Annonce

Annonce

Myter og fakta om uld til børn


14. oktober 2015


Der florerer rigtig mange myter omkring uld og børn​ - og myterne er svære at slippe! Forleden diskuterede en mor og en mormor, om det nu var rigtigt, at "har man først brugt uld, så skal man altid bruge uld!" - de bad mig afklare diskussionen - og det er faktisk ikke rigtigt. Det er en myte.Men hvordan er det egentlig med myter og fakta, når vi taler om børn og uld? Det er vigtigt at vide lidt om dette - især fordi det netop er nu, at uldsæsonen er over os, og mange børn har glæde af at få undertøj og nattøj i uld.Derfor handler artiklen i dag om børn og uld - og myter og fakta.Myte 1: Uld er for besværligt at vaske!

Mange forældre tror, at uld kræver for meget arbejde, og at det skal ligge i blød og vaskes i hånden.Fakta:

Uldtøj bør ikke ligge i blød, da det ødelægger ulden. Det meste moderne uldundertøj og nattøj i uld kan sagtens vaskes i maskinen – men du skal vaske det på uldprogram.Derudover skal du bruge et vaskemiddel, der er beregnet til uld. Du kan købe flydende uldvaskemidler, der kan bruges i vaskemaskinen. Disse vaskemidler skåner ulden - bruger du almindeligt vaskemiddel, bliver uldtøjet ødelagt.Du kan også tørretumble moderne uld. Vælger du at tørretumble dit barns uldundertøj eller nattøj, kan det dog være en god idé at købe en størrelse større, end du normalt ville gøre. Myte 2: Uld kradser og er ubehageligt at have på!

Mange forældre husker, at dengang de var børn, så var uldundertøj meget ubehageligt og kradsende at have på huden. Det var bestemt ikke rart.Fakta:

Moderne undertøj og nattøj i uld kradser ikke og er både blødt og lækkert. De seneste 15 år har de dygtigste producenter nemlig forfinet måden, de håndterer og spinder ulden på, så den ikke kradser.Vælg uldundertøj og uldnattøj, der er fremstillet af ren merinould eller en blanding mellem uld/bomuld eller uld/silke. Myte 3: Har man en gang brugt uld, skal man altid bruge uld!

Mange forældre har hørt eller læst, at hvis man først er begyndt at bruge undertøj eller nattøj af uld til sit barn, så påvirker det barnets evne til selv at temperaturregulere, og derfor kan man ikke skifte tilbage til bomuld.Fakta:

Man kan sagtens skifte mellem at bruge uld og bomuld. Det er ikke noget problem. Ulden påvirker ikke barnets temperaturcenter, men hjælper barnet til bedre at holde sig tør og varm.Det kan dog godt være, at du bliver så glad for at bruge uld til dit barn, at du lader barnet bruge det hele året. Myte 4: Det er ...


Annonce

... alt for varmt med uld!Mange forældre siger, at de har "et varmebarn", og at barnet altid tager alt tøjet af, fordi det får det for varmt. Derfor vil uld ikke kunne bruges til deres barn.Fakta:

Mange børn vil have glæde af uldens egenskaber, også selvom barnet normalt har det varmt.Uldens lange, snoede fibre skaber millioner af små luftlommer, som giver en stabil temperatur omkring barnets hud, så barnet hverken får det for varmt eller koldt. Hvis barnet sveder, vil ulden kunne suge 40% af sin egen vægt og derved holde barnet tørt.Myte 5: Uldtøj fås kun i kedelige farver!

Mange forældre husker uld som hvidt, brunt og gråt og for mange er tanken om uld derfor, at det bliver for ”jordfarvet” og dermed kedeligt.Fakta:

Du kan få uldundertøj og nattøj i mange farver – blå, rød, grøn, lilla, pink … og også med forskellige striber og print.Myte 6: Uld skal kun bruges, når det er rigtig koldt!

De fleste forældre tænker, at uld først skal bruges, når udendørstermometeret viser minusgrader. Uld hører de kolde vintermåneder til.Fakta:

En gammel tommelfingerregel er, at uld bør bruges i de måneder der ender på "r". Det vil sige månederne fra september til og med februar.Der er dog ikke noget i vejen for at bruge uld hele året og på en regnfuld sommerdag i juni, kan uld faktisk også have god effekt. Faktisk kan du købe "sommeruld", som kan hjælpe barnet med at regulere temperaturen - også om sommeren.En lille ekstra note om lanolin og børneeksemDer findes som udgangspunkt lanolin i al slags uld. Enkelte garnleverandører tilbyder lanolin-fri uld, hvor man har vasket lanolinen helt ud af ulden - dette ødelægger dog en del af uldens naturlige gode egenskaber. Der findes enkelte børn, som reagerer allergisk overfor lanolin - ligesom man også kan reagere på f.eks. parfume.Børn med børneeksem har ikke nødvendigvis glæde af ulden. De små "fimrehår" på uldens fibre, kan irritere huden på børn med børneeksem. Har du et barn med børneeksem, må du derfor forsøge dig lidt frem. Nogle børn vil have glæde af et uldprodukt, som er en blanding af uld/bomuld eller uld/silke, og som er vævet på en måde, hvor bomuld eller silke vender mod huden, og ulden væk fra huden. Andre børn kan have glæde af at have bomuldstøj på og så bruge en uldtrøje eller ulddragt ud over, når barnet f.eks. skal sove eller kravler rundt på gulvet og leger.Med ønsket om lunt og varmt efterår og vinter!Kærlig hilsenHelenAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk hjemmeside. Hvem er det egentlig udover dig som besvarer alle disse spørgsmål på denne side. For du kan da umuligt besvare dem alle ...

Tak for fantastiske guldkorn.

Mor til Mathias knap 8 måneder


Annonce