Annonce

Annonce

Skolestart – er dit barn klar til trafikken?


31. juli 2013

Det er nu I skal øve skolevejen. Der er kun et par ug​er til skolen starter og der er meget trafik om morgenen kl. 8, hvor børn skal møde i skole. Det er vigtigt at dit barn lærer at se sig for i trafikken, og det er vigtigt at dit barn kender vejen til skole – uanset om I kører i bil, cykler eller går til skole, så skal dit barn lære at færdes sikkert i trafikken.

Læs Rådet for Sikker Trafiks 10 råd til forældre om hvordan du hjælper dit barn godt på vej i trafikken her.

Sikker vej til skole

Det første stykke tid vil mange forældre følge deres børn i skole om morgenen og mange kører i bil - det er hurtigt, praktisk og når du har sat dit barn af, så kan du køre videre på arbejde. Der går også lang tid før dit barn selv kan transportere sig på cykel – men stadig er det en rigtig god idé at lære dit barn at færdes i trafikken.

Det er meget forskelligt, hvor meget børn på 6 år kan i trafikken. Nogle børn er vant til at køre på cykel og har cyklet med mor og far til og fra børnehave, andre børn har endnu ikke lært at cykle på to hjul uden støtte og skal lære dette nu. Jo mere I kan træne barnets rute til skole, jo bedre bliver barnet til at færdes i trafikken – og jo hurtigere vil barnet naturligt også kunne færdes på egen hånd - de fleste børn er dog 11-12 år, før de kan cykle alene på trafikfarlige strækninger.

Den 6 årige trafikant skal have hjælp til at færdes i trafikken

 • Dit barn vil have svært ved at bedømme afstand og hastighed
 • Dit barn kan ikke forudse farlige situationer.
 • Dit barn handler pludseligt og kan glemme alt om at se sig for.
 • Hvis dit barn cykler, så vil barnet ofte have tendens til at svinge ud, når barnet ser sig til siden eller bagud. Det kan skabe farlige situationer.
 • På cykel skal dit barn kunne holde balancen uden at slingre for meget, når barnet giver tegn til at stoppe eller dreje til siden.
 • På cykel skal dit barn kunne bremse sikkert.
 • Lær evt. dit barn at stå af cyklen og trække over et fodgængerfelt. Det er både mere overskueligt og mere sikkert for barnet.

De fleste børn vil gerne cykle. Det giver dem en følelse af at være ”stor” og ”kunne selv”, det giver selvtillid, at kunne cykle til og fra skole. Det er dog dig som forældre, der skal vurdere dit barns modenhed og evne til at begå sig i trafikken. Og din vurdering må afhænge af dit barns udvikling og modenhed, dit barns erfaringer med at færdes i trafikken og også af hvordan vejen til skolen er – er det en trafiksikker vej eller er det en vej med meget trafik og farlige kryds. Den sikreste skolevej er ikke nødvendigvis den korteste skolevej – og sikkerheden skal prioriteres.

Hvis dit barn ikke er vant til at cykle, så er det en god idé at begynde med cykeltræningen nu. De fleste børn kan cykle ...


Annonce

... når de starter i skole, men ikke alle. Det er dog vigtigt at barnet lærer det, - der kan blive arrangeret cykelture for klassen senere hen, hvor man forventer at alle børn kan cykle.

I gang med cykeltræning

 • Start med at cykle på en lukket vej, på en legeplads eller på stier, omkring hvor I bor.
 • Tegn en bane op med kridt, hvor barnet skal cykle lige ud, dreje, stoppe når det når stregen osv.
 • Se og lyt til dit barn. Det skal være sjovt at cykle og barnet skal føle sig tryg – vær også opmærksom, hvis dit barn er overmodig, det kan gøre at dit barn tager farlige chancer i trafikken.
 • Vær tålmodig. Det tager lang tid at lære at cykle og være tryg ved at færdes i trafikken.
 • Øvelse gør mester og I skal cykle sammen mange gange, på mange forskellige tidspunkter af dagen og i forskellig trafik, så dit barn prøver at færdes med forskellige udfordringer..
 • Lad dit barn kører forrest og være den, der viser dig hvordan og den, der bestemmer farten.

Rådet for Sikker Trafik har 10 gode råd til forældre
 1. Træn skolevejen til fods eller på cykel sammen med dit barn. Træn både inden skolestart og i løbet af skoleåret.
 2. Øvelse gør mester. Det er ikke nok at tale om hvordan, I skal øve ruten igennem mange gange, så du sikrer dig at ”vanen sidder fast” hos barnet. Tal om hvad I skal huske at kigge efter og passe på.
 3. Vælg den sikreste og ikke den hurtigste vej til skolen. En sikker rute er f.eks. via gang- og stisystemer eller hvis der er lyssignaler, hvor I skal krydse vejen.
 4. Vælg en ugentlig cykel eller gå-dag, hvis I har svært ved at cykle eller gå hver dag. En ugentlig dag, hvor I træner lærer dit barn meget og giver samtidig god motion.
 5. Hvis I har langt til skole og derfor er nødt til at køre i bil, så gør det til en god vane at parkere længere væk fra skolen og gå det sidste stykke vej til skole – på den måde får dit barn erfaringer med at gå i trafikken.
 6. Lær dit barn de basale regler: Stop for rødt lys og ved kantstenen. Se dig for til begge sider. Gå kun over vejen på sikre steder, hvor I kan orientere jer ordentligt til begge sider.
 7. Hvis I cykler, så brug cykelhjelm. Lær dit barn at give tegn til stol og tegn til at dreje, så andre trafikanter kan se jeres intentioner.
 8. Gå ned i knæ og se trafikken med dit barns øjne, for børn har ikke samme overblik, som du som voksen har.
 9. Vær rollemodel for dit barn – barnet ser på, hvad du gør og ikke som du siger. Hvis du ikke selv bruger cykelhjelm eller hvis du går over for rødt, så vil dit barn har svært ved at forstå, hvorfor det skal opføre sig anderledes.
 10. Tjek om skolen har en trafikpolitik, som handler om skolens regler og indsatsområder – og læs den.

Læs mere på sikkertrafik.dk/skole.


Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...

Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.

Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.

Mange varme hilsner,
Hønemor


Annonce