Annonce

Annonce

Tryg indkøring i vuggestue og dagpleje


6. august 2013

Det kan være rigtig svært at aflevere sit barn i​ vuggestue eller til en dagplejer og for mange forældre er det lidt skræmmende at skulle slippe sit barn og lade en anden voksen tage over. Her kan du læse om, hvordan du bedst håndterer indkøringen af dit barn i dagpleje eller vuggestue. Du får også tips til, hvordan I starter igen efter en ferie.

Tilknytning til vigtige voksne

Det er afgørende for barnets udvikling, at det har tilknytning til vigtige voksne. At én person (eller to) er unik, særlig og uundværlig for barnet og at denne person, typisk mor og far eller, rangerer højere end alle andre mennesker. Barnet er særlig tilknyttet mor og far og de fungerer dermed som barnets sikre base – altså den, som barnet altid vil søge, og som barnet stoler på som en tryg hjælper, hvis der opstår usikre situationer. Man kalder dette for primære omsorgspersoner.

Barnet har også brug for sekundære omsorgspersoner, som det kan gå til, når de primære ikke er til stede. Det kan f.eks. være en bedsteforældre, en dagplejer eller en pædagog i vuggestuen. Det er altså de personer, barnet søger, når de primære omsorgspersoner ikke er der. Barnet vil føle sig knyttet til denne person og vil fint kunne lade sig trøste, hjælpe og berolige af denne person, men det vil være lidt anderledes i forhold til, hvis det er barnets mor eller far.

Overgang til vuggestue eller dagpleje

Når barnet begynder i vuggestue eller dagpleje, så er det vigtigt at gøre overgangen fra hjem til pasning, så smidig som mulig og det handler blandt andet om at hjælpe barnet med at finde nye ”omsorgspersoner” i et andet miljø. Det er helt naturligt at det tager tid for barnet at knytte sig til en anden og have tillid til, at personen kan tage over, når mor og far ikke er der. Og i denne periode vil mange børn græde og nogle børn vil klynge sig til deres forældre, hive forældrene i tøjet og krampagtigt holde fast, når de bliver afleveret hos dagplejer eller i vuggestuen.

Det kræver stor forståelse og omsorg fra både forældre side og fra dagplejer eller pædagog. Og det er vigtigt at sætte tid af til indkøring. For nogle børn kan det tage adskillige uger at falde til, men en god tommelfingerregel er, at det ikke bør tage mere end fire uger. I så fald bør man overveje, om det er det rigtige sted for banet og drøfte det med dagplejer eller pædagog.

Hvad kan du gøre?

  • Skriv dit barn op til det pasningstilbud, som du umiddelbart tror, vil passe bedst til barnet og til jer. Besøg forskellige steder, tal med andre forældre og spørg til deres erfaringer.
  • Sæt tid af til indkøring – se nedenstående indkøringsplan.
  • Vær tryg ved stedet og den voksne. Dit barn spejler sig i dig, så jo mere tryghed du kan signalere, jo mere tryg vil dit barn også føle sig.
  • Hvis det er svært for dig at aflevere, så lad din partner tage oer.
  • Sørg for at en fast person tager imod barnet hver dag. Ikke flere skiftende personer, netop for at barnet kan knytte sig til ...


Annonce

... vedkommende.

  • Aflever barnet i favnen på pædagog (den samme hver dag) eller dagplejer i starten. På den måde signalerer du tydeligt, at du overlader barnet til en, som du er tryg ved passer på det.
  • Lad den, der tager imod barnet, vinke farvel sammen med barnet, når du går. Bagefter kan hun/han berolige og trøste barnet og hjælpe barnet videre med dagens aktiviteter.
  • Lad barnet opleve en hverdag i dagpleje eller institutionen. Det er vigtigt, at barnet leger, spiser og sover sammen med de andre børn forholdsvis hurtigt. Hvis du flere dage i træk henter barnet efter et par timer, vil barnet sidde og spejde efter dig og kan have svært ved at falde til ro det nye sted. Barnet skal også have mulighed for at spejle sig i de andre børn.
  • Giv evt. barnet et lille fotoalbum med, hvori der er billeder af jer forældre, barnet selv og ting, som barnet kender og forbinder med ”hjemme”. Det kan hjælpe barnet at kikke på billederne og blive beroliget af en voksen – det øger barnets spirende bevidsthed og oplevelse af, at I stadig er der og ikke er forsvundet helt. Den voksne kan sige ”mor og far kommer igen”.
  • Indkøringsplan på i alt 6-9 hverdage

    • De førte 2-3 dage er en af jer forældre med i dagpleje eller vuggestue hele tiden. Den voksne signalerer ro, taler med de andre børn og voksne. Din rolige adfærd viser barnet, at her er hyggeligt og dejligt at være.
    • De næste 2-3 dage øver I jer i at vinke farvel og gå kortvarigt. Lad barnet prøve at spise alene med de andre børn og lad også barnet blive skiftet af en anden voksen.
    • De næste 2-3 dage træner I længere tids fravær. Barnet spiser leger og bliver puttet sammen med de andre børn – og bliver taget op fra søvnen af en anden voksen.

    Øve at sige farvel

    Det er en god idé, hvis I kan øve jer i at sige ”farvel og goddag” med barnet inden I starter pasning. Hvis du f.eks. skal en tur i byen og handle, er det en god idé at sige ”farvel, mor (eller far) kører lige ned og handler, jeg kommer igen om lidt”, vinke og køre. Far eller den anden voksen, som bliver hjemme hos barnet, kan så berolige og betrygge barnet i at mor ikke er forsvundet. Hun kommer igen!

    Start igen efter ferie

    Når børn har haft ferie, så kan de nogle gange have brug for lidt kortere dage og behov for hjælp til at blive kørt ind i vuggestue eller dagpleje igen. Det er hårdt at skulle skifte situation, det har været dejligt at være hjemme, være sammen med mor og far og eventuelle søskende og det er naturligt hårdt, når hverdagen igen begynder. Vær derfor opmærksom på at dit barn efter en ferie, godt kan have behov for ekstra omsorg og måske lidt kortere dage. Ligesom dit barn kan være mere tryghedssøgende om aftenen og have ekstra behov for din hjælp, til at finde ro og overgive sig til søvnen.

    Når børn skal afleveres i dagpleje eller vuggestue, kan de græde en slags ”gå ikke fra mig gråd”. Dette og meget mere kan du læse om i min bog ”Helens bog om gråd og trøst”.


    Annoncer

    Sponsorerede artikler

    Giv dit barn den bedste start!

    Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

    Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

    Læs mere her



    Svartidsbarometer

    Aktuel svartid

    Annoncer

    Gratis nyhedsbrev

    med nye præmier hver måned

    Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


    Annonce

    Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

    Det siger medlemmerne ...

    Kære Helen

    Det går bare rigtig godt med vores datter :) Vi har ingen kamp ved sengetid længere, hun er endelig begyndt at gå selv og hun stortrives.

    Tak, Cecilies mor


    Annonce