Annonce

Annonce

Skoldkopper


24. maj 2023


Der ses lige nu en stigning i tilfælde af skoldkoppe​r, det oplyser Statens Seruminstitut. Det er hovedsageligt børn under 5 år, som får skoldkopper, og der ses også et stigende antal henvendelser fra ikke-immune gravide, der har været udsat for skoldkopper.



Både hos gravide og deres ufødte barn, eller hos nyfødte børn, kan skoldkopper udløse komplikationer.



Denne artikel handler derfor om skoldkopper.



Skoldkopper smitter



Skoldkopper er en helt almindelig, men også meget smitsom børnsygdom, man som hovedregel kun kan få én gang i sit liv. Det kan dog komme senere i livet i form af sygdommen helvedesild. Når en person har skoldkopper, er der stor sandsynlighed for andre bliver smittet. Skoldkopper smitter ofte søskende imellem, og skoldkopper smitter ofte også flere børn i samme institution eller dagpleje.Skoldkopper ses som blæredannelse på huden. Skoldkopper kan smitte op til 3 døgn, før udslættet viser sig med blærer, derudover sker smitte via væske fra blærerne, via hænder, legetøj og lignende. Børn kan også blive smittet gennem nys og hosten. Der kommer ofte løbende nye blærer til i 2-5 dage efter, at udslættet er startet. Skoldkopper befinder sig således i forskellige stadier, hvor nogle skorper er våde, mens andre er ved at tørre ind. Skoldkopper smitter, indtil alle blærer har tørre sårskoper, og der ikke er kommet nye blærer i 2 dage.



Symptomer



Skoldkopper kan begynde med almen utilpashed og let feber, mange børn får dog 39-40 grader i feber; men nogle gange vil det første tegn på sygdommen være udslæt på huden. Det starter ofte i ansigtet, nogle gange i hårbunden, og på overkroppen, og derfra breder det sig til ande dele af kroppen - ofte i mindre grad på arme og ben.



Først opstår der røde pletter. Disse bliver til vandklare blærer, der er omgivet af en rød cirkel. I løbet af ca. 5 dage brister blærerne eller tørrer ind, og der dannes sårskorper. Nogle børn får kun enkelte blærer og skorper, andre børn får flere hundrede blærer og skorper.



Selve sygdommen varer ofte en uge, men skorperne kan være længe om at falde af, ofte kan det tage 1-2 uger, før skorperne er væk. Da blære og skorpedannelse sker løbende, så kan sygdommen vare flere dage, ofte 7-9 dage. Blærer og skorper vil ofte klø.



Hvad kan du selv gøre



* Hvis dit barn har feber, skal du pleje og observere det i forhold til retningslinjerne for pleje af børn med feber.

* Forsøg at forhindre, at dit barn klør i skorperne. Det kan give betændelse og ar.

* Kolde omslag og kølige omgivelse kan lindre kløen.

* Et gammelt husmoderråd er at komme zinkliniment eller kartoffelmel på skorperne.



Kontakt lægen

* Hvis dit barn virker sløv og apatisk, f.eks. ligger helt stille og ikke leger.

* Hvis dit barn er under 2 år, og temperaturen er over 39 grader.

* Hvis dit barn har 40-40.5 grader i feber.

* Hvis dit barn har feber, efter at skoldkopperne er forsvundet.

Behandling



Skoldkopper kræver normalt ikke behandling. Det er dog en god idé at klippe barnets negle, så barnet ikke kan kradse hul, da det kan give betændelse.



Antiviral behandling kan anvendes til særlige risikogrupper, og skal igangsættes straks (helst inden for 24 timer). Det gælder især gravide og personer med svækket immunforsvar, f.eks. i forbindelse med leukæmi.



Det er muligt at vaccinere mod skoldkopper. Vaccination mod skoldkopper er ikke en del af det danske børnevaccinationsprogram, og man skal derfor selv købe og bestille vaccination hos lægen.

Institution og dagpleje

Dit barn kan komme i institution eller dagpleje, når alle skorper er tørret helt ind, når der ikke har været nye blærefrembrud i to dage, og når barnet er feberfrit og kan tage del i institutionens eller dagplejens hverdag uden at behøve ekstra pleje.

Voksne ...


Annonce

... og skoldkopper

Skoldkopper blandt voksne er forbundet med risiko for flere komplikationer end skoldkopper hos børn. Har du ikke haft skoldkopper og bliver smittet af dit barn, skal du derfor være særligt opmærksom.



Hvis du er gravid, skal du være ekstra opmærksom. Gravide har en ekstra risiko for at udvikle virusbetinget lungebetændelse, og derudover er der en lille risiko for fosterskade ved skoldkopper i første halvdel af graviditeten.



Hvis du er gravid og er i tvivl om, hvorvidt du har haft skoldkopper, så kan din læge tage en blodprøve, som kan afklare dette. Hvis det viser sig, at du ikke har haft skoldkopper, vil man normalt ikke anbefale at du bliver vaccineret i graviditeten. Det er bedst, hvis du kan blive vaccineret tre måneder, før du bliver gravid. Hvis du er gravid og finder ud af, at du ikke har haft skoldkopper, så anbefales det, at du lader dig vaccinere efter fødslen. Dette for at forebygge, at du bliver smittet med skoldkopper senere hen.



Er du gravid og blevet udsat for smitte med skoldkopper, så kan man behandle dig forebyggende med immunglobulin. Kontakt derfor din læge så hurtigt som muligt.



Spædbørn og skoldkopper



Nyfødte, hvis mødre den sidste uge før fødslen og op til fire uger efter fødslen udvikler skoldkopper, er særligt udsatte. Det samme gælder for tidligt fødte børn, eller børn med nedsat immunforsvar eller anden alvorlig sygdom. I disse situationer vil man ofte vælge at behandle med Immunoglobulin inden for fire døgn efter, at barnet er blevet udsat for smitte.



Hvis du har haft skoldkopper som barn, så vil dit nyfødte barn ofte være delvist beskyttet mod smitte med skoldkopper via de antistoffer, som spædbarnet har fået fra moderkagen, da det lå i livmoderen. Hvis storesøster eller storebror derfor får skoldkopper, så er det ikke sikkert, at den lille ny baby bliver smittet, fordi der vil være en vis beskyttelse fra dig. Hvis dit spædbarn er sundt og rask, skal du i denne situation tage det roligt, regne med at alt går, som det skal, og naturligvis observere dit barn. Viser dit barn tegn på sygdom, skal du kontakte jeres læge.



I byen og gæster med skoldkopper



Når dit barn har skoldkopper, så vil det naturligt være påvirket af dette – nogle er meget påvirket, andre mindre. Selvom dit barn ikke er særlig påvirket, så bør du overveje, om I skal tage i byen med barnet, eller om I skal vælge at blive hjemme, hvor barnet kan få den ro, som barnet vil have behov for. Skoldkopper klør, og måske har dit barn også feber – og børn med skoldkopper vil naturligt ofte være mere pylrede, kede af det, tryghedssøgende og har ekstra brug for nær kontakt med deres forældre. Overskuddet til at være selskabelig er naturligt ofte ikke stort.



Er I inviteret i byen til bedsteforældre, gode venner eller andre, så bør I ringe og fortælle, at jeres barn har skoldkopper. Jeres barn smitter, og det er vigtigt at tale med familien om, hvorvidt der er mulighed for at jeres barn kan være der og få den nødvendige ro. Samtidig er det vigtigt at finde ud af, om alle andre har haft skoldkopper, eller om I risikerer at udsætte familien for unødvendig smitte ved at mødes.



Hvis I har inviteret gæster, så bør I på samme måde informere gæsterne om, at jeres barn har skoldkopper, så gæsterne kan vælge, om de vil komme på besøg, eller om det er bedre, at I mødes en anden dag.



I skal være opmærksomme på, at inkubationstiden for skoldkopper ofte er 14-15 dage, men godt kan være op til 3 uger. Hvis der er skoldkopper i jeres barns institution eller i dagplejen, kan jeres barn altså godt være smittet, før det selv viser tegn på sygdom. Skoldkopper kan som nævnt smitte op til 3 døgn, før der kommer udslæt.



Rigtig god bedring til alle med skoldkopper og læs gerne mere i min bog ”Helens bog om børn og sygdom her”.



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.

Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)

Kærlig hilsen
Christine, mor til to


Annonce