Annonce

Annonce

Se hvilke krav kan du stille til dit barn


27. marts 2013

Børn skal ikke opdrages med vide rammer eller streng d​isciplin, men derimod mødes med respekt og samtidig krav, der passer til barnets alder og udvikling. Et barn der mødes med regler og krav, der passer til barnets udviklingsniveau, og hvor barnet samtidig mødes med varme og respekt, vil udvikle sig som et selvstændigt individ, der er glad og trives, samtidig med at det har ”gode manerer”.


Men hvilke krav kan vi stille til børn i alderen 1-6 år? Det kan du læse om i denne artikel.


Krav og regler for den 1 årige


Det lille barn lærer regler ved at du skaber rutiner i hverdagen. Det kan f.eks. være regler om at man sidder ved bordet, når man spiser, at måltidet foregår i den høje stol. Det kan også være regler om at man bliver vasket og tørret om munden, når man har spist, ligesom man skal have vasket hænder og børstet tænder. 


Barnet lærer at spise med bestik, men vil stadig ofte helst bruge sine hænder og fingre og det er helt okay. Du kan dog godt opfordre barnet til at prøve med gaffel eller ske. 


Barnet kan selv være med til at løfte numsen når bleen skal skiftes og barnet vil generelt gerne føle sig medinddraget i de ting der foregår. Barnet vinker og hilser.


Krav og regler for den 2 årige


Børn i 2 års alderen er rigtig godt i gang med at udvikle selvstændighed og gør derfor ofte det modsatte af, hvad de bliver bedt om. De gode rutiner, som I har skabt før 2 års alderen skal der stadig holdes fast i. Et barn i denne alder kan godt forstå små korte beskeder som ”kan du finde din sut?”, ”kan du hente bamsen?”, ”kan du selv tage sko på?” eller lignende og det er vigtigt og godt, at du lader barnet prøve at gøre så mange ting som muligt selv. 


Det kan være en god idé at have regler for hvor meget skærmtid barnet har – lad ikke barnet sidde foran fjernsyn, iPad eller lignende i timer dagligt, men lad barnet bruge sig selv motorisk og aktivt i stedet.


Den 2 årige kan selv være med til at sætte madpakken i køleskabet i vuggestuen og hænge jakken ind i garderoben. Og barnet kan hjemme sagtens være med til at dække bord og være med i forberedelserne til madlavningen. Barnet kan f.eks. komme udskåret grønt i en skål.


Krav og regler for den 3 årige


Børn i 3 års alderen nyder at spejle sig i ældre børn og vil rigtig gerne gøre som de større børn gør – og de nyder at vise deres selvstændighed. Derfor er det vigtigt at du lader barnet deltage i selv at tage tøj af og på, lader barnet være med til at vaske sig selv, når det er i bad, lader barnet spise selv og opfordrer barnet til at spise pænt og med bestik. 


Barnet kan deltage i flere huslige gøremål som madlavning og rengøring. De fleste børn vil fint kunne gå rundt med en støveklud imens mor eller far støvsuger. Barnet vil også kunne deltage i rengøring af de grøntsager, der f.eks. skal i salatskålen.


Barnet vil i denne alder ofte være renlig om dagen og der kan stilles nogle krav omkring toiletbesøg, vaske hænder osv. 


Børn i ...


Annonce

... denne alder begynder at kunne lære at tage hensyn til andre og lære at hjælpe andre. Barnet vil ofte trives med at få et valg mellem to ting og det vil give barnet en følelse af at være betydningsfuld, selv at kunne vælge. 


Krav og regler for den 4 årige


Fireårige begynder at forstå simple regler og kunne forholde sig til dem. De fireårige går ofte meget op i hvad der er retfærdigt og her er regler netop vigtigt, fordi regler er med til at sikre retfærdighed. Hvis en 4 årig føler sig lyttet til og mødt og oplever at reglerne, der sættes er retfærdige, så vil barnet ofte med glæde deltage i de ting der skal gøres. 


Barnet spiser med ske, gaffel og kniv, barnet kan selv klæde sig af og på og mestrer også knapper og lynlåse. Den 4 årige mestrer to uafhængige beskeder som ”du skal sætte koppen på bordet og tage din jakke på”.


Den fireårige kan også sagtens deltage i madlavning, være med til at skrælle og udskære forskelligt grønt og vil nyde at føle sig medinddraget i de daglige pligter. Den fireårige kan selv være med til at holde styr på sit værelse og rydde op i store kasser. Barnet kan hilse på gæster, der kommer på besøg og barnet siger også farvel. 


Krav og regler for den 5 årige


Behovet for at være selvstændig er stort i denne alder, men barnet har naturligt stadig brug for masser af omsorg og nærhed fra sine forældre. Den 5 årige kan dog mange ting selv, herunder af- og påklædning, sidde pænt ved bordet, når der spises, og barnet vil naturligt også kunne vente på tur og give mere og mere plads til andre – både voksne og børn. Barnet har nu en grundlæggende fornemmelse for, hvad der er rigtig og forkert opførsel og man kan som forældre forklare barnet, hvorfor ting er som de er, og regne med at barnet forstår det – eller at barnet spørger, hvis det er i tvivl. Er man til familiefest og nogen holder tale, vil man godt kunne forklare barnet at det skal være stille imens talen holdes. Barnet vil dog stadig ofte have svært ved at forstå, hvorfor der er vindere og tabere i et spil og kan godt finde på at lave sine egne regler, for at kunne vinde.


Krav og regler for den 6 årige


Når man er 6 år er det ofte tid til skole og det betyder at barnet forventes at kunne modtage en kollektiv besked. Barnet skal altså kunne forstå og handle på en besked som ”find jeres madkasser frem” uden at man henvender sig direkte til barnet. Det 6 årige barn har en fornemmelse for ”mig og mine behov” modsat ”andre og deres behov”. Barnet forventes at kunne gå på toilettet selv, tørre sig og vaske sine hænder. Barnet forventes at kunne tage tøj af og på og det samme med sko og støvler. Barnet forventes nu også at kunne sidde stille i længere tid og høre på en lærer, der står og taler. 


Den 6 årige kan deltage i de huslige pligter og f.eks. gå ud med skraldespanden, eller være med til at rydde op, dække bord og lave mad. 


Håber ovenstående giver lidt inspiration.


Bedste hilsner


Helen :)


Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annonce