Annonce

Annonce

Pas på skovflåter


28. maj 2014


Fra maj til oktober er det sæson for skovflåte​r. Det betyder risiko for at blive bidt af en skovflåt og måske bekymring for, om dit barn kan være smittet med f.eks. Borrelia. Det er vigtigt, at du tjekker dit barn, når dit barn har været ude at lege, hvor der er græs eller skov.Hvad er en skovflåt?En skovflåt er en lille blodsugende mide. Den har otte ben og ligner en lille edderkop. Den lever af at suge blod fra større dyr, men den kan også sætte sig på mennesker. Til at begynde med er flåten lille, sort og ca. 2 mm stor. Men i takt med at den sætter sig fast og suger blod, så bliver den større, og man kan se, at den både har et hoved og en krop.Nogle flåter kan være bærere af bakterien Borrelia Burgdorferi, der kan overføres til mennesker. Derved risikerer den, der er blevet bidt at få sygdommen Borreliose, også kaldet Borrelia. Visse flåter kan desuden være bærere af et virus, som giver sygdommen Tickborne Encephalitis (TBE).Forebyggelse af flåtbidVær særligt opmærksom, når dit barn leger, hvor der er højt græs og i skovområder. Skovflåten sidder på det høje græs og kommer på den måde over på dit barn. Her vil flåten ofte flytte sig til varme, mørke og fugtige steder på kroppen. Det kan i lysken, i nakken eller i armhulerne, og hos børn ser man ofte, at flåten sidder i hovedbunden eller bag ørerne. Flåten kan dog sidde alle steder på kroppen, og derfor bør du tjekke dit barn grundigt igennem.Klæd dit barn på med tøj, der dækker huden. Især lange bukser er en god idé. Brug også strømper og sko.Vælg tøj i lyse farver. Det er lettere at se flåten, hvis tøjet er lyst og dermed få den fjernet, før den sætter sig fast på huden.Fjernelse af skovflåtDu kan på blandt andet apoteket købe en speciel flåtfjerner, du kan også bruge en pincet.1) Tag fat så langt nede om hovedet som muligt, uden at flåten går i stykker.

2) Vær opmærksom på ikke at klemme på flåtens krop.

3) Drej ...


Annonce

... flåten rundt få gange og træk forsigtigt et par gange, for at få den til at slippe med hovedet.

4) Fjern evt. tilbagesiddende munddele med en pincet.

5) Vask til sidst stedet, hvor flåten har siddet med lidt vand og sæbe.Symptomer ved smitte med BorreliaMellem 3 dage og 1 måned efter at barnet er bidt af en skovflåt, kommer udslæt. Det ligner en lille rød plet, der breder sig, og omkring selve biddet ses en rød ring. Barnet får ofte feber og hovedpine og klager over, at det gør ondt over det hele.EllerBarnet klager over smerter, der stråler ud i arme og ben. Barnets kræfter virker nedsat, og selv aktive børn kan virke sløve. Det skyldes betændelse i nervesystemet. Hos enkelte vil man se lammelser.Symptomer ved smitte med TBEVirus overføres med det samme, og reaktionen kommer hurtigt. Barnet får influenzalignende symptomer, som varer nogle dage. Herefter kommer hovedpine og feber. Lammelser kan dukke op ”ud af det blå” efter få dage eller uger. Nogle gange efter en symptomfri periode. Børn under 7 år bliver skældent alvorligt syge.Hvornår skal du kontakte lægen?* Hvis du er det mindste i tvivl.

* Hvis dit barn udvikler ringformet udslæt, der breder sig omkring et skovflåtbid.

* Hvis barnet har symptomer fra nervesystemet, f.eks. nedsat kraft i arme, ben, føleforstyrrelser i huden eller udstrålende smerter i arme og ben.

* Hvis dit barn virker sløv og apatisk.BehandlingInfektion med Borrelia behandles med antibiotika. Men kan også vaccinere mod TBE og vaccination kan anvendes fra 1 års alderen. Da der er registreret få tilfælde af smitte med TBE af børn i Danmark vil man ofte ikke vaccinere små børn. Er du i tvivl, så drøft det med jeres læge.Læs mere i ”Helens bog om børn og sygdom”.Statens Seruminstitut har også lavet en "Pjece om Flåter"Kærlig hilsenHelen :)Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce