Annonce

Annonce

Lukker munden for skeen


3. juli 2012

De fleste forældre oplever at deres barn i 8-10 mdrs al​deren lukker munden for skeen. Og det skaber ofte stor frustration for os forældre. Vi ved jo hvor vigtigt det er, at barnet tilbydes mad og væske nok for at vokse, trives og udvikle sig. Derfor føler vi os magtesløse, når barnet pludselig ikke vil spise og vi bliver naturlig bekymrede.


Tegn på god og sund udvikling


At dit barn pludselig begynder at lukke munden for skeen er ofte ikke tegn på kræsenhed, men derimod på at dit barn nu gerne vil spise selv. Og det er netop vigtigt at lade dit barn forsøge sig og udnytte at barnet lige nu har lyst til at prøve selv, tage maden med fingrene, putte den i munden, smage, gumle osv. 


Når dit barn lukker munden for skeen, så er det fordi dit barn kan. Og der er ingen tvivl om at barnet i denne alder, er helt klar over at det at lukke munden sætter gang i jer, - det gør noget ved jer forældre. Nogle forældre begynder at lave særlige retter til barnet, andre lokker med belønning, legetøj, søde sager eller andet, atter andre forsøger at presse skeen med mad ind i munden på barnet. Måske diskuterer I hen over bordet, hvad det næste skridt skal være, hvad I skal gøre ...


Madro er vigtigt


Det bedste I kan gøre er at give jeres barn madro. Server mad i stykker som barnet selv kan spise. Prøv at slappe af, tag det roligt og accepter at jeres barn lige nu gerne vil prøve selv og sig til jer selv at det er okay, - også selvom der ikke glider helt så meget ned af gangen. 


I 8-10 måneders alderen går det fint med at spise med fingrene. Til at begynde med bruger jeres barn hele hånden til at spise med, derefter tre fingre (tommel-, pege- og langefinger) for tilsidst at lære at spise med det der kaldes pincetgreb (tommel- og pegefinger). En gaffel kan introduceres. I starten skal du hjælpe dit barn med at få maden på gaflen og få gaflen ført til munden, stille og roligt vil barnet selv forsøge sig. Nogle gange pilles maden af gaflen og føres med fingrene i munden - og det er helt fint, øvelse gør mester og det vigtiste er at maden havner i munden.


At kunne overskue måltidet


Det er vigtigt at servere små hapsere af gangen og gerne på en ensfarvet tallerken, så barnet kan koncentrere sig om at spise og kan se, hvad det er, der skal i munden. For store mængder mad eller for meget mønster på tallerkenen eller måske på hagesmækken kan forstyrre og fjerne fokus fra maden. 


Det er vigtigt at variere indtaget af mad, så du giver f.eks. et par rugbrødshapsere, derefter lidt godt kogte pastaskruer, så lidt kogte grøntsager og så lidt brødhapsere igen. Jo mere forskelligt du kan tilbyde og hele tiden få stykker af gangen, jo lettere vil det være for dit barn at overskue måltidet og spise.


Farver er vigtigt og appellerer forskelligt til lysten til at spise. Hvis ...


Annonce

... du kun servere hapsere med grå leverpostej, så virker maden hurtigt trist, men serverer du lidt jordbær, ærter, gulerod eller lignende ved siden af, så virker måltidet straks mere indbydende og interessen for at spise bibeholdes.


Mange måltider


Jeres barn har brug for at få mange små måltider dagen igennem i denne alder. Både fordi barnet har brug for meget energi til at kravle, rejse sig og udforske verden mere og mere på egen hånd, men også fordi barnet naturligt stadig vil få sit behov for mad dækket godt, hvis det tilbydes lidt og tit. Det vil også give dig som forældre lidt ro, - for hvis barnet ikke har spist så meget til det ene måltid, så spiser det måske lidt mere til det næste. Børn i 8-10 måneders alderen har ofte brug for 3 store hovedmåltider (morgen, frokost og aften) og 3 mellemmåltider (formiddag, eftermiddag og inden sengetid). 


Familiemad


Det er en god idé at tage udgangspunkt i den mad I voksne spiser, så maden smager af mere. Du bør stadig ikke bruge for meget salt til børn under 1 år. Brug i stedet andre tørrede krydderier som timian, oregano, mild karry og brug også gerne løg, hvidløg, soltørrede tomater eller lignende i maden til at give smag. 


Godnatgrød


Jeg anbefaler ofte at man introducerer en godnatgrød i denne alder, da den kan være med til at give lidt ekstra mæthed til natten og sikre en bedre nattesøvn. De fleste børn vil godt acceptere skeen, inden de kommer i seng. En godnatgrød gives adskilt fra aftensmaden. Det betyder at barnet f.eks. får aftensmad kl 18, kommer i bad kl 18.30, tilbydes godnatgrød kl 19.30 og puttes med mælk kl ca. 20. 


Bordskik


Det er en god idé at holde fokus på det I gerne vil lære barnet, netop at spise maden. Det vil derfor være rigtig godt ikke at skælde ud, men i stedet sætte ord på det I ønsker at få barnet til: "ind i munden skat, ind i munden, mmm mam mam, smager godt".


Det er en god idé at spise sammen og lade barnet se at I er glade for at spise og nyder maden. Børn spejler sig i os forældre og hvis I selv er glade for at spise og nyder at lave mad og prioriterer at hygge jer og spiser sammen, så vil jeres barn naturligt også blive gladere for at spise. 


Og nogle gange er det også en god idé at lade barnet sidde lidt for sig selv, netop for at give barnet ro til at spise. Vær i nærheden i køkkenet og lad barnet spise lidt, imens I f.eks. tømmer opvaskemaskine eller lignende. 


Læs meget mere i min bog "Helens bog om børn og mad - Sådan får du dit barn til at spise", hvor du også finder opskrifter og masser af idéeer og inspiration til hvordan I kommer videre med maden.


Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid velovervejede og medfølende svar. Som førstegangsmor henter jeg megen støtte i din brevkasse.

Mor S - mor til pige på 6 måneder


Annonce