Annonce

Annonce

Børn og grillmad


11. juni 2014

Solen skinner, fuglene fløjter, familien samles og de​t er tid til at tænde op i grillen. Men hvordan er det nu med grillmad og børn? Og hvad med sikkerheden? Det har jeg skrevet en artikel om i dag.

Grillmad

Når du griller mad på grillen – og det gælder uanset om det er kødstykker, pølser, fisk, brød eller andet, så vil maden på grund af de høje temperaturer let kunne få grillskorpe og dermed blive sort.

Grillskorpen indeholder sundhedsskadelige stoffer AH (polycykliske aromatiske hydrocarboner) og HA (heterocykliske aromatiske aminer eller stegemutagener), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør I ikke spise store mængder grillmad, men lade grillmaden indgå som del af en varieret kost.

Gode råd om grillmad

Fjern stege- og grillskorpen: Det er en god idé at skære stegeskorpen fra, før du servere grillmaden for dit barn. Du kan også med fordel pakke kød eller fisk ind i folie, før du griller det. Så undgår du både stegeskorpe og grillos på barnets mad.

Gennemsteg kød og fisk: Det er vigtigt at du sørger for at barnets kød eller fisk er helt gennemstegt. Det forebygger fødevareforgiftning. Du skal altså holde godt øje med det du griller, så du sørger for at det bliver gennemstegt, men samtidig også sikrer dig, at det ikke grilles så meget, at det bliver sort.

Kød og fisk fra midterstykket: Hvis I spiser større stykker fisk eller kød fra grillen, så giv dit barn fra midterstykket. Her vil indholdet af skadelige stoffer være mindre.

Sikkerhed

Det er hyggeligt når familien samles og det er grilltid, men desværre giver det også risiko for skader. Ifølge Børneulykkesfonden har to tredjedele af danske forældre oplevet, at et eller flere af deres børn er blevet forbrændt på åben ild eller varme ting som f.eks. en grill. Hos en femtedel (17%) af ...


Annonce

... undersøgelsen er der tale om anden eller tredjegradsforbrændinger.

Børneulykkesfondens undersøgelse viser også at de fleste forældre godt ved, at der skal koldt vand på en forbrænding, men de fleste ved ikke, at vandet ikke må være under 10 grader.

Gode råd om sikkerhed

* Placer grillen uden for barnets rækkevide og et sted, hvor barnet ikke lige kommer løbende forbi.

* Lad ikke dit barn tænde op i grillen. Det er en voksenopgave og for farligt for børn.

* Stol ikke på at dit barn kan huske de regler I måske har sat op. Når børn leger og har det sjovt, så glemmer de naturligt ting og koncentrerer sig ikke om andet end deres leg – og det skal de heller ikke. Derfor er du nødt til hele tiden at have dit barn under opsyn, når I bruger grill eller har bål.

Gode råd ved forbrænding

Børneulykkesfonden har givet følgende 5 råd ved forbrændinger:

* Afkøl det forbrændte område med vand.

* Fjern løstsiddende tøj. Fastbrændt tøj skal blive siddende.

* Temperér vandet til ca 20 grader eller til det føles lunkent.

* Skyld til der ikke er flere smerter – det kan tage fra en halv time til flere timer.

* Brandskader der skyldes el-ulykker skal altid tilses af en læge.

NB!
En stor bøn til alle, som griller på stranden. Det er meget farligt at have grillkul i sandet. Hæld ikke sand over grillen, fordi du tror det slukker ilden. Det gør det ikke, tværtimod. Sandet kan blive flere hundrede grader varmt. Børn kommer voldsomt til skade, når de uden at vide det træder ned i glødende kul – det kan ødelægge deres fødder og måske deres livskvalitet.

Læs mere hos Børneulykkesfonden.


Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide: Undgå uønsket kemi i dit barns mad

De gode råd er mange, og som forældre kan det være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. Derfor har Fødevarestyrelsen samlet de vigtigste anbefalinger til at undgå uønsket kemi, så du hurtigt kan få et overblik over hvilke fødevarer, du bør være opmærksom på.

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Først tak tak tak for gode, beroligende og jordnære svar man kan forholde sig til. Og for at skubbe i den rigtige retning ;-)

Pia, Malthes mor


Annonce