Annonce

Annonce

Leg og legetøj 0 - 3 år


15. maj 2013

På babymessen forleden spurgte flere forældre mig​ ”Kan du ikke skrive en bog om legetøj?”, ”Kan du ikke lave en bog om, hvad vi skal lege med vores børn?” … Nu kan jeg ikke lige ryste sådan en bog ud af ærmet, men det udløser naturligvis en artikel, som handler om legetøj og om hvad vi kan lege med vores børn i alderen 0-3 år.


0-3 måneder


Det spæde barn har brug for rigtig meget fysisk kontakt og nærhed. Derfor er det bedste legetøj dig og du skal bruge din stemme, din krop og din mimik. Dit barn starter med at se sort-hvid, og senere begynder barnet at kunne se farver, ofte først gul og rød. Barnet ser bedst på en afstand af 30-50 cm. Barnet bliver stille og roligt i stand til at følge personer og ting med øjnene og nyder at kikke efter ting, der bevæger sig.


Legetøj:  • Vælg legetøj og billeder med stærke kontraster.

 • Bløde stofbøger, der kan foldes ud og sættes i f.eks. barnevognen, hvor barnet kan ligge og kikke på billederne.

 • En uro der hænges op og som kan bevæge sig (evt. i sort-hvid) vil fange barnets øje.

 • Aktivitetsstativ med forskellige ting, som barnet kan slå til og bevæge, ligge og kikke på.

 • Ting der giver kortvarig lyd, f.eks. når barnet rammer det med hænderne, fanger barnets interesse.

 • Rangler og bløde tøjbamser og lignende, som barnet kan gribe om og begynde at ryste og som ikke gør ondt, hvis barnet rammer sig selv, fordi barnet naturligt har svært ved at styre sine bevægelser.


3-6 måneder


Stadig er din krop, din stemme, din mimik meget vigtig. Barnet vil elske at se på dit ansigt og pludre lystigt til dig. Barnet begynder at holde hovedet selv og vil begynde at interessere sig for hænder og hænders bevægelse. Det giver god idé at I nu synger sange med fagter. Dit barn begynder nu at have længere vågne perioder og har brug for hjælp til at bevæge sig. Derfor er det godt med forskellige bevæge-lege, hvor barnet hjælpes med at trille, cykle med benene, trække sig op at sidde osv. er vigtigt.


Legetøj: • Aktivitetsstativ med forskellige ophæng med lys, lyd og mulighed for bevægelse, når barnet slår til tingene.

 • Sansetæppe med forskellige stykker stof, frynser, knapper osv. der føles forskelligt at røre ved og gribe fat i. Barnet begynder at bevæge sig mere omkring og det vil interessere barnet at ligge på et tæppe, der udfordrer barnets følesans.

 • En uro, der bevæger sig imens der f.eks. spilles et bestemt stykke musik, kan give barnet genkendelighed og ro, når barnet f.eks. skal sove. 

 • Et spejl, som barnet kan ligge på maven foran og se sig selv i – det kan også være en fordel at have et spejl ved puslepladsen, hvor barnet ligger mange gange i løbet af dagen.

 • Tøjdyr og forskellige rangler til at gribe fast i

 • Bidering – evt. som tandbørste.

 • Ranglesokker, som sættes på barnets fødder og som giver lyd, når barnet sparker og bruger sine ben og som samtidig appellerer til at barnet begynder at tage fat i egne fødder.

 • Bolde i forskellige størrelser, evt.  med vand eller lignende, som bevæger sig inde i bolden, når den triller. Det kan også være en kantet bold.


6-9 måneder


Nu begynder dit barn at kunne sidde og derfor er det spændende med ”siddelege”. Det kan f.eks. være at sidde mellem dine ben og trille med en bold, det kan være at sidde i badekarret og slå til vandet der plasker, det kan også være at sidde i barnevognen og kikke på verden, som I kører forbi. 


Luftture er sjove – barnet ”flyver” fra mors til fars favn. Jo mere i kan tumle og bevæge jeres barn, jo bedre er det for barnets motoriske udvikling.


Det er en god idé at hjælpe barnet med at krybe – når barnet ligger på maven, kan du presse skiftevis på venstre og højre fodballe, og hjælpe barnet med at komme fremad.


Lege med lyd er vigtigt – barnets pludrelyde bliver mere og mere varierede og barnet begynder sidst i denne aldersperiode at pludre i stavelser ”ma-ma”, ”da-da”.


Legetøj: • Rangler, tøjdyr og bidedyr - stadig kommer meget i munden, gummerne klør og ting undersøges med munden. 

 • Bolde i forskellige størrelser – små bolde på størrelse med en tennisbold og store bolde som en badebold kan være rigtig sjov – en badebold flytter sig også let, hvis og når barnet skubber til den.

 • Et aktivitetscenter med låger der kan åbnes og forskellige lyde kan være spændende. 

 • Ting i badekarret vil være rigtig godt nu – det kan være forskellige ting der kan flyde – f.eks. en fisk, der kan trækkes op og bevæge sig i vandet eller en badeand, der naturligt bevæger sig rundt i vandet, når barnet sidde og plasker. 


9-12 måneder


Stadig er der masser af leg på gulv og det er nu de fleste børn begynder at kravle. Derfor er det vigtigt at I opholder jer meget på gulvet og I kan f.eks. kravle rundt efter hinanden. I kan også lave en hule, ved at lægge et tæppe over sofabordet, hvor barnet kan kravle ind og gemme sig – børn i denne alder vil ofte synes at ”borte-tit” er rigtig sjovt og det er en god øvelse for børn, der er i gang med separationsfasen. 


Barnet vil i denne alder ofte begynde at kommunikere meget bevidst, barnet kan vise hvor stort det er og strække armene højt op over hovedet, når man siger ”hvor stor er du?”. Barnet kan også vinke, når nogen går eller kommer, barnet kan begynde at klappe kage og det giver mulighed for at I nu begynder at lege små børnelege med sang og rytme.


Børn i denne alder elsker ofte musik og det er en god idé at I danser sammen og bruger jer selv og hinanden motorisk sammen med musik og sang. 


Legetøj: • Børn i denne alder elsker at undersøge og de nyder f.eks. at ”åbne og lukke”, at ”trække ud og skubbe ind”, ”komme i og tage ud” og derfor er noget af det bedste legetøj i denne alder bøtter i forskellige størrelser der kan stables og væltes og kommes inden i hinanden. 

 • Giv barnet sin egen skuffe i køkkenet, som du fylder med legetøj, plastik bøtter, grydeskeer og andre spændende ting, som barnet kan undersøge igen og igen.

 • Puttekasser, byggebægre, æsker i forskellige størrelser, køkkenting, 

 • Legeting til badet – badeand, bolde, forskellige bægre og bøtter.

 • Telefon – børni denne alder nyder ofte at gøre som forældrene gør og vil gerne spejle sig i det de ser forældre gøre. Og det betyder ofte stor interesse for bla. Telefon og fjernbetjening.

 • Ting der kan kravles ...


Annonce

... igennem – en stor kasse, eller bygge en hule

 • Når barnet begynder at rejse sig og gå rundt, vil det være rigtig godt med en gåvogn, der kan skubbes foran barnet.

 • En babygynge, der gynger frem og tilbage


 • 12-18 måneder


  Her begynder de fleste børn at gå – en spændende ny færdighed, som det tager tid og mod at lære at mestre. Det giver naturligt stor udforskningstrang og barnet træner hver dag og lærer hele tiden nyt. 


  Barnet vil stadig elske musik og bevægelse og det vil være rigtig godt at I stadig synger sange med fagter og i det hele taget bruger kroppen til musik. 


  Barnet begynder nu også at kunne lege mere udenfor – det kan være rigtig dejligt at have en sandkasse, man kan grave huller i eller lege med vand og en lille spand. 


  Barnet begynder i denne alder at kunne sætte klodser sammen og vil f.eks. kunne bygge et tårn af 2-3 klodser og barnets evne til at kunne koordinere sine bevægelser bliver bedre og bedre. 


  Barnet begynder at gå og skal motiveres til at bevæge sig og turde bevæge sig mere og mere på egen hånd.


  Legetøj:  • Små rasleæg, en lille fløjte, tromme osv. kan være rigtig sjovt for børn i denne alder

  • Vandkande, skovl, små forme til sandkager osv.

  • Store klodser, der let kan stables. Hjælp dit barn med at bygge – vælte – og bygge igen og igen.

  • Træpuslespil med knopper. Barnet begynder at kunne tage fat om knoppen og dreje i håndleddet og få placeret brikken rigtigt i pladen. 

  • Ting , som barnet kan trække efter sig kan være sjovt. Eller biler der kan trækkes op og køre hen af gulvet, så barnet kan følge efter, kan være en sjov beskæftigelse. 

  • Legeting til badekarret er ofte også et hit og det kan være en idé at købe legetøj der kan sættes på væggen ved badekarret eller i brusekabinen, hvor barnet kan hælde vand i og se legetøjet bevæge sig, snurre rundt osv. 

  • Det er også tid til godnathistorier og det er spændende at få læst bøger højt om ting som barnet kender fra sin hverdag – bøger om bamse eller bøger om at gå i vuggestue. 


  18-24 måneder


  I denne alder begynder mange børn at sige ”nej!” og det kan derfor nogle gange være svært at finde ud af, hvad man skal lege med barnet. Stadig er musik og bevægelse ofte et hit og barnet begynder nu at kunne bruge flere ord og synge med på de sange, som barnet kender. Nogle gange leger barnet aktivt og der er fart over feltet – barnet begynder at klatre op, øver sin styrke, flytter rundt på ting – tunge ting – skubber f.eks. sin høje stol foran sig hen til vinduet og klatrer op – stol over at komme op, men finder ud af at barnet endnu ikke selv mestrer at komme ned igen. Andre gange har barnet brug for at lege mere stille lege, hvor I sidder og tegner sammen, bygger puslespil eller læser i bøger.


  Barnet begynder at lege med legetøj, som minder om barnets hverdag. Barnet begynder f.eks. at putte sin dukke i sengen og kærtegner og kysser dukken, - så barnet bruger de ting I normalt gør sammen med barnet. Når barnet leger med tog eller biler, så kommes pakker på toget før toget kører eller bilerne køres i garage – det er alt sammen med til at hjælpe barnet med at finde ud af, hvordan virkeligheden er.


  Legetøj:  • Byggeklodser er stadig et hit, en togbane, biler med garage, dukker, dukketøj, dukkevogn og dukkeseng er en god idé. 

  • Bondegård eller zoologisk have med forskellige dyr.

  • Fingermaling eller at I f.eks. bager sammen, kan være rigtigt spændende og barnet kan være med til at forme bollerne.

  • Et kasseapparat eller et hammerbræt eller en udvidet puttekasse – ting som kræver at barnet både skal dreje, skubbe eller trykke på noget for at få noget andet til at ske, kan være sjove. 

  • En traktor i haven eller en græsslåmaskine, der skubbes foran barnet eller måske en scooter som man selv kan køre på udenfor, giver en følelse af at have styr på verden.


  2-3 år


  Indtil nu har de fleste børn leget ved siden af hinanden, men netop i 2 års alderen begynder mange børn at bruge hinanden i leg. De går fra at lege parallel-leg til at lege rolle-leg. Det er i denne alder derfor sjovt at lege bus – hvor flere stole sættes sammen, en er chauffør og de andre kører med som passagerer. Det er også sjovt at lege med køkken – at lave mad og servere for mor, far eller andre som har lyst til at være med til at spise legetøjsmaden, der grundigt røres i gryden eller kommer ud af ovnen.


  Dit barn har naturligt stadig rigtig meget brug for at bevæge sig og skal motorisk udfordres. Det kan være en god idé at lave en forhindringsbane, hvor barnet skal klatre, hoppe, kravle under, kravle igennem, gå, løbe osv. igennem banen. Det er sjovt og udfordrende at gøre dette sammen med mor og far - og banen skal naturligvis passe til barnets niveau.


  Mange børn vil i denne alder nyde at samle ting i naturen – at gå på stranden og finde små sten eller muslingeskaller, måske et krabbe skjold kan være spændende. Det samme kan det være at gå i skoven, finde kogler, mos og andre ting og det er hyggeligt, hvis I hjemme bruger tid på at se på de små skatte I har fundet og evt. klistrer dem på papir, små æsker eller andet. 


  Barnet kan i denne alder flere og flere ting selv og nyder følelsen af at være selvhjulpen, men vil naturligt have svært ved overskue, når det engang imellem alligevel er for svært – lad dog gerne dit barn prøve selv at klæde sig af og på, hjælpe til med at dække bord, være med til at pakke tasken der skal med i vuggestue, lave mad osv. 


  Legetøj:  • Legekøkken med ovne og komfur og tilbehør som gryder, pander, piskeris, grydeskeer osv.

  • Legetøjsmad – i træ eller plast, som ligner den mad, som barnet og I normalt spiser

  • Et kaffe- eller te-stel. Det kan være sjovt at dække bord og invitere gæster.

  • Puslespil med store brikker og også billedlotteri kan være gode til denne alder. 

  • Løbecykel eller tre-hjulet cykel. Det giver følelsen af at have styr på verden og det er rigtig dejligt at kunne ”køre fra mor og far”.

  • Udklædningstøj – hatte, briller, skøre næser, en gammel kjole, vest, nogle sjove sko – det kan være dejligt i denne alder at klæde sig ud og lege at man er en anden.

  • En større gynge f.eks. en dækgynge, som barnet selv kan kravle op på og gynge eller blive gynget i.


  Håber du her har fået lidt idéer til lege og legetøj – rigtig god fornøjelse.


  Kærlig hilsen


  Helen


  Annoncer

  Sponsorerede artikler

  Gogsig barfodssko - De første og eneste sko dit barn behøver

  Har du nogensinde tænkt over, at næsten alle børn bliver født platfodet? De fleste børn lærer faktisk bedst at gå, når de går på bare fødder.

  Den bedste måde at styrke deres svang, sener og muskler i foden er gennem denne naturlige tilgang.
  Det var bland andet den indsigt, der ...

  Læs mere her  Svartidsbarometer

  Aktuel svartid

  Annoncer

  Gratis nyhedsbrev

  med nye præmier hver måned

  Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


  Annonce

  Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

  Det siger medlemmerne ...

  Hej Helen ...

  1000 tak for din brevkasse ... og tak for alle dine gode, hjertelige og ærlige svar.

  Thilde, mor til Louie på 5 mdr.


  Annonce