Annonce

Annonce

Ser dit barn godt nok?


26. februar 2014

Ser dit barn godt nok? Eller trænger dit barn må​ske til briller? Det kan være rigtig svært at vide, om ens barns syn er, som det skal være, da de fleste børn fungerer rigtig godt, selvom de har nedsat syn eller måske ser langt bedre med det ene øje end med det andet. Dit barn ved jo ikke, hvordan synet skal være, og barnet kan derfor ikke fortælle, at der er noget galt.

Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på dit barns syn, og det har jeg skrevet en artikel om i dag.

Hvordan og hvornår kan mit barn se?

Nyfødt: Dit nyfødte barn kan se, men det ser ikke godt. Barnets evne til at se trænes dagligt i takt med at barnet ser og samtidig bruger sin krop og sin hjerne. Det spæde barn ser ”sort-hvid”, synsfeltet er ikke særlig stort og barnets øjeenbevægelser er usikre. Barnet ser bedst i en afstand af ca. 35 cm – det er den afstand der ca. er fra din favn og op til dine øjne, når du holder dit barn i armene.

2 måneder: Dit barn skal smile, når du kikker på det og du kan se at barnet genkende dig – ikke bare din stemme, men barnet reagerer på og følge din mimik, dit ansigtsudtryk og når du f.eks. bevæger dit ansigt. Barnet vil i denne alder også være mere sikker i sin øjenkontakt og vil kunne holde øjenkontakt med dig i længere tid af gangen. Barnet er nu i stand til at se en afstand på ca. 50-60 cm.

4 måneder: Dit barn vil være interesseret i dine hænder. Det nyder når du f.eks. synger fagte-sange og barnet kikker efter dine finger og forsøger at efterligne dine bevægelser. Barnet begynder også at gribe ud efter rangler og lignende, som du rækker frem, ligesom børn i denne alder begynder at følge dine bevægelser og det du gør – når du f.eks. sidder med barnet på skødet og spiser mad, så begynder barnet at følge din arms bevægelser fra tallerkenen og op til din mund. Barnet rækker evt. ud efter din mad.

6 måneder: Dit barn følger bevidst dine bevægelser og barnets evne til at styre sine øjenbevægelser er godt udviklet. Barnet kan f.eks. begynde at følge legetøj, som du bevæger fra side til side – du kan se at barnets øjne følger med. Barnet begynder at kunne flytte legetøj fra en hånd til den anden og er opmærksom på sine egne bevægelser. I denne alder er barnets evne til se at vokset, så barnet nu kan se ca. 2 meters afstand.

9 måneder: Dit barn er meget interesseret i at følge ting. Barnet begynder f.eks. at skubbe mad ud over bordkanten og kikker efter det, følger med øjnene hvor det falder hen, lægger mærke til at det falder på gulvet. Dit barn kikker bevidst på dig, for at se din reaktion. Dit barn ser også, hvis I f.eks. har en hund, der gladelig spiser det, som barnet lader falde ned og barnet gør bevidst opmærksom på dette.

12 måneder: Dit barn har godt syn på begge øjne og interesserer sig meget for billeder. Barnet peger f.eks. på et billede af et dyr og forsøger at gengive hvad dyret siger eller beder dig om at fortælle, hvad dyret siger.

2 år: Dit barn er god til at koordinere syn, hænder og krop. Barnet kan finde ting, der har samme farve, samme form. Barnet peger, sætter ord på, begynder at sige farver og peger på de billeder i bogen, som du beder barnet om at pege på.

3-6 år: I denne alder udvikles barnets syn mere og mere og barnet bliver mere og mere sikker i sin synsfunktion. Barnet begynder at kunne se ting, der er længere væk og det kan være en god idé at gøre barnet opmærksom på ting i hverdagen, som barnet ...


Annonce

... skal lægge mærke til. Det kan give dig en idé om, hvordan barnets syn er og om noget ændrer sig.

Det lille barn fødes normalt langsynet og har ofte også en lille bygningsfejl, og det tager lang tid for øjnene og synet at udvikle sig. Faktisk siger man, at det ofte tager 6 år, før barnet har udviklet normalt syn. At hjernen er 6 år om helt at kunne bearbejde og danne de billeder, som vi gerne vil se må dog ikke hindre, at dit barns syn undersøges. Undersøgelser viser, at hvis man finder nedsat syn hos børn i 2-3 års alderen og starter behandling der, så er der gode muligheder for at hjælpe barnet til normalt syn. Jo ældre barnet bliver, jo dårligere resultater kan man få.

Hvordan undersøger jeg mit barns syn?

Det kan være svært at lave en synsprøve på børn, der er under 3 år gamle, men det er stadig vigtigt at være opmærksom på at barnets syn fungerer, som det bør, og der er flere ting, som du kan overveje i forhold til dit barns syn.

1: Det er vigtigt, at drøfte barnets syn, når barnet er til de årlige lægeundersøgelser, som tilbydes ved 5 uger, 5 måneder, 12 måneder, 2, 3, 4 og 5 år. I Danmark laver egen læge en synsprøve på barnet i 4 års alderen. Det er vigtigt, at denne synsprøve gennemføres – og det vil være rigtig godt, hvis I kan være opmærksomme på jeres barns syn tidligere. Jo før man kan hjælpe barnet, hvis det har nedsat syn, jo bedre er det.

2: Læg mærke til hvordan dit barn bevæger sig, holder sit hoved, bruger sin krop og sine hænder. Går barnet ofte ind i ting, rækker barnet ud, peger dit barn på ting, kikker barnet efter ting eller mennesker som I går forbi? Måden dit barn bevæger sig rundt i verden og bruger kroppen på kan give dig et indtryk af, hvordan dit barn ser.

3: Vær opmærksom på, at dit barn måske ser godt med det ene øje, men ikke med det andet. Et barn, der ser godt med det ene øje, vil bruge dette øje, når det leger og kan derfor lege ligeså fint og på samme måde som børn, der ser godt på begge øjne. Det er derfor ikke nogen garanti for barnets syn, at barnet leger fint.

4: Det er derfor en god idé at undersøge venstre og højre øje hver for sig – det kan du f.eks. gøre ved at holde en hånd for barnets ene øje. Hvis dit barn forsøger at skubbe din hånd væk, så kan det være tegn på, at barnet har svært ved at se med det øje, som du ikke holder hånden for.

5: Find en ny bog fyldt med billeder / tegninger. Det er en god idé at vælge en ny bog, så barnet ikke svarer ud fra erfaring. Bed barnet om at udpege bestemte ting i bogen. ”Kan du finde parasollen?”, ”Hvor mon pigen er?” eller lignende. Prøv også at finde billeder af små ting – som naturligt kan være svære at få øje på. Læg mærke til om barnet kan se disse ting eller har svært ved det. Tager barnet f.eks. bogen tæt til ansigtet for at se de små ting, så kan det være tegn på, at barnet har svært ved at se.

6: Spørg din læge, en øjenlæge eller en optiker om de har en billedtavle til børn. Mange har en billedtavle eller en lille historie, som er beregnet til børn og som indeholder en lille synsprøve, som I kan lave derhjemme. En sådan billedbog eller billedtavle kan ofte bruges til børn helt ned i 2-3 års alderen og det kan være rart at kunne gøre det hjemme på et tidspunkt, hvor barnet er frisk og oplagt til det.

Håber dette vil hjælpe jer lidt videre – god synsprøve!

Kærlig hilsen
Helen


Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for nogen rigtig gode svar! Det er rart at kunne søge råd herinde og se man ikke er den eneste i verden med problemer.

Mor til pige på 6 måneder


Annonce