Annonce

Annonce

Skoldkopper


16. april 2014

I øjeblikket oplever mange familier, at der er skoldk​opper i institutionen eller dagplejen, og hvordan er det nu lige, man skal forholde sig til det? Er der særlige regler for gravide og hvad med påskefrokosten, som står for døren? Kan man tage af sted med et barn, der har skoldkopper eller skal man blive hjemme, hvis familien man besøger har skoldkopper?

Læs om skoldkopper og hvordan du skal forholde dig i artiklen her

Skoldkopper smitter

Skoldkopper er en meget smitsom børnesygdom, som man som hovedregel kun kan få én gang i sit liv. Det kan dog komme senere i livet i form af sygdommen helvedesild. Når en person har skoldkopper, er der stor sandsynlighed for andre bliver smittet. Skoldkopper smitter ofte søskende imellem, og skoldkopper smitter ofte også flere børn i samme institution eller dagpleje.

Skoldkopper ses som blæredannelse på huden. Smitte sker via væske fra blærerne, via hænder, legetøj og lignende. Børn kan også blive smittet gennem nys og hosten. Når skoldkopperne får tørre sårskorper, så smitter de ikke.

Symptomer

Skoldkopper kan begynde med utilpashed og 39-40 grader i feber, men ofte vil det første tegn på sygdommen være udslæt. Udslættet starter i hårbunden eller på kroppen og breder sig derefter til ansigtet og i mindre grad på arme og ben.

Først opstår der røde pletter. Disse bliver til vandklare bærer, der er omgivet af en rød cirkel. I løbet af et par dage brister blærerne eller tørrer ind, og der dannes sårskorper. Nogle børn får kun enkelte blærer og skorper, andre børn får rigtig mange. Selve sygdommen varer ofte en uge, men skorperne kan være længe om at falde af. Blærer og skorper vil ofte klø.

Hvad kan du selv gøre

* Hvis dit barn har feber, skal du pleje og observere det i forhold til retningslinjerne for pleje af børn med feber.
* Forsøg at forhindre at barnet klør i skorperne. Det kan give betændelse og ar.
* Kløe kan lindres med zinkliniment, der kan købes på apoteket.
* Et gammelt husmoderråd er at komme kartoffelmel på skorperne.

Kontakt lægen

* Hvis dit barn virker sløv og apatisk, f.eks. ligger helt stille og ikke leger.
* Hvis dit barn er under 2 år og temperaturen er over 39 grader.
* Hvis dit barn har 40-40.5 grader i feber.
* Hvis dit barn har feber, efter at skoldkopperne er forsvundet.

Behandling

Der gives normalt ikke behandling for skoldkopper. Zinkliniment kan anvendes mod kløe. Det er muligt at vaccinere mod skoldkopper.

Institution og dagpleje

Dit barn kan komme i institution eller dagpleje, når alle skorper er tørret helt ind, når der ikke har været nye blærefrembrud i to dage, og når barnet er feberfrit og kan tage del i institutionens eller dagplejens hverdag uden at behøve ekstra pleje.

Voksne og skoldkopper

Skoldkopper blandt voksne er forbundet med risiko for flere komplikationer end skoldkopper hos børn. Har du ikke haft skoldkopper og bliver smittet af dit barn, skal du derfor være særligt opmærksom. Det samme gælder for gravide. Man kan forebygge med en skoldkoppevaccine, - denne kan også gives, inden for tre døgn, hvis man har været udsat for smitte.

Gravide har en ekstra risiko for at udvikle virusbetinget ...


Annonce

... lungebetændelse, og derudover er der en lille risiko for fosterskade ved skoldkopper i første halvdel af graviditeten.

Hvis du er gravid og er i tvivl om, hvorvidt du har haft skoldkopper, så kan din læge tage en blodprøve, som kan afklare dette. Hvis det viser sig, at du ikke har haft skoldkopper, vil man normalt ikke anbefale at du bliver vaccineret i graviditeten. Det er bedst, hvis du kan blive vaccineret tre måneder før du bliver gravid. Hvis du er gravid og finder ud af at du ikke har haft skoldkopper, så anbefales det at du lader dig vaccinere efter fødslen. Dette for at forebygge, at du bliver smittet med skoldkopper senere hen.

Spædbørn og skoldkopper

Nyfødte, hvis mødre den sidste uge før fødslen og op til fire uger efter fødslen udvikler skoldkopper er særligt udsatte. Det samme gælder for tidligt fødte børn eller børn med nedsat immunforsvar eller anden alvorlig sygdom. I disse situationer vil man ofte vælge at behandle med Immunoglobulin inden for fire døgn efter barnet er blevet udsat for smitte.

Hvis du har haft skoldkopper som barn, så vil dit nyfødte barn ofte være delvist beskyttet mod smitte med skoldkopper via de antistoffer, som spædbarnet har fået fra moderkagen, da det lå i livmoderen. Hvis storesøster eller storebror derfor får skoldkopper, så er det ikke sikkert, at den lille ny baby bliver smittet, fordi der vil være en vis beskyttelse fra dig. Hvis dit spædbarn er sundt og rask skal du i denne situation tage det roligt, regne med at alt går som det skal og naturligvis observere dit barn. Viser dit barn tegn på sygdom, skal du kontakte jeres læge.

I byen og gæster med skoldkopper

Når dit barn har skoldkopper, så vil det naturligt være påvirket af dette – nogle er meget påvirket, andre mindre. Du bør derfor overveje, om I skal tage i byen med barnet, eller om I skal vælge at blive hjemme, hvor barnet kan få den ro, som barnet vil have behov for. Skoldkopper klør og måske har dit barn også feber – og børn med skoldkopper vil naturligt ofte være mere pylrede, kede af det, tryghedssøgende og har ekstra brug for nær kontakt med mor og far. Overskuddet til at være selskabelig er naturligt ofte ikke stort.

Er I inviteret i byen til bedsteforældre, gode venner eller andre, så bør I ringe og fortælle at jeres barn har skoldkopper. Jeres barn smitter, og det er vigtigt at tale med familien om, hvorvidt der er mulighed for at jeres barn kan være der og få den nødvendige ro. Samtidig er det vigtigt at finde ud af, om alle andre har haft skoldkopper, eller om I risikerer at udsætte familien for unødvendig smitte ved at mødes.

Hvis I har inviteret gæster, så bør I på samme måde informere gæsterne om, at jeres barn har skoldkopper, så gæsterne kan vælge om de vil komme på besøg, eller om det er bedre, at I mødes en anden dag.

I skal være opmærksomme på at inkubationstiden for skoldkopper ofte er 14-15 dage, men godt kan være op til 3 uger. Hvis der er skoldkopper i jeres barns institution eller i dagplejen kan jeres barn altså godt være smittet, før det selv viser tegn på sygdom. Skoldkopper smitter ofte 1-2 dage før der kommer udslæt.

Rigtig god bedring til alle med skoldkopper og læs gerne mere i min bog ”Helens bog om børn og sygdom her”.


Annoncer

Sponsorerede artikler

OLÍVY – SIG FARVEL TIL RØDE BABYNUMSER

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du nemt forebygge røde babynumser og give dit barn ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Hvor blev jeg glad for, at du også mener, at min moderlige intuition har noget på sig. At få at vide at ens intuition kan være ok, giver selvtillid. Giver troen på, at man godt kan finde ud af at være mor...

TAK, Lene


Annonce