Annonce

Annonce

Pas på skovflåter


28. maj 2014


Fra maj til oktober er det sæson for skovflåte​r. Det betyder risiko for at blive bidt af en skovflåt og måske bekymring for, om dit barn kan være smittet med f.eks. Borrelia. Det er vigtigt, at du tjekker dit barn, når dit barn har været ude at lege, hvor der er græs eller skov.Hvad er en skovflåt?En skovflåt er en lille blodsugende mide. Den har otte ben og ligner en lille edderkop. Den lever af at suge blod fra større dyr, men den kan også sætte sig på mennesker. Til at begynde med er flåten lille, sort og ca. 2 mm stor. Men i takt med at den sætter sig fast og suger blod, så bliver den større, og man kan se, at den både har et hoved og en krop.Nogle flåter kan være bærere af bakterien Borrelia Burgdorferi, der kan overføres til mennesker. Derved risikerer den, der er blevet bidt at få sygdommen Borreliose, også kaldet Borrelia. Visse flåter kan desuden være bærere af et virus, som giver sygdommen Tickborne Encephalitis (TBE).Forebyggelse af flåtbidVær særligt opmærksom, når dit barn leger, hvor der er højt græs og i skovområder. Skovflåten sidder på det høje græs og kommer på den måde over på dit barn. Her vil flåten ofte flytte sig til varme, mørke og fugtige steder på kroppen. Det kan i lysken, i nakken eller i armhulerne, og hos børn ser man ofte, at flåten sidder i hovedbunden eller bag ørerne. Flåten kan dog sidde alle steder på kroppen, og derfor bør du tjekke dit barn grundigt igennem.Klæd dit barn på med tøj, der dækker huden. Især lange bukser er en god idé. Brug også strømper og sko.Vælg tøj i lyse farver. Det er lettere at se flåten, hvis tøjet er lyst og dermed få den fjernet, før den sætter sig fast på huden.Fjernelse af skovflåtDu kan på blandt andet apoteket købe en speciel flåtfjerner, du kan også bruge en pincet.1) Tag fat så langt nede om hovedet som muligt, uden at flåten går i stykker.

2) Vær opmærksom på ikke at klemme på flåtens krop.

3) Drej ...


Annonce

... flåten rundt få gange og træk forsigtigt et par gange, for at få den til at slippe med hovedet.

4) Fjern evt. tilbagesiddende munddele med en pincet.

5) Vask til sidst stedet, hvor flåten har siddet med lidt vand og sæbe.Symptomer ved smitte med BorreliaMellem 3 dage og 1 måned efter at barnet er bidt af en skovflåt, kommer udslæt. Det ligner en lille rød plet, der breder sig, og omkring selve biddet ses en rød ring. Barnet får ofte feber og hovedpine og klager over, at det gør ondt over det hele.EllerBarnet klager over smerter, der stråler ud i arme og ben. Barnets kræfter virker nedsat, og selv aktive børn kan virke sløve. Det skyldes betændelse i nervesystemet. Hos enkelte vil man se lammelser.Symptomer ved smitte med TBEVirus overføres med det samme, og reaktionen kommer hurtigt. Barnet får influenzalignende symptomer, som varer nogle dage. Herefter kommer hovedpine og feber. Lammelser kan dukke op ”ud af det blå” efter få dage eller uger. Nogle gange efter en symptomfri periode. Børn under 7 år bliver skældent alvorligt syge.Hvornår skal du kontakte lægen?* Hvis du er det mindste i tvivl.

* Hvis dit barn udvikler ringformet udslæt, der breder sig omkring et skovflåtbid.

* Hvis barnet har symptomer fra nervesystemet, f.eks. nedsat kraft i arme, ben, føleforstyrrelser i huden eller udstrålende smerter i arme og ben.

* Hvis dit barn virker sløv og apatisk.BehandlingInfektion med Borrelia behandles med antibiotika. Men kan også vaccinere mod TBE og vaccination kan anvendes fra 1 års alderen. Da der er registreret få tilfælde af smitte med TBE af børn i Danmark vil man ofte ikke vaccinere små børn. Er du i tvivl, så drøft det med jeres læge.Læs mere i ”Helens bog om børn og sygdom”.Statens Seruminstitut har også lavet en "Pjece om Flåter"Kærlig hilsenHelen :)Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en MEGET god brevkasse, hvad skulle jeg dog gøre uden den.

Mor til dreng knap 6 uger


Annonce