Annonce

Annonce

Nedsæt dit barns sygedage


23. oktober 2012

Vi kender det alle sammen - snotnæser, hoste og sl&osla​sh;je børn. Det hører især efterår- og vintermånederne til og det er frustrerende hver gang. Vi får dårlig samvittighed, når vi igen skal ringe til vores arbejde og sige, at vi "har barn syg", og vi får dårlig samvittighed, når vi sender barnet af sted, selvom vi egentlig godt ved, at det lille myr burde have lov til at være hjemme en dag ekstra ...


I følge Danmarks Statistik havde danske forældre 1 mio. fraværsdage i 2010 på grund af deres børns sygdomme.


Der er dog flere ting du kan gøre for at forebygge sygdom og dermed nedsætte sygedage hos dit barn:


1. God håndvask


Bakterier overføres via hænderne fra person til person og det er rigtig vigtigt at vaske hænder, når man vil forebygge sygdom. Hænder bør altid vaskes i forbindelse med bleskift, toiletbesøg, før og efter I spiser og også i forbindelse med at I pudser næse, hvis I nyser eller hoster. Vær opmærksom på at vaske hænder på både dig selv og dit barn. Gør det til en vane, at dit barn altid får vasket hænder, når du også selv vasker dine hænder.


Tip: Er I på tur, kan du med fordel medbringe en desicfincerende gel, som både du og barnet kan bruge. Vælg så vidt muligt et produkt uden parfume eller andre skadelige stoffer, gerne et produkt som er svanemærket.


2. Hold barnet varm og tør


Det er vigtigt at dit barn ikke får træk og ikke fryser, ligesom barnet også skal kunne komme af med varmen, når det har det for varmt. Dit barn har brug for hjælp til at regulere sin temperatur - både når det sidder stille og når det løber rundt og leger. Når børn er i bevægelse, så kommer de til at svede og kan let blive kolde, når de så igen sidder stille.


Hvis vi udsættes for træk og kulde, så er risikoen for infektioner større. Det er en virus, der giver f.eks. forkølelse, men kulde og træk kan være en medvirkende årsag til at man lettere inficeres med virus.


Tip: Giv dit barn uldundertøj. Det hjælper barnet med at regulere sin temperatur. Også en natdragt i uld kan være en rigtig god idé. Børn sparker naturligt dynen af om natten og ulden vil holde barnet lun om natten.


3. Vask barnets legetøj


Mange børn har legetøj i plastik, som let kan vaskes i et badekar/balje eller vaskes i vaskemaskinen. Legetøj bliver let beskidt og fyldt med bakterier, både fra gulv, hænder og mund - og det er vigtigt at rense legetøj og også sovebamser m.v. jævnligt. Bakterier og virus overføres let fra en person til ting og videre til næste person. Og børn som leger med samme legetøj, kommer det i munden osv. vil naturligt derfor let smitte hinanden.


Tip: Kommer du legetøj i vaskemaskinen, så kom det i en stofpose, hvor du kan binde en knude. På den måde kan legetøj, klodser osv. vaskes uden større problemer. Brug også vaskemidler der er uden parfume og gerne svanemærkede.


4. Sund og god kost


Barnets immunforsvar skal også styrkes indefra. Sørg for at give dit barn en sund og varieret kost. Jo mere varieret dit barn kan spise, jo større sandsynlighed er der for at barnet får de vitaminer, mineraler osv. som barnet har brug for og som styrker barnets immunforsvar.


Tip: Det er f.eks. en god idé at give barnet forskellige typer af spisefisk, da fisk indeholder f.eks. Selen, der virker som en naturlig antioxidant.


5. Gode sovevaner og dyb søvn


Det er vigtigt at dit barn har faste sengetider og at dit barn sover godt. Søvn er en biologisk nødvendighed og børn har brug for meget søvn - også om dagen. Børn skal have lov til at sove til middag, så længe de har brug for det. Søvn har afgørende betydning for kroppens genopbygning og for restitutionsprocesser. Hvis barnet ikke får den søvn det har brug for eller hvis barnet sover dårligt, så kvaliteten af søvnen ikke er god nok, så vil barnet have sværere ved at ...


Annonce

... bekæmpe infektioner.


Tip: Lad barnet sove mindst 1,5 time af gangen. Hvis mindst en af barnets dagslure varer minimum 1,5-2 timer, så kommer barnet igennem alle søvnstadier. I stadie 3 og 4 styrkes primært barnets hukommelse og immunsystem, kroppen udskiller væksthormon, knogler og muskler styrkes og opbygges, appetitten reguleres og det generelle energiniveau bliver genopbygget.


6. Opsøg ikke sygdom


Hvis I ved at familiemedlemmer, venner eller andre er syge, så hold jer på afstand af disse. Der er ingen grund til at tage til middage og sammenkomster eller lade nogen der hoster, hakker og snotter sidde med jeres barn på skødet. Få dråber fra et nys kan smitte alle indenfor en radius af to meter, så prøv at undgå det.


Tip: Vær ærlige, når I kan se at nogen ikke er raske og opfordre dem i stedet til at holde sengen - både af hensyn til jer, jeres barn, men bestemt også af hensyn til dem selv. Hvis I ved at større børn er syge, har skoldkopper eller andet, så bliv hjemme eller opfordre de andre til at holde sig hjemme ...


7. Mange børn på lidt plads


Børn i dagpleje, vuggestue og børnehave vil naturligt være udsat for en del smitte. Når mange børn er samlet på lidt plads, så er risikoen for smitte stor. Pædagogerne er opmærksomme på det og Sundhedsstyrelsen har udarbejdet retningslinjer for hvordan smitte i dagpleje og daginstitutioner kan nedsættes.


Tip: Tal med pædagogerne om hvilke hygiejniske forholdsregler de har og hvis ikke de allerede har det, så er det en god idé at opfordre til at der laves en hygiejne politik.


8. Frisk luft


Der er ikke belæg for at sige at børns immunforsvar styrkes, hvis de sover ude. Men ikke desto mindre, så er frisk luft og en lang gåtur i skoven en rigtig god idé. At komme ud i frisk luft, mærke lyset, solens stråler, giver energi. Samtidig vil det, at du rører dig, at I går en tur, bruger tid sammen og bruger kroppen sammen uden for give ekstra energi og på den måde styrkes immunforsvaret naturligt.


Tip: Gør det til en god vane gerne dagligt eller i hvert fald flere gange ugentlig at gå en god lang tur. Lad de mindste børn sidde op i barnevognen, kikke på verden, mærke vinden i ansigtet og suge indtryk til sig. Lad de større børn gå selv, bruge deres krop og brug den tid der er nødvendigt, for at tingene kan se i barnets tempo. Brug udendørs tid som et åndehul i en ellers travl hverdag.


9. Bliv hjemme en ekstra dag


Det er en rigtig god idé at holde barnet hjemme fra institutionen en ekstra dag. Børn der sendes af sted med grønne 11-taller under næsen, røde og irriterede øjne, nys, hosten, generel utilpashed bør være hjemme. De udsætter andre børn og voksne for smitte og når aldrig selv at blive helt raske.


Tip: Nyd den ekstra dag sammen med dit barn. Udnyt tiden til at bage boller, læse bøger, gå en tur, spille spil eller andet, som I normalt har svært ved at nå i en travl hverdag. Stress giver en negativ påvirkning af immunforsvaret, så at få en fridag, hvor I kan slappe af sammen, giver ekstra energi og styrker modstandskraften.


10. Pas på med kosttilskud og naturlægemidler


Det anbefales ikke at give små børn ekstra tilskud af vitaminer og mineraler - ud over f.eks. D-vitam og jern til de mindste børn. Kosttilskud er uegnede og unødvendige for børn under 1 år og naturlægemidler bør ikke gives til børn under 2 år. Kosttilskud må ikke markedsføres som havende en forebyggende eller helbredende virkning. Hvis producenter hævder at et kosttilkud kan forebygge eller helbrede sygdom, er det i strid med fødevarelovgivningen.


Tip: Sørg så vidt muligt for at sikre dit barns behov for vitaminer og mineraler via en sund og varieret kost. Er du i tvivl om, hvorvidt dit barn har brug for ekstra næringsstoffer, vitaminer eller andet, så drøft det altid med jeres læge.


Med ønsket om et efterår og en vinter uden alt for mange sygedage!


Bedste hilsner


Helen Lyng Hansen


Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide: Undgå uønsket kemi i dit barns mad

De gode råd er mange, og som forældre kan det være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. Derfor har Fødevarestyrelsen samlet de vigtigste anbefalinger til at undgå uønsket kemi, så du hurtigt kan få et overblik over hvilke fødevarer, du bør være opmærksom på.

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de gode smid-sutten-lidt-væk-råd. Det er gået over al forventning. Barnet har nu kun sut om natten og i yderste fortvivlelses-tilfælde - og det accepterer han faktisk. Godt du findes! Vi manglede lige det der bløde spark i måsen :)

Tak fra en glad mor


Annonce