- Mængden af fedt
- Indholdet af protein
- Indholdet af jern
Mælk til barnet mellem 0-12 mdr.
Det anbefales at barnet ammes fuldt til det er omkring 6 mdr. Hvis barnet ikke mættes med modermælk alene kan tidligst begyndes med skemad fra 4 mdr.
Det anbefales at amningen fortsættes efter at skemad er startet. Gerne til barnet er et år eller længere.
Stopper amningen før 9 mdr.´s alderen gives modermælkserstatning.
Børn der får modermælkserstatning i flaske kan fortsætte med en enkelt flaske erstatning til 1 års alderen.
Sødmælk og surmælksprodukter
Fra 6 mdr. kan barnet tilbydes små slurke sødmælk af en kop.
Fra 6 mdr. kan gives små mængder surmælksprodukt af sødmælkstypen.
Fra 9 mdr. kan sødmælk og surmælksprodukter af sødmælkstypen gives i større mængder..
Det anbefales at give sødmælksyoghurt, tykmælk og A38. Børn under et år bør ikke få ymer, ylette og kvark pga. det høje proteinindhold.
Mælkemængde
De mindste børn har behov for mælk (modermælk eller modermælkserstatning) og i mange måneder vil mælken udgøre barnets hovedindtag. Selvom barnet begynder med skemad, vil barnet fortsat have behov for at få rigtig meget mælk.
... yngste børn har normalt behov for amning eller flaske 6-8 gange dagligt, i 5-6 måneders alderen vil de fleste have behov for 5-6 amninger eller flasker dagligt. I 7-8 måneders alderen vil barnet ofte have behov for 4 aminger eller flasker dagligt og først omkring 9 måneders alderen vil det ofte være nok med 3 amninger eller flasker dagligt.
Den samlede mælkemængde er den mængde mælk som barnet får via bryst, kop og flaske, samt den mængde barnet f.eks. får gennem en portion A38 eller en portion risengrød
Mælk til barnet mellem 1-3 år
Fra et års alderen har barnet ikke længere behov for den høje mængde fedt fra mælken, fordi barnet ofte spiser mere varieret og vil være dækket ind gennem den daglige kost.
Det anbefales derfor at give barnet letmælk.
Mælk gives af kop til måltiderne eller som en del af den daglige kost.
Surmælksprodukter
Hvis surmælksprodukterne udgør en stor del af barnets mælkeindtag anbefales det at man giver ’letmælkstyperne’. Det vil sige letmælksyoghurt og A38, som har 1,5 pct. fedt.
Surmælksprodukter med frugt bør begrænses pga. det høje sukkerindhold og ylette begrænses pga. det høje proteinindhold i forhold til et lavt indhold af fedt.
Mælkeforbrug
Den samlede mælkemængde (drikkemælk og surmælksprodukt) er ca. ½ liter om dagen.
Mælk til barnet over 3 år
Det anbefales at barnet drikker skummet-, mini- og kærnemælk eller evt. letmælk, idet barnet fra det er 4 år bør få samme fedtindhold i mad og drikke som voksne og større børn.
Surmælksprodukter bør have et lavt fedtindhold og være af skummet- eller letmælkstypen.