Annonce

Annonce

Vær opmærksom på mæslinger


12. marts 2014

Efter min artikel i sidste uge om vigtigheden af MFR-vaccina​tionen har et par forældre skrevet og spurgt ind til Mæslinger. I København har et barn på 12 måneder fået konstateret mæslinger. Barnet var ikke vaccineret, fordi der først vaccineres ved 15 måneder.

Hvad skal du være opmærksom på? Hvad er symptomerne på mæslinger? Og hvad kan du gøre? Det har jeg skrevet om i dag.

Mæslinger
Mæslinger var førhen i tiden en meget hyppig børnesygdom i Danmark. Der var titusindvis af tilfælde årligt, men efter at man i 1987 indførte MFR-vaccinen er antallet faldet drastisk. I perioder har mæslinger været helt forsvundet fra Danmark, men det sker dog, at der kommer udbrud af mæslinger, og det er meget vigtigt at være opmærksom på dette. Udbruddene opstår ofte fordi vaccinationstilslutningen ikke er helt så høj som ønskeligt og de der bliver syge er ofte børn og unge, der ikke er vaccineret.

Stiller man diagnosen mæslinger skal lægen lave en anmeldelse, som skal sendes til Statens Serum Institut og til Embedslægen. WHO har som mål at eliminere mæslinger i Europa senest i 2015.

Virus
Mæslinger er forårsaget af virus. Det er en alvorlig sygdom med en række komplikationer f.eks. lunge- og hjernebetændelse, og det er vigtigt at reagere, hvis barnet bliver syg.

Symptomer
Sygdomen består af to perioder:

Førte periode varer i 2-4 dage.
Barnet får høj feber – 39-40 grader.
Barnet er utilpas, forkølet.
Barnet hoster.
Barnet har røde og irriterede øjne.

Herefter kommer et døgn med næsten normal temperatur

Anden periode starter.
Barnet får temperaturstigning igen.
Der kommer udslæt som består af små røde pletter, der flyder sammen til store røde plamager.
Udslættet kommer først i ansigtet og bag ørerne.
Udslættet breder sig i løbet af ...


Annonce

... et par dage til hele kroppen og ud på arme og ben.
Barnet får igen forkølelse, hoster og føler sig utilpas.
Efter det par dage med udslæt falder temperaturen.

Barnet er under hele forløbet tydeligt påvirke, og hele sygdomsforløbet varer ofte 1 uge.

Hvad kan du selv gøre?
Sørg for at dit barn følger børnevaccinationsprogrammet. Den første MFR vaccination gives når barnet er 15 måneder gammel, den anden gives, når barnet er 4 år (tidligere 12 år)
Har dit barn feber, så hjælp dit barn med at regulere temperaturen efter om barnet fryser eller har det varmt (tøj af – tøj på efter barnets behov).
Hjælp dit barn med at drikke og spise lidt, giv dit barn al den omsorg og nærhed dit barn naturligt har behov for.

Kontakt lægen
Altid, hvis du har mistanke om at dit barn kan have mæslinger.
Hvis dit barn ikke er MFR vaccineret.
Hvis dit barn er under 2 år og har mere end 39 grader i feber
Hvis dit barns temperatur ikke falder, efter at udslættet er begyndt.

Behandling
Lad dit barn følge børnevaccinationsprogrammet.
Hvis dit barn er over 1 år, ikke har fået MFR vaccinationen og barnet opholder sig sammen med et barn, der har mæslinger, kan MFR-vaccinationen gives forebyggende. Den skal i så fald gives inden for 72 timer, fra dit barn er udsat for smitte. Mæslinger kan som sådan ikke behandles.

Institution
Mæslinger smitter meget, og det er meget svært at forhindre smitte, hvis barnet ikke er vaccineret. Et barn, der ikke er vaccineret, kan desuden være ”rask smittebærer” i en periode og således smitte andre, før det selv bliver syg. Barnet kan komme i institution, når temperaturen er normal, og når barnet igen har kræfter til at klare hverdagen uden at behøve ekstra pleje.

Læs mere i ”Helens bog om børn og sygdom”.


Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce