også mellemmåltider, som kan være gode at have med i tasken. Det vil naturligvis være allerbedst, hvis dit barn har mulighed for at have sin medbragte mad i et køleskab på skolen.



God eftermiddagssnack derhjemme



Surmælksprodukter - det kan være neutrale produkter, som du selv søder med frugtmos, frisk frugt og bær. Brug også gerne rugbrødsdrys, mysli eller lignende - alt efter dit barns alder og evne til at tygge og bearbejde hele nødder og kerner. 



Fuldkornsbrød og boller. Brød med et højt fiberindhold ligger godt i maven og giver god energi. Server gerne brød sammen med frisk frugt og bær. Bag evt. brøddet sammen med dit barn, så I  har en hyggestund sammen.



Råkostsalat. Mange børn sidder og stikker til grøntsagerne om aftenen. En måde at få givet barnet lidt ekstra grøntsager på kan være at lave en råkost. Råkosten må gerne give lidt til den søde tand, som de fleste af os naturligt har om eftermiddagen. Du kan lave råkost af fint revet gulerod, fint revet æble, snitte spidskål meget fint og blande det hele sammen. Tilsæt evt. lidt appelsinstykker eller ananasstykker og rosiner.



Smoothie. At lave en smagfuld smoothie, som drikkes af glas, vil mange børn kunne lide. Du kan tilmed bruge forskellige grøntsager og på den måde få varieret barnets indtag af både frugt og grønt. Sørg for at en smoothie drikkes med det samme, og at barnet ikke går og "nipper" til den over længere tid og tilsæt evt lidt A38 eller lignende, for at netralisere frugtsyren lidt - så er det sundere for barnets tænder.



Milkshake. Mange børn kan rigtig godt lide milkshakes og det kan være en god måde at sikre dem lidt ekstra mælk og dermed kalk. En milkshake kan mixes med et utal af frugt og bær. Du kan bruge  almindelig drikkemælk, som du blender med f.eks. frisk banan eller jordbær. Du kan også bruge frossen frugt og blende med mælk og yoghurt.



Æg - spejlæg eller æggepandekage. En gang imellem kan det være rigtig dejligt med æg. Æg kan serveres sammen med skinke, pølse, ost, peberfrugt, agurk, squash, tomat og lignende. 



Frugtsalat. En skål med forskellige slags frugt, skåret ud og serveret i mundrette stykker. Prøv at variere mellem forskellige slags frugt og bær, så dit barn får så stor variation som muligt. Det kan være en blanding af friske figner, ...


Annonce

... forskellige typer af melon, mango, papaja, nektariner osv. En gang imellem kan du evt. servere det med lidt vanillecreme, så bliver det lidt mere som dessert.



Frugtgrød med mælk. En gammeldags frugtgrød serveret med mælk, vi mange børn også være glade for en gang imellem. Du kan lave frugtgrød selv eller du kan købe det. Varier mellem forskellige typer - jordbærgrød, hindbærgrød, æblegrød, abrikosgrød, rabarbergrød, stikkelsbærgrød, blommegrød.



Grød, gryn, kerner og nødder. Du kan give dit barn forskelligt typer af grød, ligesom du også kan blande forskellier kerner, nødder osv. i en frugtsalat eller give det som tilbehør til et surmælksprodukt, brød eller andet. Hele nødder bør ikke serveres for børn under 3 år af risikoen for fejlsynkning.



Eftermiddagssnack i skolen



Allerbedst er det, hvis de i skolen har et køleskab, hvor dit barn kan have sin mad.



Wraps med forskelligt indhold. Du kan købe mexicanske tortillas (madpandekager) og komme forskelligt indhold i. De kan f.eks. fyldes med skinke, kylling, agurk, melon, ost., peberfrugt, bønnespirer, salat, majs. Brug evt. en smøreost som Philadelphia, smør pandekagen, kom fyld i, rul sammen og pak ind i husholdningsfilm, så holder den sig bedre frisk.



Grøntsagsstænger med dip. Gulerod, agurk, squash, fennikel, bladselleri, peberfrugt - hvad dit barn nu godt kan lide, skæres i mundrette stykker. Kom dip/dressing i en tætsluttende bøtte ved siden af.



Myslibarer. I kan lave dem selv eller købe dem. Myslibarer kan laves af forskellige nødder og kerner, tørret frugt, sirup, peanutbutter, havregryn og lignende. Lad gerne dit barn være med til at bage dem selv.



Rugbrødsboller - evt. med chokolade. I min lokale bager kan man købe lækre rugbrødsboller med chokolade. De giver mæthed og giver samtidig også lidt til den søde tand, og de er gode at gnave sidst på eftermiddagen.



Pastasalat. Hvis I har en rest pasta tilbage fra aftensmaden, så kan den bruges dagen efter. Måske er der ikke nok til at udgøre en frokost, men som mellemmåltid er det fint. Du kan blande pasta med  forskellige grøntsager og lave lidt dressing, evt. pesto, som enten kan blandes i hjemmefra eller gives med i en lille bøtte ved siden af.



Frugtsalat er også dejligt at have med i skole, men det kræver at du vælger fruggt, som kan holde sig og ikke bliver brunt og kedeligt. Prøv derfor med melon, gerne forskellige slags. Vindruer (blå og grønne). Kiwi, appelsin, ananas. Og undgå f.eks. banan, æble og pærer.



Pølsehorn. Hjemmebagte pølsehorn kan mange børn rigtig god lide, og I kan bage dem selv, vælge at lave en fuldkornsdej og evt. spare på fedtet ved at lave dem med vand og olie i stedet for mælk og smør. Og vælg en pølse af en god kvalitet.



Pirogger kan laves med mange forskellige typer fyld. Laver I pirogger om aftenen, så gem et par stykker, der kan spises næste dag, når barnet bliver sulten. 



Jeg håber dette kan være til lidt inspiration og håber at eftermiddagen så bliver lidt sjovere og overskuddet lidt større, når man skal lege, lære og være på i mange timer.



Rigtig god appetit!



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Tænk forebyggelse, når du skifter ble – og undgå rød numse

Hudproblemer hos de små er desværre et udtalt problem, men ved at bruge korrekt og forebyggende hudpleje ved hvert bleskift kan du skånsomt, naturligt og nemt undgå, at din baby får rød numse.

Derfor får blebørn nemt røde numser
Hvis din baby har rød numse, er du ikke alene. ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for altid lange og fyldestgørende svar.

Lone og Claus fra København


Annonce