Annonce

Annonce

Dit barns behov for mælk


8. juni 2022


Mælk udgør en stor del af barnets mad og drik​ke i hele barnets første leveår. Derfor er det vigtigt, at barnet får den rigtige slags mælk, i de rigtige mængder, i forhold til barnets alder. Der er især tre ting, som har indflydelse på, hvilke mælketyper og mælkemængder sundhedsstyrelsen anbefaler: Indholdet af fedt, indholdet af protein og indholdet af jern.



MÆLK TIL BARNET MELLEM 0-1 ÅR



Så længe dit barn er under 1 år, skal det som udgangspunkt tilbydes modermælk eller modermælkserstatning. Der bør ikke gives komælk til børn under 1 år.



Hvis du ammer, så anbefales det, at du ammer dit barn fuldt, til barnet er ca. 6 måneder gammel. Hvis barnet ikke bliver tilstrækkeligt mæt af modermælk, kan du begynde med skemad, dog tidligst fra 4 mdr. og amningen fortsætter, efter at skemaden er startet. Amning anbefales til 12 måneder, gerne længere, hvis både mor og barn trives med det.



Hvis du giver dit barn modermælkserstatning, så vil du måske opleve, at dit barn ikke kan vente med skemaden helt til 6 måneders alderen. Børn, der får flaske, kan godt have behov for skemad lidt tidligere - dog bør du tidligst tilbyde skemad fra 4 mdr. Der gives stadig flaske med modermælkserstatning ved siden af skemaden. Flaskegivning stopper ofte omkring 1 års alderen.



Sødmælk og surmælksprodukter



Børn under 12 måneder bør ikke få komælk, da komælk har et proteinindhold, der er ca. tre gange så højt som modermælk og et meget lavt jernindhold. Undersøgelser har vist, at for meget protein i spædbørnsalderen vil kunne påvirke til overvægt senere i livet. 



Du bør derfor bruge udmalket modermælk eller modermælkserstatning i den hjemmelavede grød og mos, som du giver til dit barn. Køber du færdiglavede produkter, som ikke indeholder mælk, så bør du også bruge modermælkserstatning eller udmalket modermælk i disse.



Fra ca. 9 månedersalderen kan de fleste børn begynde at spise mere familiemad, og du må fra denne alder derfor gerne give dit barn f.eks. lidt sovs, så I spiser det samme. Komælk introduceres dog først som drikkemælk af kop fra 12 måneders alderen.



Du må fra 9 månedersalderen også gerne tilbyde dit barn et surmælksprodukt. I 9 månedersalderen kan der gives max 50 ml (1/2 dl.) stigende til 100 ml (1 dl) ved 12 måneder.



Surmælksprodukter bør være neutrale og med et fedtindhold på 3.5%. Det kan f.eks. være Tykmælk, A38 eller neutral sødmælksyoghurt. Hvis du gerne vil søde yoghurten lidt, så kan du komme lidt frugtmos eller fintrevet frisk frugt på som topping. Børn under 2 år bør ikke få f.eks. ymer, ylette, kvark (incl. frugtkvark), skyr og fromage frais, fordi disse produkter har et for højt proteinindhold.



Mælkemængde



Dit barn lever i de første 4-6 måneder udelukkende af enten modermælk eller modermælkserstatning, og selvom dit barn begynder med skemad, så vil dit barn fortsat have behov for at få rigtig meget mælk. Gradvist skal mælkemængden dog skrues ned. 



Som udgangspunkt bør børn blive ammet efter behov, og børn som får flaske skal også have lov til at spise fleksibelt af en flaske. Nogle gange vil barnet spise mere og andre gange mindre, og det er vigtigt at give plads til dette, ligesom tidsintervallet mellem måltider kan variere.



I de første 6 måneder vil barnet drikke en mængde mælk, som svarer til ca. 1/6 af barnets vægt. Mellem 6-12 måneders alderen reduceres døgnmængden gradvist til ca. 1/9 af barnets vægt. Det betyder, at barnet naturligt skal ammes færre gange eller tilbydes færre flasker. Annonce


... 14px;">Generelt vil de yngste børn ofte trives, hvis de ammes eller får flaske 6-8 gange i døgnet, i 5-6 månedersalderen vil de fleste have behov for 5-6 amninger eller flasker i døgnet. I 7 månedersalderen vil barnet ofte have behov for 4 amninger eller flasker i døgnet, og i 8-9 månedersalderen vil det ofte være nok med 3 amninger eller flasker i døgnet. I 10-12 måneders alderen vil de fleste børn få deres behov for mælk fint dækket, hvis de ammes eller får flaske 2 gange i døgnet. Disse mælkemåltider sikrer både barnets mælkebehov samt plads i maven til anden og mere sufficent mad.



Det er vigtigt altid at tage udgangspunkt i barnets generelle trivsel, barnets appetit og også aktuelle vægt, når man skal vurdere, om barnet får sit mælkebehov tilstrækkeligt dækket. Den samlede mælkemængde er den mængde mælk, som barnet får via bryst og flaske, samt den mængde barnet f.eks. får gennem en portion A38 eller en portion grød.



MÆLK TIL BARNET MELLEM 1-2 ÅR



Fra et års alderen har barnet ikke længere behov for den høje mængde fedt fra mælken, fordi barnet ofte spiser mere varieret og vil være dækket ind gennem den daglige kost. Det anbefales derfor at give barnet letmælk.



Mælk gives af kop til måltiderne eller som en del af den daglige kost.



Surmælksprodukter



Det anbefales, at børn i 1-2 års alderen tilbydes neutral sødmælksyoghurt, A38 og Tykmælk med 3.5% fedtindhold. Hvis surmælksprodukterne udgør en stor del af barnets mælkeindtag anbefales det, at man giver "letmælkstyperne". Det vil sige letmælksyoghurt og A38, som har 1,5 pct. fedt. 



Surmælksprodukter med frugt bør begrænses pga. det høje sukkerindhold. Hvis du ønsker at søde surmælksproduktet anbefales det, at du bruger frisk frugt og bær eller frugt- og bærmos, som topping.


Mælkemængde


Den samlede mælkemængde (drikkemælk og surmælksprodukt) bør ligge mellem 350-500 ml dagligt. Får barnet godt 350 ml mælk eller mælkeprodukt, vil det ofte være dækket rigtig fint ind og få sit behov for f.eks. kalk rigtig fint dækket. Samtidig sikrer denne mænge, at mælken ikke tager plads op for anden mad, der skal give barnet andre vigtige næringsstoffer.


MÆLK TIL BARNET MELLEM 2-3 ÅR


Det anbefales, at børn mellem 2-3 år drikker skummet-, mini- og kærnemælk, idet barnet bør få samme fedtindhold i mad og drikke som større børn og voksne. Nogle børn kan dog have brug for letmælk frem mod 3 års alderen, og er du i tvivl om, hvorvidt dit barn fortsat kan have behov for dette, så drøft det med jeres læge.


Surmælksprodukter bør have et lavt fedtindhold og være af skummet- eller letmælkstypen.


Skyr, fromage frais, ymer, ylette, kvark (incl. frugtkvark) kan tidligst gives fra 2 års alderen og kan indgå i variation med andre surmælksprodukter.


MÆLK TIL BARNET, SOM ER MERE END 3 ÅR GAMMEL


Det anbefales, at børn som er mere end 3 år gamle, tilbydes skummet, mini- og kærnemælk - og derfor får samme fedtindhold i mad og drikke som større børn og voksne. Det gælder også surmælksprodukter. 


Ofte vil 250-300 ml mælk eller mælkeprodukt, evt. sammen med en skive ost, være nok til at sikre barnets behov for f.eks. kalk.


Bedste hilsner


Helen :)


Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Mange tak for dine mange meget gode og brugbare råd. Jeg er glad for at man kan skrive til dig. Ingen som jeg har mødt har så mange gode konkrete råd som du har og samtidig kan man altid mærke at det er med et stort hjerte. Tak! Persi


Annonce