Annonce

Annonce

Venlige børn har det bedst


3. januar 2013

En gammel talemåde siger, at "Venlighed betaler sig" - o​g nu viser ny forskning, at venlige børn har det bedre og er mere populære end andre børn.


”Det er klart, tænker du måske – det er der da ikke noget nyt i” og så alligevel. For små bitte ting kan gøre en forskel for børn. Faktisk skal der ikke ret meget til – 3 venlige handlinger om ugen – og dit barn bliver både gladere og mere vellidt af andre. Det viser en undersøgelse fra University of British Columbia og University of California.


Tidligere forskning har vist, at når man er venlig over for andre, så får man det også bedre selv og forskerne ønskede at undersøge dette blandt børn. Forskerne fulgte 400 ”tweens” – det vil sige børn i alderen 9-11 år - fra Vancouver, Canada.


Børnene blev inddelt i to grupper. De fik at vide, at de deltog i en undersøgelse om børns oplevelser og følelser. Den ene gruppe børn blev bedt om at besøge steder, som de syntes var rare at besøge – det kunne være legepladser, indkøbscentre eller besøg hos bedsteforældre. Den anden gruppe børn blev bedt om at udføre gode gerninger – det kunne være at dele deres frokost, give deres mor et knus eller støvsuge derhjemme. Børnene fik eksempler på, hvad gode gerninger kunne være, men børnene besluttede selv, hvad de ville gøre.


Før projektet fik børnene udleveret en liste med deres klassekammeraters navne og blev bedt om at sætte en cirkel om de elever, som de gerne ville være sammen med. Eleverne kunne sætte ligeså mange eller få cirkler, som de ville. I hver af de fire uger, som projektet varerede, skulle børnene enten besøge 3 rare steder eller udføre 3 gode gerninger, - altså 12 besøg eller 12 gerninger i alt.


Efter de fire uger fik børnene udleveret en ny ren liste med deres klassekammeraters navne og skulle igen sætte en cirkel om de kammerater, som de gerne ville være sammen med. Resultatet var, at de børn, der havde skulle udføre tre gode gerninger om ugen fik en signifikant større stigning end de børn, der havde besøgt rare steder. Efter fire uger, havde børnene altså lyst til at være sammen med flere børn og de havde især lyst til at være sammen med de børn, der havde gjort en venlig gerning. Begge grupper oplyste derudover at de var gladere og børnene, der havde udført venlige gerninger ...


Annonce

... fortalte, at de oplevede større accept af deres jævnaldrene.


”Venlighed betaler sig” sagde man førhen og sådan er det stadig. Det er vigtigt i forebyggelsen af mobning, men også i den følelse man har af sig selv. Det er vigtigt for os - børn som voksne - at føle at man har betydning lige såvel som at gøre en forskel for andre. Glade mennesker er mere tilbøjelige til at engagere sig i andre og har tilfredsstillende venskaber. Og mennesker der engagerer sig har en større glæde og trivsel.


Hvordan lærer du dit barn at være venlig?


Børn udvikler sociale kompetencer i samvær med andre – når de knytter sig til andre, når de leger med andre, når de sætter sig i andres sted. At være sammen med andre mennesker på en god måde kræver at man har social intelligens. Det har ikke noget med klogskab at gøre, men handler om at dit barn skal lære, hvordan det lytter til andre og hvordan vi følelsesmæssigt påvirker hinanden, både negativt og positivt. 


Man kan sagtens lære børn visse færdigheder som at gå  hen og spørge om nogen vil lege, eller sige undskyld, tak for mad eller lignende. Social intelligens er dog mere end dette. Det handler om at lære, hvordan man spørger ind til andre eller trøster andre. Det handler om at lære, hvordan man ser, om nogen er kede af det, vrede, overraskede. Dette kan man ikke lære ved at få det at vide, men kun ved at opleve det. 


Og derfor lærer dit barn især venlighed ved at du selv er venlig overfor dit barn. Dit barn bruger dig som et spejl, du er dit barns rollemodel. Dit barn lærer mere af hvad du gør end hvad du siger – men det betyder ikke at I ikke også kan sætte ord på og lave aftaler om at ”i dag vil jeg gøre noget godt” – for det har betydning, ikke bare nu og her, men også for tiden fremover. Hvis vi har fokus på, hvad vi egentlig gør af venlige handlinger, kan vi med små skridt skabe store forandringer. 


Hvis du vil vide mere om dit barns udvikling og om, hvordan du kan møde det med venlighed og empati, kan du læse mere i mine bøger, "Helens bog om gråd og trøst" og "Helens bog om dit barns udvikling".


Kærlig hilsen


Helen


Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...

Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.

Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.

Mange varme hilsner,
Hønemor


Annonce