Annonce

Annonce

Gode råd om børn og kanel


27. november 2013

Måske har du læst i avisen eller hørt i n​yhederne, at kanel kan være skadeligt. Derfor har man i EU fastsat nogle grænseværdier for, hvor meget kanel der f.eks. må være i bagværk. Der må f.eks. være mindre kanel i kanelsnegle, end der må være i julekager – fordi julekager er sæsonvarer, hvor kanelsnegle sælges hele året.

Problemet med kanel handler om indholdet af Kumarin. Kanel indeholder Kumarin og det kan give leverskader. Ifølge en EU-forordning, så må man ikke indtage mere end 0.1 milligram kumarin pr. kilo kropsvægt om dagen.

Moderate mænger kanel er ikke sundhedsskadeligt, men det kan være sundhedsskadeligt at spise større mængder kanal – og du skal være særligt opmærksom på hvor meget kanel du giver dit barn. Især hvis dit barn er under 2 år gammel.

Derfor har jeg i dag skrevet en artikel der handler om børn og kanel.

Kumarin i kanel
Kumarin er et naturligt aromastof, som findes i kanel. Man skelner normalt mellem to typer af kanel: Kassiakanel og ægte kanel (også kaldet Ceylon kanel). Indholdet af kumarin er langt højere i kassiakanel end i ægte kanel og det er hovedsageligt barken fra kassiakanel, der anvendes i Danmark. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at man kun indtager kassiakanel i begrænsede mængder.

Kumarin kan skade leveren. Det varierer fra person til person, hvordan man reagerer på kumarin. Mindre skader på leveren mærker man ofte ikke, og hvis man holder op med at indtage for meget kumarin, så kan eventuelle skader forsvinde igen.

Brug ikke for meget kanel på grød
I Danmark får rigtig mange børn havregrød, risgrød (eller risengrød), eller majsgrød. Og i mange familier bruges kanel som et drys på ...


Annonce

... netop grøden, når den gives om morgenen eller som mellemmåltid. Børn under 2 år er særligt udsatte for at få for meget kumarin af deres indtag af kanel.

Det tolerable dagligt indtag (TDI) for kumarin er af den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) fastsat til 0-0,1 mg/kg/legemsvægt.

Det betyder i praksis, at et 1 årigt barn, der får en kvart teskefuld kanel på havregrøden ca. 4 gange om ugen, vil få en lille overskridelse af det tolerable dagligt indtag (TDI) for kumarin. Får barnet grød med kanel mere end 4 gange om ugen, vil barnets TDI af kumarin overskrides ekstra.

Kanel i te
Også børn der drikker kanelholdig te kan risikere at få for meget kumarin.

Et 4 årigt barn, der drikker 2.5 dl. kanelte vil overskride det tolerable daglige indtag for kumarin 2 gange. I beregningen er indholdet af kassiakanel i teen 55-61%.

5 gode råd om kanel
1. Varier mellem forskellige toppings på grød, så dit barn ikke kun får kanel eller kanelsukker. Brug f.eks. revne æbler, pæremos eller lignende på grøden i stedet.

2. Vær opmærksom på, hvad I spiser af kager – både året rundt og især til jul. Indeholder kagerne meget kanel, så prøv at finde andre alternativer.

3. Vær opmærksom på om I drikker te, der indeholder kanel og varier med andre teformer.

4. Køb evt. Ceylonkanel i stedet for kassiakanel – det er dog noget dyrere og kan have en lidt anderledes smag.

5. Lev efter reglerne ’alt med måde’ og ’spis varieret’ – også når det gælder kassiakanel.

Læs mere på hos Fødevarestyrelsen.


Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Selvom jeg kun har sendt dig to spørgsmål, så kan jeg allerede mærke glæden og roen ved at jeg kan skrive til dig.

Tusind tak!
Hilsen mor til dreng på 7 måneder


Annonce